Masteronderwijs

In deze stage maakt de coassistent gedurende 6 weken op een intensieve wijze kennis met de huisartsgeneeskunde. Gezamenlijk worden er consulten en visites verricht, maar het is ook uitdrukkelijk de bedoeling dat hij/zij een groot aantal consulten zelfstandig gaat uitvoeren. De huisartsopleider heeft daarnaast de taak de coassistent te laten kennismaken met een divers aanbod aan patiënten. Facetten zoals het meelopen van een dienst op de HAP (mag avond, nacht of weekend zijn), een middag/ochtend meelopen in de apotheek, het meelopen met een wijkverpleegkundige en tenslotte het onder supervisie van de doktersassistente de telefoon aannemen, zullen vaste onderdelen van deze stage zijn.

Voor de stage begint hebben de coassistenten gezamenlijk vier weken onderwijs in kleine groepen als voorbereiding op de coschappen huisartsgeneeskunde en sociale geneeskunde.

De onderwerpen zijn:

  • Astma en COPD
  • Bewegingsapparaat
  • Diabetes mellitus
  • Farmacie
  • Urogynaecologie

Daarnaast verzorgt de afdeling Huisartsgeneeskunde een drietal terugkomdagen op de tweede, vierde en de zesde vrijdag tijdens het coschap (zie het rooster hieronder).

Het leereffect van dit coschap wordt echter in hoge mate bepaald door de eigen inzet van de coassistent. Het onderwijs op de terugkomdagen kent dan ook een sterk interactief karakter.
Algemene doelstelling van de stage is dat de student voldoende gelegenheid krijgt om ervaring op te doen met het medisch probleemoplossend denken en handelen in de brede context van de huisartspraktijk.
Daarnaast is de stage bedoeld als oriëntatie op het beroep van huisarts. De stage zal over het algemeen onder leiding van één huisarts staan, maar in een Maatschap / HOED kan het voorkomen dat de coassistent wordt begeleid door meerdere huisartsen.

Praktijkdagen: wekelijks van maandag t/m vrijdag
Terugkomdagen: op de tweede, vierde en de zesde vrijdag. 

Onderwerpen terugkomdagen 

Terugkomdag 1 - week 2   
  • Reflectie
  • Kleine kwalen
Terugkomdag 2 - week 4   
  • Reflectie
  • Palliatieve zorg
Terugkomdag 3 - week 6   
  • Reflectie
  • Evaluatie

Tijdens het coschap Huisartsgeneeskunde dien je 6 KPB’s te laten invullen door je huisartsbegeleider(s).
Ook ben je verplicht het voorbereidende onderwijs en de terugkomdagen op het Erasmus MC bij te wonen. 
Daarnaast moet aan het eind van je coschap het beoordelingsformulier door je huisartsbegeleider worden ingevuld via ePASS en geüpload worden in Osiris Zaak. 

De keuzecoschappen Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde duren drie of zes weken en de coassistent zal op een meer intensieve wijze betrokken zijn bij de Huisartsgeneeskunde dan tijdens het reguliere coschap. Wat betreft de Ouderengeneeskunde is het de enige mogelijkheid om kennis te nemen van dit specialisme tijdens de opleiding tot basisarts. 

De coassistent kan zich tijdens deze coschappen nader oriënteren op zijn/haar definitieve beroepskeuze als het reguliere coschap nog niet voldoende was om een keuze te maken; een tweede coschap (in een andere praktijk) kunt u daarbij helpen. Als de coassistent al besloten heeft de huisartsopleiding te gaan volgen, kan het een waardevolle uitbreiding zijn op het basiscurriculum. 

De keuzecoschappen Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde hebben twee onderdelen: 

  1. Persoonlijk leerdoel en -opdracht;  
  2. Zelfstandige patiëntcontacten. 

De coassistent wordt gevraagd om voor het begin van het coschap een aantal voor hem/haar specifieke leerdoelen te formuleren die hij/zij tijdens het coschap wil realiseren. Deze leerdoelen neemt de coassistent ook mee naar de huisartsbegeleider of specialist Ouderengeneeskunde voor het kennismakingsgesprek, zodat zij hem/haar hierin ook kunnen begeleiden en helpen om de beoogde leerdoelen te realiseren. 

Gedurende drie tot zes weken verblijft de coassistent in een huisartspraktijk of op een afdeling van een verpleeghuis. Hier werkt hij/zij onder supervisie van een huisartsbegeleider of specialist Ouderengeneeskunde. De coassistent heeft zelfstandig patiëntcontacten die hij/zij in overleg met de begeleider ook zelfstandig afhandelt. 

Aan het einde van het keuzecoschap heeft de coassistent een eindgesprek op het Erasmus MC waarin hij/zij het verslag van de persoonlijke leerdoelen bespreekt met de coördinator van het keuzecoschap, D.T. van Dongen. Het coschap wordt als voldoende beoordeeld als de coassistent zich in voldoende mate heeft ingezet op de stageplek en het eindverslag als voldoende wordt beoordeeld. 

Het keuzecoschap Huisartsgeneeskunde of Ouderengeneeskunde kan alleen gevolgd worden als de coassistent alle reguliere coschappen achter de rug heeft, zodat hij/zij optimaal voorbereid de eerder opgedane kennis in de praktijk kan brengen.  

Coassistenten kunnen ook een keuzecoschap volgen bij de AVG. Een coassistent loopt dan een stage van vier tot zeven weken met een arts voor verstandelijk gehandicapten. Ook deze stage is erg leerzaam en de coassistent wordt begeleid door ervaren docenten.

Lees hier meer over het keuzecoschap.

Het oudste coschap huisartsgeneeskunde geeft aan coassistenten gelegenheid twaalf weken in de huisartspraktijk werkzaam te zijn. Kenmerkend voor dit coschap is de grotere mate van zelfstandig werken. Gedurende deze twaalf weken wordt er vier werkdagen onderwijs gegeven, zogenoemde terugkomdagen.

  • Bewegingsapparaat;
  • Ouderengeneeskunde;
  • Omgaan met stress;
  • Huisarts & Recht;
  • Huisarts & Organisatie;
  • Huisarts & Wetenschap;
  • Leren van Ervaringen.

De stageplek kan worden verkregen via de afdeling Huisartsgeneeskunde. Bij een zelf geregelde stageplek moet deze voorafgaand aan de stage door de afdeling Huisartsgeneeskunde worden goedgekeurd.

Hiervoor dien je een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek met een van de coördinatoren dhr. S. Koning of mevrouw D.T. van Dongen:
Telefoonnummer: 010-7043621/43832.
E-mailadres: Hag@erasmusmc.nl

Let op: aanmeldingen moeten minimaal 3 maanden tot maximaal 6 maanden voor aanvang van de gewenste periode ingediend worden.

Let op: Het oudste coschap mag niet gecombineerd worden met aansluitend een keuzecoschap op dezelfde stageplek.

Let op: een oudste coschap huisartsgeneeskunde kan alleen in een Nederlandse huisartspraktijk plaatsvinden.

Voor aanvang van het oudste coschap dien je voor jezelf leerdoelen op te stellen en die ook te bespreken tijdens het kennismakingsgesprek met je huisartsbegeleider.

Tijdens het oudste coschap Huisartsgeneeskunde dien je 6 KPB’s te laten invullen door je huisartsbegeleider.
Daarnaast moet halverwege en aan het eind van je oudste coschap het beoordelingsformulier door je huisartsbegeleider worden ingevuld via ePASS en geüpload worden in Osiris Zaak.

Ook dien je aan het eind van je oudste coschap altijd een eindgesprek te hebben op de afdeling HAG-Studentgeneeskunde met een van de coördinatoren: dhr. S. Koning of mevrouw D.T. van Dongen.

Zonder dit eindgesprek kun je het oudste coschap niet afronden, plan dit eindgesprek dus al voortijdig in via hag@erasmusmc.nl!

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen