Docenten en fireside guests

 • Eric van Amerongen is CEO geweest van Koninklijke Swets & Zeitlinger Holding. Later werd hij daar lid van de raad van commissarissen. In de periode daarvoor was algemeen directeur Nederland Alcatel-Lucent waarna hij met een tussenperiode als groepsdirecteur bij Thales Nederland, President & CEO Europe, Middle East & Africa, Hilversum/USA bij Lucent Technologies werd. Hij is bij een breed scala aan bedrijven lid van de raad van commissarissen waaronder ANWB, Essent, Wegener, BT Nederland(vice voorzitter) en Thales Nederland(vice-voorzitter). Tevens is hij non-executive director van Shanks Plc.

 • Roel Bakker MIM is partner van Rootven Management B.V. Van 2009 – 2014 Chief Information Officer (CIO) van Royal Imtech N.V. Daarvoor CIO van Nutreco N.V. van 1999 tot 2009; IT Program Manager bij KLM Engineering & Maintenance; CIO van Koninklijke Ahrend N.V. en senior Management Consultant bij Deloitte. Zijn specialisme is IT Strategie, IT Governance en IT Program Management. Hij vervult CIO Managementdiensten op Executive Board niveau.

 • Mr. drs. Gosse Boon RA is commissaris bij KPMG, Albron en het Initiatief Duurzame Handel alsmede Raad bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam. Hij was CFO en lid van de Raad van Bestuur van Nutreco (tot medio 2015) en van Van Gansewinkel Groep (tot 2009). Daarvoor vervulde hij, gedurende meer dan 20 jaar, diverse senior management posities binnen Unilever, waaronder CEO DiverseyLever Nederland, CFO Unilever Brazilië en CFO Unilever Chili. Hij is bedrijfseconoom, jurist en registeraccountant (Erasmus Universiteit Rotterdam).

 • Drs. Floris Croon studeerde aan de Universiteit Groningen. Na zijn studie ging hij aan de slag bij Adviesbureau Bosboom & Hegener. Na drie jaar werkervaring startte hij samen met zijn collega Boer & Croon en heeft een brede ervaring opgebouwd als strategie consultant, interim manger en ondernemer. Hij vervulde ruim 15 non-executive board memberships en bestuurlijke functies, onder andere bij Damen Shipyard Group, ANT, AD News Media, Laurus, BCD , Fabory, Gaastra en Giesbers Bouw Groep. Floris Croon is actief als consultant, commissaris/ bestuurder, voorzitter van New Venture, Advisor to the Board van ABN AMRO, innovatief ondernemer en bij meerdere Universiteiten/ Centre of Enterpreneurship.

 • Mr. Paul Cronheim is partner bij De Brauw Blackstone Westbroek. Hij heeft de afgelopen jaren een aantal opvallende M&A deals begeleid, zoals het bod van Danone op Numico en de overname van Grolsch door SAB Miller en was betrokken bij de koop van KPE door KKR en hij trad op voor Corio. Hij heeft de laatste jaren verder onder meer M&A transacties gedaan voor KPN, ING, Zodiac, ENRC en Argonaut Ventures.

 • Mr. Derk Doijer studeerde rechten en werkte daarna voor SHV. Na een periode in Zuid-Afrika werd hij directeur van Makro Nederland. Daarna trad hij weer in dienst van SHV. In 2004 stopte hij met de werkzaamheden voor SHV. Momenteel vervult hij een groot aantal commissariaten, onder meer bij Ahold, NSPB, North Sea Group, Stilho en Corio.

 • Dr. Fred van Eenennaam is hoogleraar strategy and dynamics of strategy. Zijn academische specialisatie: ‘moments of truth in strategische beslissingen’, ‘corporate governance’ en ‘clusters’. Hij is verbonden aan de Erasmus School of Accounting & Assurance (Erasmus Universiteit Rotterdam), George Washington University (health management and leadership) en St. Gallen Universität. Hij was tien jaar lang verantwoordelijk voor ‘board’- en ‘commissarissen’- programma’s. Met hoogleraren op Harvard (o.m. Porter, Lorsch en Palepu) en IESE doet hij onderzoek en maakt hij executive programs. Hij vervult commissariaten, doet investeringen en is oprichter/directeur van consultancy firm The Decision Group en The Decision Institute.

 • Prof. Hans Gortemaker RA is hoogleraar accountancy aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Hij vervult diverse bestuursfuncties uit hoofde van zijn hoogleraarschap en bij instellingen, waaronder het Bureau Financieel Toezicht. Eerder was hij werkzaam bij PwC en bij het IAASB, Committee on Auditing ( European Commission ) en de European Contact Group.

 • Frans van der Grint adviseert bij een breed scala aan strategische communicatie uitdagingen, met een focus op Financial and Corporate veranderingen en crises. Zijn ervaring omvat een variëteit aan communicatie in juridische, financiële, activistische en publicitaire issues, waarbij hij vrijwel altijd de onder vuur liggende betrokkenen terzijde staat. Tevens is hij bij de meest in het oog springende M&A transacties van de laatste jaren betrokken geweest als strategisch communicatie adviseur van Raden van Bestuur en Commissarissen. Frans van der Grint leidt de European Practice for Financial+M&A Communications van Hill+Knowlton Strategies. In 2012 won hij de M&A Award in de categorie Best PR Consultant.

 • Prof. dr. Bert de Groot is bijzonder hoogleraar Governance en Strategisch Investeringsbeleid aan de Erasmus School of Economics en directeur SmartPort. Hij is voormalig CFO en lid raad van bestuur Randstad Holding N.V. en vervult diverse commissariaten.

 • Prof. dr. Martin Hoogendoorn RA is hoogleraar Externe Verslaggeving aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en partner vaktechniek bij Ernst & Young Accountants. Voorts is hij raad-plaatsvervanger bij de Ondernemingskamer, voorzitter van de redactie van het Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie, en Vice-President Practice van de International Association of Acounting Education and Research (IAAER). Tot 1 januari 2007 was hij voorzitter van de Raad voor de Jaarverslaggeving.

 • Mr. drs. Erik Kamphuis is per 1 juli 2012 toegetreden tot het Sub-Area Leadership Team als Chief Operating Officer (COO) va Ernst Young. Vanaf 1 juli 2010 tot 30 juni 2012 was hij de Sub-Area Chief Financial Officer (CFO), rapporterend aan de COO functie. Als partner adviseert hij multinationals over transfer pricing-vraagstukken.
  Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in het adviseren en was betrokken bij honderden transfer pricing-studies over de hele wereld.

 • Mr. drs. Niels Lemmers is jurist en public affairs director bij de Vereniging VEB NCVB. Hij vertegenwoordigt de beleggersvereniging VEB in juridische zaken en in het brede maatschappelijke debat over corporate governance, beleggen en beleggersbescherming en de werking en regulering van de financiële markten. Daarvoor was hij werkzaam bij de Autoriteit Financiële Marketen en research assistant bij het Van der Heijden Instituut. Hij studeerde zowel Vennootschaps -en Effectenrecht als Financiële Economie aan de Radboud Universiteit te Nijmegen.

 • Prof. dr. Frans van der Meché combineerde 30 jaar neuro-onderzoek met 10 jaar bestuurlijke ervaring in het Erasmus MC, waarvan 5 jaar als CFO. Momenteel is hij toezichthouder bij een aantal organisaties. Hij is sinds 2010 bestuursadviseur bij EUR Holding B.V..

 • Drs. Peter van Minderhout was voor zijn pensioen directeur Corporate Communications en Social Responsibility bij TNT. Hij heeft zijn eigen consultancy bedrijf en is mede oprichter van ECCE Academy, een programma van Ashridge, IESE, St. Gallen en INSEAD voor communication professionals.

 • Patrick Monin has worked for 25 years at Shell in various international Finance positions, both in the Upstream and Downstream sectors. He has been the Finance Manager of various business units, and the Finance lead of a number of major M&A transactions. As Head of Governance Risk and Assurance of Shell’s Retail business worldwide, he concentrated on embedding a value driven risk management mind-set and focus in the organisation. He is currently lecturing Finance.

 • Jos Nijhuis RA is sinds 2008 in dienst van Schiphol. Eerst maakte hij een korte periode onderdeel uit van het directieteam, om vanaf 1 januari 2009 als President & CEO leiding te geven aan Schiphol Group. Voor zijn aanstelling bij Schiphol Group was hij vanaf 1980 werkzaam in verschillende functies bij PricewaterhouseCoopers (het huidige PwC), vanaf 2002 tot zijn overgang naar Schiphol, als voorzitter van de Raad van Bestuur van PwC. Hij is non-executive Board Member bij Aéroports de Paris en Brisbane Airport Corporation PTY Ltd en is commissaris bij SNS Reaal en Aon Groep Nederland B.V. Daarnaast is hij o.a. als Lid van de Raad van Toezicht van Stichting Nationale Opera & Ballet ook actief betrokken in de culturele sector.

 • Mr. Hugo Reumkens is managing partner van Van Doorne. Daarnaast is hij een zeer ervaren specialist op het gebied van het vennootschapsrecht. Met name gericht op grensoverschrijdende fusies en overnames, corporate governance, private equity en joint ventures. Diverse internationale onafhankelijke onderzoeken bevelen hem aan als expert op het gebied van private equity en corporate/M&A. Hij heeft ruime ervaring als boardroom counsel, adviseert bestuurders en toezichthouders en treedt frequent op als keynote speaker over bestuur en toezicht. Hij is sinds 2002 partner bij Van Doorne.

 • Mr. drs. Cees van Rijn was van 2001 tot en met 2011 CFO en lid Raad van Bestuur van Nutreco. Daarvoor CFO van Sara Lee Meats Europe, CFO Northern European Countries van McCain Foods, Director of Finance van de Wire Rope Division van Verto. Van 1974 tot 1985 diverse marketing en financiële functies bij Nutricia. Daarvoor financiële functies bij enkele kleinere bedrijven. Non-executive roles: lid Raad van Commissarissen van Incotec, Detailresult Groep, Plukon Food Group, Farm Frites, en ForFarmers. Lid van de Raad van Toezicht en voorzitter Audit Committee Leids Universitair Medisch Centrum.

 • Drs. Alexandra Schaapveld is econoom, afgestudeerd aan de Universiteit van Oxford en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij is lid RvC en Auditcommittee van FMO in Nederland, lid van de RvC en voorzitter Auditcommittee van Société Générale S.A. en Vallourec S.A. in Frankrijk, en non-executive Board Member van Bumi Armada Berhad in Maleysie. Tevens zet zij zich in als Jurylid voor de Young Captain's Award, Plan Nederland en microfinanciering en impact investing in Azie en Africa. Hiervoor was Alexandra 25 jaar bankier, werkzaam bij ABNAMRO, laatst als Directeur Generaal verantwoordelijk voor Global Clients and Investment Banking. Na de overname van AA heeft zij nog een jaar de verantwoordelijkheid gehad voor Europa binnen de Royal Bank of Scotland. Eerdere beklede part-time functies: voorzitter van de RvC van Landgoed Duin en Kruidberg, lid RvT VU en VUmc, lid van de Adviesraad van de Hogeschool voor Muziek en Dans in Rotterdam. Van 2000 tot 2004 was zij lid van de denktank van de minister van Financiën. Ook was zij lid van de Adviesraad Europese Integratie van de minister van Buitenlandse Zaken.

 • Drs. Aat Schouwenaar studeerde economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na diverse managementposities werd hij lid van de Raad van Bestuur van Endemol, waar hij later ook voorzitter van werd. Gedurende een aantal jaren was hij ook voorzitter van de Talpa Media Holding. Momenteel vervult hij diverse commissariaten, onder meer bij Holland Casino (voorzitter), Brunel (voorzitter) en DocData. Hiernaast is hij actief in besturen van diverse verenigingen.

 • Peter Sampers is hoogleraar Financial Accounting van de Universiteit Maastricht. Hij bekleedt de leerstoel departement Accounting and Information Management van de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde. Hij is tevens Senior Accounting Officer bij Koninklijke DSM nv te Heerlen. Daarvoor was hij bij Philips Electronics en bij de Frans Maas Groep verantwoordelijk voor externe verslaggeving. Verder is hij op nationaal en internationaal niveau actief in diverse commissies en adviesorganen.

 • Prof. mr. Steven Schuit is hoogleraar internationaal commercieel en financieel recht aan de Universiteit Utrecht en hoogleraar 'Corporate Governance Responsibility' aan Nyenrode Business Universiteit. Hij was partner van Allen & Overy en is actief als toezichthouder. Hij heeft diverse publicaties op zijn naam, zoals Mergers and Acquisitions in the Netherlands (1996) en Corporate Law and Practice in the Netherlands (2002).

 • Prof. dr. Han Smit is Professor of Corporate Finance aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij heeft buy-and-build strategieën en biedtaktieken voor bedrijfsovernames ontwikkeld die gebruikt kunnen worden door ‘private equity’ investeerders en bestuurders van multinationale ondernemingen. Hij publiceert op het gebied van ondernemingswaardering en strategie en was gastonderzoeker op verschillende universiteiten in de VS, waaronder Harvard University, Columbia University en UC Berkeley.

 • Drs. Jos Streppel studeerde Algemene en Internationaal Bestuurwetenschappelijke Economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij heeft tal van functies in het bedrijfsleven vervuld. Zo was hij onder meer CFO van de FGH Bank (tevens lid van de Raad van Bestuur) en later ook bestuursvoorzitter. In 1991 werd hij bestuursvoorzitter van de bank Labouchère. In 1998 werd hij CFO van AEGON. Daarnaast vervult hij momenteel commissariaten bij KPN en Van Lanschot en was hij lid van de Raad van Toezicht van diverse stichtingen.

 • Drs. Tom de Swaan studeerde economie in Amsterdam. In 1972 trad hij in dienst bij De Nederlandsche Bank waarvan hij in 1986 lid werd van de Directie. Deze functie vervulde hij twaalf jaar. Vervolgens werd hij CFO bij ABN AMRO tot zijn pensioen in 2006. Thans is hij Chairman of the Board of Directors Zurich Insurance Group, non-executive director bij GlaxoSmithKline, Voorzitter RvC Van Lanschot Bankiers, lid RvC Kon.DSM. Daarnaast is hij voorzitter van de RvT NKI/Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.

 • Drs. Tjalling Tiemstra RA was tot 2008 respectievelijk CFO in de Raad van Bestuur van Hollandsche Beton Groep NV en Hagemeyer N.V. Daarvoor werkte hij 22 jaar voor Unilever. Tiemstra studeerde Bedrijfseconomie aan de Universiteit van Groningen en Accountancy aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Momenteel is hij actief in diverse toezichthoudende, bestuurlijke en adviserende functies.

 • Dr. Pieter Verboom is afgestudeerd in de Econometrie aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam en gepromoveerd tot doctor in de Economie aan de VU van Amsterdam. Hij bekleedde diverse management posities bij Philips, vice-voorzitter/CFO van de directies in Argentinië, Hong Kong/China en het Verre Oosten. Van 1997 tot 2012 was hij Executive Vice President & CFO de Schiphol Group. In 2012 is hij Executive Vice President & CFO van RFS Holding geworden. Daarnaast is hij lid van Raden van Commissarissen van TenneT en VastNed Retail, beursgenoteerde bedrijven in Nederland en buitenland. Ook vervult hij verschillende adviesfuncties.

 • Dr. Jan Vis MBA CMC RV FRICS is als adjunct-professor business valuation en value based management verbonden aan de Rotterdam School of Management (Erasmus University). Tevens is hij mede-oprichter en partner (voorzitter van de maatschap) in BrightOrangeTalanton Corporate Finance. Als gastdocent is hij verbonden aan de Amsterdam School of Real Estate.

 • Prof. dr. Casper de Vries is hoogleraar monetaire economie aan de Erasmus School of Economics en leidt het risicomanagement programma aan de Duisenberg School of Finance, tevens is hij fellow van het Tinbergen Instituut. Hij heeft gewerkt bij de K.U. in Leuven, Texas A&M University en is gepromoveerd aan de Purdue University in Amerika. Hij is adviseur van onder meer de ECB en pensioenfondsen.

 • Drs. Maarten Wolleswinkel is oprichter en partner van Holland Corporate Finance. Hij is awardwinnaar Fusies & Overnames in 2010. Hij heeft met Holland Corporate Finance inmiddels 150 overnames gedaan.