FAQ

Gezondheidswetenschappen, Beleid & Management Gezondheidszorg, BMG
Two students on campus

Onderwijs start in 2024 op maandag 2 september met een plenaire opening en kennismaking met de tutor en mentor. Op dinsdag 3 september zal het reguliere onderwijs starten.

Bij Bedrijfskunde leer je alle facetten van het bedrijfsleven in verschillende sectoren. De opleiding Gezondheidswetenschappen, BMG wordt ook vaak bedrijfskunde van de gezondheidszorg genoemd. De focus ligt op beleid & management van de zorg. Je gaat aan de slag met actuele zorgthema’s en kijkt vanuit verschillende invalshoeken naar de gezondheidszorg. Allerlei disciplines komen aan bod: economie, recht, beleids- en bestuurswetenschappen, management- en organisatiewetenschappen, gezondheidswetenschappen en sociaal medische wetenschappen.

Twijfel je tussen BMG en Bedrijfskunde? Dan is het altijd handig om je te verdiepen in beide opleidingen. Dit kan bijvoorbeeld door Open Dagen of Meeloopdagen te bezoeken. Houd onze voorlichtingskalender in de gaten.

Nee, je krijgt geen medische vakken en het werkveld is totaal anders. Je kunt zeggen dat BMG’ers meer worden opgeleid om áchter de schermen bij te dragen aan een kwalitatief goede gezondheidszorg. De medische professie doet hetzelfde vóór de schermen. Je kunt Gezondheidswetenschappen, BMG omschrijven als ‘Bedrijfskunde voor de zorg’.

Voorkennis op economisch vlak is niet per definitie nodig. Je start namelijk vanaf nul. Voor degenen zonder economie op het VWO is het soms wel iets harder werken. Geen voorkennis kan overigens ook een voordeel zijn. Soms scoren de niet-economen zelfs beter dan degenen die wel economie hebben gehad. Je mist het in elk geval niet, anders zouden we het als een ingangseis hebben geformuleerd.

De bachelor is een overwegend Nederlandse opleiding. Dat betekent dat de voertaal in colleges en tutorgroepen en op toetsen in principe Nederlands is. De internationale weken en het (keuze)onderwijs in bachelor 3 vormt hierop een uitzondering. Goede beheersing van de Engelse taal is dus belangrijk. Ook zul je veel Engelstalige literatuur moeten lezen.

Gezondheidswetenschappen, BMG biedt verschillende minoren en keuzevakken aan.

Ja. In het derde jaar doe je een afstudeerproject in een organisatie waar je ook later zou kunnen werken (zorginstelling, verzekeraar, overheid, onderzoeksinstituut, consultancy). Op deze manier leer je de praktijk van binnenuit kennen en pas je direct de kennis en (onderzoeks)vaardigheden uit je studie toe. In het derde jaar kun je daarnaast ook nog voor een kortere stage naar het buitenland.

Ja, er zijn verschillende mogelijkheden om voor een bepaalde periode naar het buitenland te gaan tijdens het derde jaar van deze bachelor. In de eerste plaats kun je onderwijs volgen in het buitenland aan een van de universiteiten waar we een exchange overeenkomst mee hebben. Ook kun je naar het buitenland voor een stage.

Je rondt deze studie af met een afstudeerproject. Dit project voer je uit bij een organisatie waar je ongeveer vijf maanden stage loopt. In dat afstudeerproject zet je onderzoeksvaardigheden in die je tijdens je studie hebt geleerd en schrijf je uiteindelijk een rapportage voor de opdrachtgever en de opleiding. Het verschil met een scriptie die veel andere opleidingen kennen, is dat het afstudeerproject echt begint met een vraag vanuit de praktijk. Op deze manier leer je de praktijk van binnenuit kennen. Overigens kun je ook bij ons op de universiteit stagelopen en meewerken op een lopend onderzoeksproject. Hoe dan ook, met jouw afstudeeropdracht maak je impact!

De bacheloropleiding is een voltijdopleiding. Dit betekent dat je in totaal 40 uur per week aan je studie moet besteden. Per week heb je gemiddeld 12 contacturen, de overige uren zijn bedoeld voor zelfstudie. In principe ben je elke vrijdag onderwijsvrij (soms heb je een toets of deadline of gastcollege). Hoeveel tijd je aan zelfstudie kwijt bent, verschilt per persoon. Het is verstandig om de eerste maanden aan te kijken hoeveel tijd de studie van jou vraagt. Vaak horen wij van studenten dat zij met een goede planning en efficiënt studeren zeker nog wel dingen naast hun studie doen, zoals een bijbaan, sporten, studentenvereniging of als commissielid bij onze studievereniging SHARE.

Het werkveld na Gezondheidswetenschappen BMG en een aansluitende masteropleiding is heel erg breed en de baanperspectieven heel goed. Zowel bij de consultancy als op management- of beleidsfunctie bij zorginstellingen, zorgverzekeraars of overheidsinstellingen kan je terecht. Afgestudeerden van deze studie vervullen daar vaak de functies zoals (junior) beleidsadviseur, consultant, projectmanager, zorginkoper, kwaliteitsfunctionaris, onderzoeker of manager.

Het banenperspectief na Gezondheidswetenschappen BMG en een aansluitende masteropleiding is erg goed, daar hoef je je geen zorgen over te maken. 91% van de afgestudeerden heeft binnen zes maanden een baan en hiervan heeft zelfs 72% binnen 2 maanden een baan gevonden. 

Wij bieden verschillende meeloopdagen aan gedurende het hele jaar waarbij je een kijkje kan nemen hoe het is om student te zijn bij ons en waarop je aan studenten al je vragen kan stellen en kan horen hoe zij de studie ervaren. Op deze dag zal je ook zelf een casus onder handen gaan nemen om te ontdekken wat er zowel aan bod komt als je bij ons studeert. Voor een actueel overzicht van de meeloopdagen bekijk de voorlichtingspagina.

Je kunt via het Unibuddy platform chatten met onze ambassadors. Je kunt hen alles vragen over de studie, het studentenleven in Rotterdam, de campus etc.

Wij adviseren je om voorafgaand aan de studie een Meeloopdag of een Open Dag bij te wonen. Bij de Meeloopdag word je begeleid door twee ambassadors, dat zijn huidige BMG studenten. Je kunt dus op zo’n dag al je vragen stellen aan deze ambassadors. Bij Open Dagen zijn ook altijd ambassadors aanwezig, die al je vragen kunnen beantwoorden. 

Ja, die is er zeker. ESHPM heeft haar eigen faculteitsvereniging genaamd SHARE. Deze vereniging wordt draaiende gehouden door en voor studenten, en is bedoeld voor studenten van ESHPM en eenieder die interesse heeft in de gezondheidszorg. SHARE organiseert door het jaar heen allerlei leuke, gezellige en leerzame activiteiten zonder enige verplichtingen en zij bieden hun leden korting op de boeken die je tijdens de bachelor nodig zult hebben. Voor meer informatie over SHARE kun je een kijkje nemen op hun website: www.share-fa.com.

Is dit jouw studie?

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen