Op 24 februari 2022 verdedigt R.C. Hoogeveen zijn proefschrift, getiteld: ‘A War of Exhaustion: T cell signatures in hepatitis B virus infection’.
- Promotor
- Co-promotor
- Co-promotor
- Datum
- donderdag 24 feb 2022, 10:30 - 12:00
- Type
- Promotie
- Ruimte
- Senaatszaal
- Gebouw
- Erasmus Gebouw
- Locatie
- Campus Woudestein
Het hepatitis B virus (HBV) is een klein DNA-virus dat een langdurige (chronische) ontsteking van de lever kan veroorzaken. Het aantal mensen met een chronische HBVinfectie
wordt geschat op 257 miljoen, dit is bijna zeven keer zo veel als het aantal mensen dat leeft met een HIV-infectie. Dit terwijl een HBV-infectie wél voorkomen kan worden middels een vaccinatie. Een chronische HBV-infectie geeft schade aan de lever, dat zich kan uitten in littekenvorming, functieverlies en leverkanker. Het virus veroorzaakt doorgaans weinig (specifieke) klachten waardoor veel patiënten niet realiseren dat ze geïnfecteerd zijn. Een chronische HBV-infectie kan op dit moment niet worden genezen, omdat het erfelijk materiaal van het virus zich diep in de levercellen van de gastheer nestelt. Er bestaan daarentegen wel medicijnen die de voorplanting van het virus succesvol kunnen onderdrukken. Het HBV leidt met name bij baby’s en jonge kinderen tot een chronische infectie, terwijl het in volwassene doorgaans een kortdurend beloop heeft. Het afweersysteem bepaalt grotendeels wat het beloop van de infectie zal zijn: een kortdurende (acute) of chronische ontsteking. Opvallend is dat in sommige chronische patiënten, na dikwijls jaren een chronische leverontsteking
te hebben gehad, het afweersysteem alsnog in staat is om het virus permanent te onderdrukken. Dit fenomeen wordt een ‘’functionele genezing’’ genoemd en wordt gekenmerkt doordat het virus en het hepatitis B oppervlakte eiwit (HBsAg) niet meer detecteerbaar zijn in het bloed (HBsAg seroconversie). In deze situatie bevindt het erfelijk materiaal van het virus zich nog steeds in de levercellen, maar het is niet meer in staat zich voort te planten. Functionele genezing van een chronische HBV-infectie is erg zeldzaam. Echter wanneer het optreedt, kunnen deze ‘patiënten’ stoppen met antivirale medicijnen. Bovendien hebben deze mensen een aanzienlijke lagere kans op het ontwikkelen van leverkanker, met name wanneer de functionele genezing voor het 50ste levensjaar optreedt. Het doel van het onderzoek beschreven in dit proefschrift is: hoe gaat het afweersysteem om met het hepatitis B virus? In het bijzonder proberen we te achterhalen wat voor type afweerreactie gepaard gaat met een kortdurend (acuut) beloop versus een langdurige (chronische) infectie. Om deze vraag te beantwoorden bestuderen we één bepaald type afweercel, genaamd de T-lymfocyt (T-cel), welke verantwoordelijk wordt gehouden voor het opruimen van het virus.
De promoties vinden niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats. Er is aan kandidaat een livestreamlink verstrekt. De ceremonie zal exact om 10.30 uur beginnen.