Measuring and Improving Students’ Intercultural Competences

CLI Fellowship van Joep Hofhuis
Joep Hofhuis

De Community for Learning & Innovation (CLI) geeft docenten van Erasmus University Rotterdam (EUR) de mogelijkheid tot het aanvragen van een fellowship. Met dit fellowship onderzoeken zij onderwijsinnovatie, of voeren zij een onderwijsproject uit.
Op deze pagina lees je meer over het CLI Fellowship van Joep Hofhuis (ESHCC) over hoe de interculturele competenties van studenten kunnen worden verbeterd.

Onze universiteit streeft ernaar studenten uit te rusten met de kennis en de vaardigheden die nodig zijn om succesvol te communiceren en om te gaan met anderen met verschillende culturele achtergronden. Veel van onze opleidingen nemen internationale gezichtspunten en/of interculturele communicatie op in hun curriculum, maar het blijft onduidelijk of de opleidingen succesvol zijn in het aanleren van interculturele competenties en welke onderwijsmethoden het beste werken.

In dit CLI-onderzoeksproject wilde Joep nieuw licht op deze kwestie werpen. Hij ontwikkelde een manier om de ontwikkeling van de interculturele competenties van studenten in de tijd te meten, en advies geven over het verbeteren van curricula en professionalisering van docenten met betrekking tot internationalisering en interculturele communicatie.

Opbrengst

Hofhuis, J., Jongerling, J., Van der Zee, K., Jansz, J. (2020). Validation of the Multicultural Personality Questionnaire Short Form (MPQ-SF) for use in the context of international education. PLoS ONE 15(12): e0244425. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0244425

Figueroa, M., Hofhuis, J. (2024). Are some individuals more susceptible to intercultural education than others? Multicultural personality predicts the effects of an intercultural training on cultural intelligence. International Journal of Intercultural Relations (98). https://doi.org/10.1016/j.ijintrel.2023.101927

Onderzoeker
Meer informatie

Dr. Joep Hofhuis is universitair docent bij de afdeling Media en Communicatie aan de ESHCC, waar hij gespecialiseerd is in interculturele en organisatorische communicatie. Hij promoveerde in de sociale en organisatiepsychologie (Rijksuniversiteit Groningen, 2012), op basis van zijn onderzoek naar culturele diversiteit op de werkvloer. Sindsdien heeft hij bestudeerd hoe individuen communiceren tussen culturen in verschillende omgevingen. Een van zijn belangrijkste onderzoeksvragen is hoe interculturele competenties individuen helpen om effectief om te gaan met complexe internationale omgevingen.

Joep is één van de oprichters van de werkgroep Interculturele Communicatie en Diversiteit (ICD) van de Vereniging Communicatie Nederland Vlaanderen (NeFCA). Verder is hij lid van de International Association of Cross-Cultural Psychology (IACCP) en de International Academy for Intercultural Research (IAIR).

Gerelateerde links
Meer CLI Fellowship projecten

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen