Erasmus Universiteit Rotterdam bouwt eerste virtuele campus van Nederland

De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) heeft haar campus Woudestein nagemaakt in Minecraft om studenten en personeel een gevoel van gemeenschap te bieden tijdens de Covid-19 crisis, een primeur voor Nederland. De eerste virtuele stenen van de campus zijn gelegd door een klein team van enthousiaste studenten en sindsdien is het project uitgegroeid tot alle gebouwen van de campus, een geheim ondergronds labyrint dat spelers moeten zien te vinden, een speurtocht naar de 17 SDG's (de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties) en nog veel meer.

Er zijn uitbreidingsplannen in de maak voor het Erasmus MC en het Erasmus University College. Met dit project wil de EUR de tegenslag van Covid-19 bestrijden door de Erasmus gemeenschap een platform te bieden om elkaar weer (virtueel) te kunnen ontmoeten op de campus.

Introducing The Virtual Campus - Erasmus University Rotterdam

Campus steentje voor steentje nagebouwd

Nadat de Covid-19 pandemie de universiteit tot een fysieke stop had gebracht, begon het Minecraft project als een manier om studenten te helpen om elkaar te ontmoeten buiten alle Zoom-lessen. Na een onderzoek van Erasmus Universiteit Rotterdam naar de effecten van de coronacrisis op het welzijn van haar studenten en medewerkers, wezen de resultaten sterk op de noodzaak om iets te creëren dat de Erasmus-gemeenschap bij elkaar brengt. Men begon zich namelijk eenzaam te voelen en miste het sociale aspect van de universiteit, precies datgene waar de fysieke campus normaal gesproken een podium voor biedt. In een poging om dit probleem aan te pakken, lanceerde ErasmusX - een disruptieve innovatie unit van de universiteit - een creatief project waarbij studenten en medewerkers hun geliefde Woudestein campus opnieuw konden beleven via het spelplatform Minecraft. De allereerste bouwstenen werden gelegd door leden van de door studenten geleide Erasmus E-Sports Community, en vervolgens hielp een professioneel Minecraft-bouwteam om de puntjes op de ‘i’ te zetten.

Woudestein: een plek om vrienden te ontmoeten

Voor de EUR-gemeenschap is de campus niet zomaar een plek om alleen te studeren en te werken. Het is een plek waar je je vrienden ontmoet (die misschien als familie zijn geworden), waar je jezelf als mens ontwikkelt, waar je rondhangt en waar je droomt over de kansen die het leven je te bieden heeft. Het voelt bijna als een klein dorp. "Dit gevoel was zo duidelijk merkbaar in de vele emotionele reacties van studenten en collega's toen ze de virtuele campus voor het eerst zagen - ze vertelden ons dat het lopen op de virtuele campus hen het gevoel gaf dat ze er echt weer waren", zegt Alexander Whitcomb, een teamlid van het project. “Wat zo uniek is en het gevoel versterkt er ‘echt’ te zijn, is dat de campus op een 1:1 schaal is nagemaakt. Dus lopen van het ene uiteinde van de campus naar het andere met je avatar in Minecraft duurt precies even lang als dat het zou duren in het echte leven."

"De campus is op een 1:1 schaal nagemaakt. Dat is uniek en het versterkt het gevoel er ‘echt’ te zijn"

De Minecraft campus heeft twee hoofddoelen. Ten eerste zal het worden gebruikt voor verschillende geplande activiteiten, zoals het onboarden van alle nieuwe inkomende studenten tijdens de beroemde Eurekaweek 2020, virtuele rondleidingen voor aankomende studenten en daarnaast verkent het ErasmusX-team het spelplatform ook voor educatieve en onderzoeksdoeleinden. Ten tweede is de campus ontworpen om te dienen als een creatieve ruimte, een manier voor studenten en medewerkers om hun eigen interacties te ontwerpen en nieuwe, innovatieve manieren te ontdekken om met elkaar in contact te komen via de virtuele campus. Het platform wordt gemodereerd door de Erasmus E-Sports Community en alle ideeën zijn welkom.

Uiteindelijk is de Minecraft campus er om de EUR-gemeenschap te versterken, in een academisch jaar waar fysieke interacties worden beperkt door Covid-19, en een 'normale' universiteitservaring tot nader order niet mogelijk is.

Meer informatie

De virtuele campus bezoeken? Kijk dan op: www.virtualerasmus.com

Gerelateerde content

Eurekaweek gaat ook in 2020 door

Het Eurekaweekbestuur zet alles op alles om nieuwe studenten een warm welkom te geven in Rotterdam. Vanaf 1 juni kunnen nieuwe studenten zich inschrijven voor…

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen