Puck van den Heuvel

Puck van den Heuvel
Je gaat niet alleen anders naar de geschiedenis kijken, maar ook naar huidige ontwikkelingen in de samenleving.
Puck van den Heuvel
Student Geschiedenis

"Ik had veel moeite met het kiezen van een studie. Uiteindelijk besloot ik naar de universiteit te gaan en voor de bachelor Geschiedenis te kiezen; een onderwerp waar ik sinds jongs af aan al een natuurlijke interesse voor had. De opleiding zelf is voornamelijk gericht op de tijdvakken vanaf het jaar 1500. Dit was eerst wennen voor mij, omdat ik meer wist over de Oudheid en de Middeleeuwen. Desondanks wisten de vakken mij te boeien, omdat de onderwerpen die behandeld werden relevanter zijn voor de huidige maatschappij."

Geen jaartallen stampen

"Aan het begin van de studie vreesde ik dat we veel jaartallen zouden moeten stampen, maar dat bleek gelukkig niet te kloppen. De nadruk ligt op sociale, politieke en economische ontwikkelingen die zich hebben voltrokken in het verleden. Een voorbeeld hiervan is de opkomst van de Nederlandse Republiek in de Gouden Eeuw. Je leert om dit soort ontwikkelingen te benaderen vanuit verschillende invalshoeken, om zo een completer beeld te krijgen. Later in je studie kun je een aantal keuzes maken over welke richting je op wilt gaan. Ik koos in het tweede jaar voor een specialisatie in International Relations en in het derde jaar koos ik ervoor om op uitwisseling te gaan naar Zuid-Korea."

Ander beeld van huidige ontwikkelingen

"Tijdens je studie doe je verschillende academische vaardigheden op. Door het lezen van wetenschappelijke artikelen word je op analytisch gebied sterker en je schrijfvaardigheid zal verbeteren door het schrijven van korte essays en grotere papers. Hiernaast leer je om gebeurtenissen en ontwikkelingen niet eenzijdig te benaderen, maar altijd meerdere perspectieven mee te nemen in je oordeel. Sociale, economische en politieke ontwikkelingen hangen altijd samen, waardoor je niet alleen anders naar de geschiedenis gaat kijken, maar ook naar huidige ontwikkelingen in de samenleving."