Veelgestelde vragen

  • Het is niet altijd ideaal aangezien je met digitaal onderwijs soms technische problemen kan ondervinden. Echter, Erasmus School of Law heeft een hybride onderwijsvorm opgezet. Studenten krijgen de mogelijkheid om één keer per week fysiek op de campus onderwijs te volgen. De eerstejaarsstudenten krijgen hierbij voorrang, zodat zij de mogelijkheid krijgen om medestudenten en docenten te leren kennen. We merken dat het wekelijkse contactmoment door studenten wordt gewaardeerd.

  • Er zijn verschillende redenen waarom studenten voor de Erasmus Universiteit kiezen. De beweegredenen zijn voor iedereen anders. Er zijn wel een aantal punten die de Erasmus Universiteit onderscheidt van andere universiteiten. Dit zou kunnen meespelen in de beslissing om wel of niet aan Erasmus School of Law te studeren. Erasmus School of Law kenmerkt zich door de volgende punten:

   • Persoonlijk: het onderwijs is persoonlijk door de kleinschalige onderwijsgroepen;
   • Focus: er wordt maar één vak per blok gevolgd waardoor je jezelf volledig kan focussen;
   • Modern: de universiteit heeft een moderne campus met alle studiefaciliteiten die een student kan wensen. Daarnaast ligt de campus in wereldstad Rotterdam!
  • Studeren in Rotterdam betekent studeren in een wereldstad. Dit zorgt ervoor dat er in Rotterdam altijd iets te beleven is. Rotterdam heeft daarnaast genoeg mogelijkheden om lid te worden van studieverenigingen, studentenverenigingen en sportverenigingen. Ook indien je niet lid bent van een vereniging is er ongetwijfeld genoeg te beleven in deze stad.

  • In het begin zal de opleiding nog erg wennen zijn. We raden studenten dan ook aan om eerst aan te kijken hoe de opleiding bevalt en daarna pas dingen naast de studie te doen. Je zal op een gegeven moment meer gewend raken met de zelfstudie en het plannen daarvan. Je hebt twee onderwijsvrije dagen per week waardoor het mogelijk is om je tijd flexibel in te plannen. Veel studenten zijn bijvoorbeeld naast hun studie lid van een vereniging of hebben een bijbaan.  

  • Op kamers gaan is populair in Rotterdam, maar in zo’n grote stad is er ook veel aanbod. Indien je graag op kamers wil, is het verstandig om op tijd te beginnen met jouw zoektocht en bijvoorbeeld lid te worden van een Facebook kamergroep of om je in te schrijven bij bijvoorbeeld Stadswonen.

  • Het is bij deze studie mogelijk om tijdens de minor (jaar 3) op uitwisseling te gaan naar het buitenland. We hebben veel samenwerkingen waardoor er veel mogelijkheden zijn.

  • Een stage zit niet verplicht in het curriculum. Veel studenten zoeken op eigen initiatief stages. Dit is namelijk een manier om je te onderscheiden. Daarnaast is het gedurende de minorperiode (jaar 3) mogelijk om in plaats van een minor of uitwisselingsprogramma te volgen een stage te lopen.

  • Probleemgestuurd Leren (PGL) zorgt ervoor dat je heel actief met de stof bezig bent. Dit laat de stof veel meer leven doordat je niet enkel grootschalige hoorcolleges volgt. Je werkt daarnaast in kleine groepen waardoor het onderwijs ook persoonlijker wordt. Dit zorgt er tevens voor dat je wordt gestimuleerd om je zelfstudie te doen.Wanneer je niet goed bent voorbereid voor een onderwijsgroep zal dit namelijk direct opvallen.

  • Aan Erasmus School of Law volg je maar één vak per blok. Het blok sluit je af met een tentamen. Daarna ga je verder naar het volgende vak. We kennen dus geen tentamenweken met meerdere tentamens. Dit heeft als voordeel dat je jouw aandacht enkel op één onderwerp per keer hoeft te richten. Een blok duurt 5 weken. We kennen in het totaal dus 8 blokken van 5 weken. 

  • In het eerste jaar heb je op maandag en donderdag verplicht onderwijs. Op woensdagen vinden de hoorcolleges plaats. Dinsdag en vrijdag zijn onderwijsvrije dagen. Deze dagen kun je dus goed gebruiken voor zelfstudie.

  • Je hebt twee onderwijsvrije dagen per week. Deze zal je in het begin ook echt nodig hebben voor de zelfstudie. Naarmate je verder in de opleiding komt, leer je wel efficiënter werken. Voor zelfstudie kan men rekenen op gemiddeld 20 uur per week.

  • Het behalen van 60 EC is zeker een uitdaging. De tip is ook om dit vooral niet te onderschatten.Indien je gemotiveerd bent, de opleiding leuk vindt en je de zelfstudie goed bijhoudt, moet de 60 studiepunten-norm zeker haalbaar zijn. Daarnaast is het bij ons mogelijk om twee vijven te compenseren met twee zevens en zijn er herkansingsmogelijkheden.

  • Het is mogelijk om tentamens te herkansen. De mogelijkheid is echter wel in aantal beperkt. Uit blok 1 en 2 mag één tentamen worden herkanst en uit blok 3 tot en met 8 mag één tentamen worden herkanst. In het totaal heb je dus twee herkansingen in het eerste bachelorjaar. Daarnaast blijft het mogelijk om twee vijven te compenseren met twee zevens.

  • Elke krant die je openslaat staat vol met juridische actualiteiten. Denk bijvoorbeeld aan de berechting van criminelen zoals Jos B. en Taghi. Maar ook vraagstukken omtrent corona. Kan de overheid ons namelijk verplichten een mondkapje te dragen? En kunnen ze burgers het recht op demonstratie ontnemen als dat te gevaarlijk is in verband met het coronavirus?

    

  • Juridische vraagstukken komen dagelijks terug in onze maatschappij. Niet alleen in actualiteiten uit het nieuws, maar ook in het dagelijks leven. Denk maar aan de volgende voorbeelden:

   • Het kopen van een broodje in de supermarkt is al een handeling die wordt beheerst door het recht. Het bonnetje wat jij krijgt, is immers het bewijs van de koopovereenkomst die jij met bijvoorbeeld de Albert Heijn hebt gesloten.
   • Als je een bijbaan hebt, dan werk je op basis van een arbeidsovereenkomst. Deze overeenkomst wordt gesloten volgens de wettelijk vastgelegde regels van het arbeidsrecht. Hoeveel krijg jij namelijk minimaal betaald, hoeveel vakantiedagen heb je en op hoeveel pauze heb je recht?
   • Stel er valt van een steiger bouwmateriaal naar beneden terwijl jij voorbij loopt. Je lijdt hierdoor schade. Stel je dan iemand aansprakelijk en wie stel je dan aansprakelijk? De bouwvakker die op de steiger stond, zijn werkgever, de eigenaar van het huis waar aan gewerkt wordt of toch niemand, omdat het pech is? 
   • Je koopt een nieuwe televisie bij de Mediamarkt en één dag na het verlopen van de garantie gaat de TV kapot. Kan je na de garantieperiode nog iets doen? Heb je bepaalde rechten na een garantieperiode?
   • Er wordt ingebroken in huis en jouw laptop wordt gestolen. Wie gaat de inbreker vervolgen, wat voor straf staat er op de daad van de inbreker en maakt het daarbij nog uit dat hij bij meerdere huizen heeft ingebroken?

   De bovenstaande voorbeelden uit het dagelijkse leven worden allemaal beheerst door het recht. 

  • Bij de opleiding Rechtsgeleerdheid sluit bijvoorbeeld het vak maatschappijleer goed aan. Recht speelt namelijk overal in de maatschappij. Daarnaast is de opleiding Rechtsgeleerdheid een taalkundige opleiding. Een jurist moet namelijk mondeling en schriftelijk kunnen overtuigen met woorden. Het komt dus goed van pas als je de Nederlandse taal goed beheerst en je jezelf goed in woorden kan uitdrukken.

  • Het klopt dat je bij de opleiding Rechtsgeleerdheid veel moet lezen. Je krijgt hier echter steeds meer handigheid in. Zo leer je gedurende de opleiding vanzelf de hoofdzaken van de bijzaken te onderscheiden. Ook scheelt het veel als je de stof leuk vindt, dan kom je er namelijk vlotter doorheen. 

  • Je leert geen wetten uit je hoofd. Je leert wet- en regelgeving opzoeken, interpreteren en toepassen. Ook mag je tijdens tentamens gewoon je wettenbundel bij de hand houden. 

  • De meeste studenten volgen na de bachelor Rechtsgeleerdheid nog aansluitend een masteropleiding. Op deze manier kun je namelijk civiel effect behalen. Dit wil zeggen dat je een togaberoep (officier van justitie, rechter, advocaat) kan gaan doen.

   De veelzijdigheid van de studie zorgt er echter voor dat je veel meer kanten op kan dan enkel de togaberoepen. Veel juristen zijn werkzaam in het bedrijfsleven, bij de overheid, bij wetenschappelijke instellingen en in de politiek. De opleiding Rechtsgeleerdheid zorgt dus voor een goede en ruime basis.