Waarom deze studie

Geschiedenis
Geschiedenisstudent op campus

Waar gaat deze studie over?

Tijdens Geschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam bestudeer je sociale, culturele, economische en politieke ontwikkelingen en leer je de link leggen tussen toen en nu. Op thematische wijze bestudeer je de moderne geschiedenis vanaf 1500 en zet je afwisselend een sociologische, economische, politieke of culturele bril op. Je richt je dus niet op historische periodes – zoals bij veel andere opleidingen – maar bekijkt het grotere plaatje. Je zoekt in het verleden naar antwoorden op maatschappelijke vragen die de politiek, de media of de burger nu bezighouden.

Keuzegids 2023: Rotterdam is de beste optie

Volgens de keuzegids 2023 is de bachelor aan de Erasmus Universiteit Rotterdam de beste Geschiedenisopleiding in Nederland. Onze studenten waarderen de inhoud van de opleiding en de kundigheid en begeleiding van de docenten.

Past deze studie bij jou?

Waarom kan je met het ene paspoort makkelijk van land naar land reizen en met kom je met het andere nergens binnen? Wat is de invloed van koloniale relaties op de wereld vandaag? Wat is de invloed van films als Schindler’s List en 12 Years a Slave op ons historisch denken? En hoe is diversiteit binnen voetbalteams deels te wijten aan het koloniale verleden van het desbetreffende land?

Spreken dit soort vraagstukken je aan? Dan is Geschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam de bachelor voor jou. Je belicht de geschiedenis vanuit langetermijnperspectief aan de hand van overkoepelende thema’s en leert antwoord te geven op hedendaagse maatschappelijke vragen.

Meer redenen om te kiezen voor Geschiedenis aan de EUR

  • Je combineert historische kennis en vaardigheden en wordt daarmee voorbereid op je professionele toekomst;
  • je krijgt persoonlijke begeleiding dankzij de werkgroepen, de enthousiaste docenten en het mentorsysteem;
  • de bachelor staat jaarlijks aan de top in de Nationale Studentenenquête en de Studiekeuzegids.
  • de Erasmus Universiteit Rotterdam biedt kwalitatieve masters aan die aansluiten bij de bachelor, waaronder het Erasmus Mundus Programma GLOCAL.
  • studeer in een multiculturele, dynamische en bloeiende stad aan een moderne en vooruitstrevende universiteit.

Engelstalig en internationaal

Deze bachelor is ook als Engelstalige opleiding te volgen: International Bachelor History (IBHistory).

Bachelor Geschiedenis volgens Kris

Testimonials

Iris Groenendijk

Bachelor student Geschiedenis

Geschiedenis aan de Erasmus Universiteit is niet alleen leuk en interessant, maar ook op de praktijk gericht!
Geschiedenis aan de Erasmus Universiteit is niet alleen leuk en interessant, maar ook op de praktijk gericht!

Unieke opzet

Ik heb zelf lang gedaan over het maken van mijn studiekeuze. Van geneeskunde tot rechten, alle opties heb ik wel een keer bekeken. Na lang twijfelen heb ik uiteindelijk voor de Bachelor Geschiedenis gekozen met de simpele reden dat de studie mij heel leuk leek. De Erasmus Universiteit sprak mij aan vanwege de unieke opzet met thematische vakken waarin de focus ligt op moderne en globale geschiedenis vanaf het jaar 1500. Hierdoor ga je niet weer alle tijdvakken af zoals op de middelbare school en is er meer afwisseling. Zo zijn er vakken met een filosofische, sociologische of economische invalshoek waardoor je ook over die wetenschappen wat leert. 

Leerzaam én gezellig 

Net zoals veel van mijn medestudenten vond ik geschiedenis altijd al interessant. Door deze gemeenschappelijk interesse en de kleinschaligheid van de opleiding was het voor mij makkelijk om nieuwe vrienden te maken. De werkgroepen zijn naast leerzaam dan ook vaak gezellig. Verder vind ik Rotterdam de beste plaats om te studeren omdat er veel te doen is, ook naast het studentenleven.

Praktische vaardigheden 

Gelukkig is de opleiding aan de Erasmus Universiteit niet alleen leuk en interessant, maar ook op de praktijk gericht. Je leert veel praktische vaardigheden zoals onderzoek doen en schrijven en je hebt de mogelijkheid om in je derde jaar een stage te lopen. Dus mocht iemand je toevallig de vraag stellen; ja, de carrièremogelijkheden na de studie geschiedenis zijn veel breder dan alleen het onderwijs. 

Noor van Baarlen

Noor van Baarlen - Student Geschiedenis

Tijdens de Open Dag heb ik een proefcollege bijgewoond over de handelsoorlog tussen China en Amerika en hoe dit is ontstaan. Toen wist ik dat ik Geschiedenis aan de Erasmus Universiteit wilde studeren!
Portretfoto van Noor van Baarlen
Tijdens de Open Dag heb ik een proefcollege bijgewoond over de handelsoorlog tussen China en Amerika en hoe dit is ontstaan. Toen wist ik dat ik Geschiedenis aan de Erasmus Universiteit wilde studeren!

Ik heb gekozen voor de bachelor Geschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, omdat ik in mijn laatste jaren op de middelbare school het vak geschiedenis steeds leuker begon te vinden. In de bovenbouw hadden we het namelijk over actuele thema´s zoals internationaal terrorisme en discriminatie. Op de open dag van de Erasmus Universiteit ging ik daarom bij de bachelor Geschiedenis kijken en werd ik positief verrast! Ik heb een proefcollege bijgewoond over de handelsoorlog tussen China en Amerika en hoe dit is ontstaan. Dit was super interessant en actueel. Toen wist ik dat ik Geschiedenis in Rotterdam wilde studeren.

Wat ik erg interessant vind aan de bachelor Geschiedenis is de link met het heden. Als je Geschiedenis gaat studeren in Leiden of Amsterdam krijg je op een hele andere manier les dan hier in Rotterdam. Aan de Erasmus Universiteit kijk je namelijk naar de geschiedenis vanaf 1500 tot nu. Ik vind dit persoonlijk veel interessanter omdat je op deze manier de wereld van nu leert begrijpen.

Ik ben aan het begin van mijn studie wel tegen wat obstakels aangelopen. Je moet veel lezen en vrijwel alle literatuur is in het Engels. Ik vond dit in het begin best lastig maar het went gelukkig snel. Nog steeds vind ik de hoeveelheid literatuur soms heftig. Maar als je alles goed bijhoudt en opdeelt is het goed te doen. Dus bijhouden is het sleutelwoord!

Portretfoto van Noor van Baarlen

Julia van der Plas

Student Geschiedenis

Na een halfjaar Economie ben ik geswitcht naar Geschiedenis. Hetgeen wat ik simpelweg echt interessant vond. Wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb, nu heb ik plezier in mijn studie!
Portretfoto van Julia van der Plas
Na een halfjaar Economie ben ik geswitcht naar Geschiedenis. Hetgeen wat ik simpelweg echt interessant vond. Wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb, nu heb ik plezier in mijn studie!

Ik had nooit gedacht dat ik studeren zo leuk kon vinden. Hoewel ik nog geen idee had wat ik later wilde worden, verwachtte ik op de middelbare school dat ik zo snel mogelijk klaar wilde zijn met leren. Hierdoor had ik moeite met mijn studiekeuze. Geschiedenis vond ik altijd al een leuk vak, maar ik had er niet over nagedacht om dat ook te gaan studeren. Na een half jaar economie ben ik geswitcht naar Geschiedenis. Hetgeen wat ik simpelweg echt interessant vind. Wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb. Nu heb ik plezier in mijn studie!

Nog steeds weet ik niet welke kant mijn carrière op gaat. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden. Daarom heb ik bewust voor de Erasmus Universiteit Rotterdam gekozen, in plaats van Geschiedenis aan een andere universiteit. Het grote verschil met andere universiteiten is dat de geschiedenis in Rotterdam thematisch wordt behandeld, in plaats van door de tijd heen. Daarbij wordt er kritisch naar de geschiedenis gekeken, waardoor er ook minder voordehandliggende onderwerpen worden behandeld. Hierdoor kon ik in mijn tweede jaar gemakkelijk een richting kiezen die aansluit bij mijn interesses en zal ik uiteindelijk een baan vinden die ik leuk vind.

Dat je in het eerste jaar 60 studiepunten moet halen, vond ik wel spannend. Maar ik heb ervaren dat dit helemaal niet zo lastig is als je de studie leuk vindt. Daarbij is er veel hulp wanneer je het studeren wat lastiger vindt. Dus laat dat je vooral niet tegenhouden!

Portretfoto van Julia van der Plas

Ana Brugge

Ana Brugge - Student Geschiedenis

De studie start met globale geschiedenis. Je leert zo direct geschiedenis op een ander manier te bestuderen dan dat je op de middelbare school deed. Met andere perspectieven en theorieën bekijk je belangrijke gebeurtenissen opnieuw en trek je verbanden tussen deze gebeurtenissen.
De studie start met globale geschiedenis. Je leert zo direct geschiedenis op een ander manier te bestuderen dan dat je op de middelbare school deed. Met andere perspectieven en theorieën bekijk je belangrijke gebeurtenissen opnieuw en trek je verbanden tussen deze gebeurtenissen.

Toen ik een jaar geleden begon met studeren, koos ik voor een managementstudie. Deze studie vond ik interessant, maar ik haalde er niet genoeg voldoening uit. Ik besloot verder te kijken en meer te focussen op studies waar ik direct enthousiast van werd. Zo kwam ik uit bij Geschiedenis in Rotterdam.

Ik vond geschiedenis een leuk vak op de middelbare school, maar het was niet mijn lievelingsvak. Wel was ik altijd bezig met wat er in de wereld speelde. Waarom is Nederland zo anders dan China? Hoe kunnen er eerste-, tweede- en derdewereldlanden zijn? En hoe zijn we terecht gekomen in huidige situaties op politiek, economisch en cultureel gebied?

Toevallig las ik over de studie geschiedenis in Rotterdam, hiervoor had ik er nog niet over nagedacht. Maar door mijn interesses begon ik te merken dat deze studie misschien een goede keuze zou zijn voor mij. En dat bleek te kloppen, ik heb een enorm interessant en leuk eerste studiejaar gehad! De studie start met globale geschiedenis. Je leert zo direct geschiedenis op een andere manier te bestuderen dan dat je op de middelbare school deed. Met andere perspectieven en theorieën bekijk je belangrijke gebeurtenissen opnieuw en trek je verbanden tussen deze gebeurtenissen.

Ik moest wennen aan het vele lezen en schrijven en in het begin was het soms lastig om een goed essay in te leveren. Maar ik werd goed geholpen en na een aantal opdrachten kreeg ik door hoe een essay in elkaar zit. Nu beleef ik veel plezier aan het schrijven van een essay, zeker ook omdat de onderwerpen vaak actueel of meeslepend zijn.

Sacha van Mil

Student Geschiedenis

De manier waarop geschiedenis benaderd wordt op de Erasmus Universiteit is de reden waarom ik hier ben gaan studeren. Geschiedenis wordt hier echt gezien als een sociale wetenschap. Het is niet alleen maar het onthouden van historische gebeurtenissen, maar er worden ook echt theorieën losgelaten.
De manier waarop geschiedenis benaderd wordt op de Erasmus Universiteit is de reden waarom ik hier ben gaan studeren. Geschiedenis wordt hier echt gezien als een sociale wetenschap. Het is niet alleen maar het onthouden van historische gebeurtenissen, maar er worden ook echt theorieën losgelaten.

Zolang ik me kan herinneren, heb ik al een interesse in geschiedenis. Op de middelbare school las ik de geschiedenisboeken altijd al van tevoren, en heb ik als havist ook examen gedaan in dit vak.

Van de havo naar de universiteit
In dit vakgebied zijn er weinig mogelijkheden met alleen een Havodiploma, daarom heb ik eerst andere studies geprobeerd die toch niet goed bij mij paste. Overstappen naar de universiteit leek vrij intimiderend maar uiteindelijk besloot ik toch om via een HBO-propedeuse naar de universiteit te gaan. Achteraf heb ik hier helemaal geen spijt van en zou ik willen dat ik dit eerder had gedaan. Daarom zou ik havisten zeker willen aanraden om deze sprong te wagen, je weet het nooit als je het niet hebt geprobeerd.

Geschiedenis als sociale wetenschap
De manier waarop geschiedenis benaderd wordt op de Erasmus Universiteit is de reden waarom ik hier ben gaan studeren. Geschiedenis wordt hier echt gezien als een sociale wetenschap. Het is niet alleen maar het onthouden van historische gebeurtenissen, maar er worden ook echt theorieën losgelaten. Zoals bij het vak Rethinking History 1, waarbij het doel is om na te denken over geschiedenis als begrip en te overwegen welke rol dit speelt in de samenleving.

Na het eerste jaar volg je het grootste deel van de studie aan de hand van een focus area. Door mijn interesse in politiek, heb ik gekozen voor de focus area International Relations. Zelf kijk ik vooral erg uit naar de uitwisselingsmogelijkheden in het derde jaar met andere universiteiten wereldwijd.

Tim Wassenaar

Tim Wassenaar - Student Geschiedenis

De kleinschaligheid van de opleiding Geschiedenis zorgt voor een fijne en gemakkelijke omgang tussen studenten en professoren.
Tim Wassenaar
De kleinschaligheid van de opleiding Geschiedenis zorgt voor een fijne en gemakkelijke omgang tussen studenten en professoren.

Voordat ik begon aan de bacheloropleiding geschiedenis, had ik al een jaar aan een andere faculteit binnen de Erasmus Universiteit gestudeerd. Gedurende dat eerste jaar miste ik bij mijzelf de intrinsieke motivatie, uitdaging en interesse voor het studieprogramma, waarna ik besloot om aan een studie te beginnen die mij echt enthousiast maakt. De kleinschaligheid van de opleiding Geschiedenis zorgt voor een fijne en gemakkelijke omgang tussen studenten en professoren.

Een veelzijdige en toekomstgerichte aanpak

Bij geschiedenis aan de Erasmus Universiteit leer je niet simpelweg de beroemde jaartallen en gebeurtenissen. In de zoektocht naar antwoorden op moderne vraagstukken duiken we in het verleden en benaderen we concepten vanuit zowel economische, sociologische en culturele perspectieven: een veelzijdige en toekomstgerichte aanpak die past bij de Erasmus Universiteit. In het eerste jaar van de opleiding word je gemotiveerd om actief aan de slag te gaan met het verleden in de werkgroepen en wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van een sterke academische schrijfstijl. Bij de eerstejaarsvakken worden belangrijke concepten en denkbeelden uiteengezet die je later in de opleiding goed van pas gaan komen, nieuwsgierig maken en zelfstandig en kritisch leren denken. 
 

De keuze om in Rotterdam geschiedenis te gaan studeren was voor mij makkelijk, omdat ik hier inmiddels woonde en een leven had opgebouwd. Maar als ik opnieuw voor deze keuze zou staan, zou ik deze met mijn kennis van nu ongetwijfeld weer maken.

Tim Wassenaar

Kris Verdonk

Student Geschiedenis

Elke week leer ik weer nieuwe dingen en wordt mijn algemene kennis over de geschiedenis groter. Daardoor is mijn vermogen om kritisch na te denken over de maatschappij waar we in leven toegenomen.
mannelijke student in gestreept overhemd met blond haar lacht in de camera
Elke week leer ik weer nieuwe dingen en wordt mijn algemene kennis over de geschiedenis groter. Daardoor is mijn vermogen om kritisch na te denken over de maatschappij waar we in leven toegenomen.

De bachelor geschiedenis in Rotterdam was voor mij een snel gemaakte keuze door de interesse en nieuwsgierigheid die het bij mij opwekte. Deze interesse is alleen nog maar groter geworden naarmate ik begon aan de bachelor en deel uitmaakte van de hoorcolleges en werkgroepen.

Een andere kijk op geschiedenis

Voornamelijk de diverse kijk op de geschiedenis sluit goed aan bij het verwachtingspatroon dat ik had. Deze diversiteit zit hem in de verschillende bronnen die gebruikt worden om een andere kijk op de geschiedenis te krijgen.

Hedendaagse kwesties

Daarbij horen ook discussies in de werkgroepen waarin de geschiedenis wordt gelinkt aan hedendaagse kwesties. Elke week leer ik op deze manier weer nieuwe dingen en wordt mijn algemene kennis over de geschiedenis groter. Daardoor is mijn vermogen om kritisch na te denken over de maatschappij waar we in leven ook toegenomen. Juist deze kwaliteit is erg bruikbaar voor het leven na de studie.

Studentenstad Rotterdam

Persoonlijk is de stad Rotterdam voor mij een mooie toevoeging aan het studentenleven. Ik woon zelf niet op kamers, maar de goede openbaar vervoer verbindingen zorgen ervoor dat ik mij makkelijk door de stad kan bewegen. Hierdoor is het voor mij nog wel mogelijk om bijvoorbeeld buiten de lessen te genieten van het sociale leven dat de studie met zich meebrengt.

mannelijke student in gestreept overhemd met blond haar lacht in de camera

Een studie kiezen is knap lastig! Twijfel je nog over deze studie en wil je overzicht hebben? Ontvang een overzichtelijke digitale brochure van deze opleiding.

Brochure aanvragen
Nog niet helemaal zeker over je keuze? Vraag een brochure aan!

Is dit jouw studie?

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen