Fheonna van der Helm

Nu ik bezig ben merk ik dat het helemaal niet erg is om niet alles te kunnen weten.
Fheonna van der Helm
Stagiaire "Het Nieuwe Instituut"

"De komende periode ga ik aan de slag als stagiaire Productie bij de afdeling Presentatie & Programma van Het Nieuwe Instituut. Ik ga assisteren bij de productiefase van een tentoonstelling. Dat wil zeggen: het concept van de curator uitwerken tot een zichtbare, fysieke en werkende tentoonstelling. Andere taken die ik krijg, zijn het inventariseren van de objecten die worden tentoongesteld, het vertalen van een ruimtelijk ontwerp naar een uitvoeringsplan, het afstemmen van werkzaamheden van alle partijen die betrokken zijn bij de productie en het assisteren bij de op- en afbouw en materiaalonderzoek voor de tentoonstelling."

Realistisch blijven

“Tijdens mijn stage wilde ik leren om zelfverzekerder te zijn wanneer ik met mensen werk die bepaalde kennis bevatten die mij ontbreekt. Nu ik bezig ben merk ik dat het helemaal niet erg is om niet alles te kunnen weten. Alle nieuwe kennis die je opdoet is weer waardevol, juist dit maakt het hele proces van je stage nuttig.

Daarnaast heb ik op zakelijk gebied geleerd dat je ook realistisch moet blijven. De ideeën die jij hebt, kunnen worden beperkt door het budget van de organisatie. De uitdaging is dus een balans te vinden tussen ideeën en budget.”

Cultuurwetenschappelijke concepten in de praktijk

“Ik vind het interessant om theorieën uit mijn studie nu in de praktijk te zien. Bij het vak ‘Organization of Arts and Culture’ behandelden we bijvoorbeeld kunst volgens het principe van Howard Becker: kunst als een activiteit en als collectieve actie. In een baan op het gebied van productie en organisatie functioneer je als die spil tussen alle partijen. De kwaliteit en het belang van samenwerken is essentieel om chaos in het project te voorkomen. Concepten die ik nu in de praktijk zie zijn bijvoorbeeld ‘division of labor’ (hoe is het werk verdeeld?), het onderscheid tussen ‘core personnel’ (curator, ruimtelijke en grafische ontwerpers) en ‘support personnel’ (zoals ik, als stagiaire Productie), ‘aesthetic conflicts’ en ‘conventions’.”

Fheonna's advies

“Kies je stage niet op basis van geld en afstand, maar bedenk je zelf goed wat je wil leren en ontwikkelen.”