Skill Quest

Game-Based Learning
Different elements of the game on a white table

Dit fysieke kaartspel biedt docenten, jongerenwerkers en trainers een offline, spelgebaseerde leermethode om de ontwikkeling van digitale en sociale vaardigheden bij jongeren te stimuleren. Daarnaast draagt het bij aan de verbetering van hun inzetbaarheid op de arbeidsmarkt en vergroot het hun toekomstperspectief.

Different elements of the game on a white table

Over het spel

Het doel van "Skill Quest: Masters of Tomorrow" is om alle vier de hoofdlocaties op het speelbord te bezoeken (Wijkcentrum, Tech Hub, Sociaal Café en Digitale Bibliotheek) en minimaal 12 punten te verzamelen op je scorebord door uitdagingen op Eventkaarten op te lossen. Elke uitdaging vereist kritisch denken, samenwerking en het toepassen van vaardigheden om punten te verdienen. Zodra alle spelers alle locaties hebben bezocht en 12 punten hebben verzameld, worden zij Skill Masters en winnen ze het spel.

Leerdoelen

  • Ontwikkelen van belangrijke levens- en digitale vaardigheden

    Spelers gaan aan de slag met realistische uitdagingen waarbij ze vaardigheden inzetten zoals kritisch denken, samenwerking, empathie, communicatie, leiderschap, online veiligheid, digitale samenwerking, onderzoek en informatievaardigheden. Deze vaardigheden zijn essentieel om zowel in sociale als digitale omgevingen verantwoord en effectief te functioneren.

  • Verbeteren van probleemoplossend en besluitvormend vermogen

    Tijdens het spel worden spelers geconfronteerd met complexe situaties (Event- en Encounterkaarten) die strategisch denken en doordachte besluitvorming vereisen. Ze moeten situaties evalueren, gevolgen overwegen en weloverwogen reageren op begeleidende vragen, waardoor ze veerkracht en aanpassingsvermogen ontwikkelen in het oplossen van echte problemen.

  • Bevorderen van sociale betrokkenheid en verantwoord burgerschap

    Door deel te nemen aan activiteiten rond gemeenschapsverbetering, conflictoplossing, cultureel begrip en ethisch digitaal gedrag leren spelers hoe ze actieve, respectvolle en betrokken leden van hun (online en offline) gemeenschap kunnen zijn. Het spel stimuleert sociale verantwoordelijkheid, inclusie en gezamenlijke actie.

Spelmechanismen

  • Aantal spelers: 2–6 (aanbevolen in groepsverband om samenwerking en discussie te bevorderen)
  • Locatie: Elke fysieke ruimte waar het speelbord en de kaarten kunnen worden uitgestald (bijv. klaslokaal, jongerencentrum, bibliotheek)
  • Duur: Ongeveer 60–90 minuten, afhankelijk van groepsgrootte en diepgang van de discussies per uitdaging

Voor de start van Skill Quest zetten de Game Master (GM) en de spelers het bord en de spelonderdelen klaar. Elke speler kiest een karakterminiatuur die zijn/haar rol in het spel vertegenwoordigt. Het bord, met vier belangrijke locaties, het Wijkcentrum, de Tech Hub, het Sociaal Café en de Digitale Bibliotheek, wordt in het midden gelegd. Bij elke locatie worden de bijbehorende stapels met Event-, Encounter- en Itemkaarten neergelegd. De speciale dobbelsteen, die bepaalt welk type uitdaging de speler krijgt, wordt binnen handbereik geplaatst. Het is belangrijk dat alle spelers het hoofddoel begrijpen: ten minste 12 punten verzamelen door uitdagingen aan te gaan en alle vier de locaties te bezoeken. De GM dient ook de handleiding door te nemen om vertrouwd te raken met het puntensysteem, de begeleidende vragen en tips voor een ondersteunende, betrokken spelervaring.

Tijdens het spel kiezen spelers telkens een locatie op het bord en gooien ze de dobbelsteen om te bepalen of ze een Event-, Encounter- of Itemkaart trekken. De Game Master leest het scenario van de gekozen kaart voor en stelt 2–3 begeleidende vragen die kritisch denken en vaardigheidstoepassing stimuleren. Spelers reageren op de uitdaging door gebruik te maken van de vaardigheden van hun karakter, zoals communicatie, empathie, leiderschap of online veiligheid. De Game Master beoordeelt hun reactie en kent 1 tot 3 punten toe op basis van effectiviteit en doordachtheid. Spelers houden hun voortgang bij op een persoonlijk scorebord. Het spel eindigt wanneer alle spelers een uitdaging bij elke locatie hebben voltooid én ten minste 12 punten hebben behaald. Ze worden dan erkend als Skill Masters, spelers die de digitale en sociale vaardigheden bezitten die nodig zijn voor toekomstig succes.

Het spel is beschikbaar in het Engels, Grieks, Nederlands, Roemeens, Pools en Oekraïens.

Er is een uitgebreide handleiding beschikbaar waarin alle spelregels, spelmechanismen en tips voor een geslaagde spelervaring worden toegelicht.

Downloads

Alle spelonderdelen in zes talen, inclusief de handleiding in het Engels, zijn hieronder te downloaden onder WP3.

Funded by the European Union NextGenerationEU logo

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen