Bekijk het studieprogramma

Filosofie
Master Filosofie

Het studieprogramma in het kort

De studie Filosofie is veeleisend en avontuurlijk. Filosofen zoeken de grenzen op van wat wij denken te weten en vragen door.

Filosofen houden zich bezig met de meest uiteenlopende vragen. De vraag of commerciële nierhandel wenselijk is, is een voorbeeld uit de praktische filosofie. Het stellen van scherpe vragen is belangrijk, maar het onderzoeken van mogelijke antwoorden is minstens zo relevant. Tijdens deze studie word je opgeleid om helder en gestructureerd te denken en te argumenteren. Deze vaardigheden zijn van groot belang, ook als het werkveld en maatschappelijke vraagstukken veranderen. Ook word je geleerd duidelijk en gestructureerd te schrijven, en een tekst grondig te analyseren.

Tijdens de studie bestudeer je de belangrijkste historische en hedendaagse filosofische stromingen. Filosofen houden zich bezig met de meest uiteenlopende vraagstukken. Denk bijvoorbeeld aan vragen als ‘wat is waarheid?’ of ‘wie is de mens?’ 

Intensieve begeleiding

De Rotterdamse opleiding Filosofie is kleinschalig en persoonlijk. Onder onze filosofiestudenten is er een relatief grote variatie in leeftijd, ervaring, vooropleiding en beweegredenen. Door de geringe omvang van de faculteit is er intensief contact tussen studenten en docenten.

Het is voor jezelf prettig als je studie soepel en voorspoedig verloopt. Daarom is het altijd verstandig om een beroep te doen op de studieadviseur, bijvoorbeeld als je moeite hebt met een vak, ondersteuning nodig hebt bij het maken van een studieplanning. Voor studenten met een functiebeperking zijn er extra faciliteiten. De studieadviseur is er om samen met jou naar oplossingen te zoeken.

Deeltijd

Op de Erasmus Universiteit Rotterdam is het ook mogelijk filosofie in deeltijd te studeren.

Dit ga je leren

Voltijd-deeltijd

Informatie Video: Bachelor Filosofie (voltijd/deeltijd)

In deze video begroet Opleidingsdirecteur Liesbeth Noordegraaf-Eelens studiekiezers die interesse hebben om Filosofie te gaan studeren aan de Erasmus School of Philosophy. Daarna vertelt Lena Schots hoe het bachelor programma (voltijd/deeltijd) eruit ziet. Wat betekent het om filosofie te studeren? En hoe is het programma precies opgebouwd? Vervolgens geeft Christiaan Verheij vanuit het studentenperspectief aan hoe het is om dit programma te volgen.

Studie in cijfers

12-18u
Contacturen eerstejaars Aantal uur aangeboden per week
51%
Doorstroom naar tweede jaar Binnen deze opleiding
Bekijk alle

Curriculum

Klik op de onderstaande cursuslinks om de syllabus te bekijken. 

(Dit overzicht beschrijft het curriculum van het studiejaar 2023-2024 en kan de komende jaren herzien worden.)

Huidige studenten horen altijd de MyEUR pagina van hun studie te raadplegen voor de meest recente en accurate informatie.

Bachelor 1

Blok 1

Blok 1a, Blok 1b en blok 2a

Blok 2

Blok 3

Blok 4

Bachelor 2

Blok 1

Blok 2

Filosofisch Atelier II vindt plaats in blok 2b, blok 3a en blok 3b.

Blok 3

Blok 4

Bachelor 3

Blok 1

Minor periode

Voor meer informatie, zie https://www.eur.nl/onderwijs/minoren/aanbod-minoren  

Blok 2

De colleges vinden plaats in blok 1, blok 2, blok 3 en blok 4.

Verplichte cursus

Keuzevakken uit EUR-discipline cursussen

We adviseren om deel te nemen in blok 4 voor een gelijkmatige studielast, maar studenten die liever de studielast over blok 3 en 4 willen verdelen (of volledig in blok 3) mogen dat doen.

Blok 3

Blok 3a + 3b

Dit is een keuzevak dat in plaats van een EUR-discipline vak gekozen kan worden.

Blok 4

Is dit jouw studie?

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen