Positieve maatschappelijke impact creëren op de werkplek

Week van de Internationale Student: Camila Ramos
Tijdens de Week van de Internationale Student interviewen we internationale studenten en alumni van de Erasmus Universiteit Rotterdam en vragen we hen naar hun verhaal. Maak kennis met Camila Ramos, die de master Human Rights, Gender and Conflict Studies met Social Justice Perspectives volgde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Camila heeft een passie voor sociale rechtvaardigheid. In haar rol als Diversity and Inclusion Manager bij Lloyd's Register bevordert ze een cultuurverandering in deze traditionele maritieme organisatie.

Camila Ramos Portrait on Scheveningen beach

Camila is geboren in Chili en woont nu in Den Haag, waar ze van plan is het Nederlanderschap aan te vragen. Ze is ervan overtuigd dat haar MA in Development Studies aan de EUR haar de vaardigheden, de kennis en het vertrouwen heeft gegeven om haar werkgever te helpen een baken te worden voor diversiteit en inclusie in de wereld van de scheepvaart.

Camila bracht haar eerste jaren door in Patagonië in het zuiden van het land en verhuisde daarna met haar familie naar de hoofdstad Santiago. "Ik realiseerde me niet dat ik een onmodieus regionaal accent had totdat mijn familie naar de stad verhuisde. Toen ik daar naar school ging, werd ik gepest met mijn manier van spreken. Ik raakte er snel gewend, maar voelde me een tijd een buitenstaander. Ironisch genoeg, toen ik na een tijd vrienden thuis belde, zeiden ze dat ik met een chique stadsaccent sprak."

Nadat ze zich had ingeschreven op een gespecialiseerde middelbare school om jongeren uit minder bevoorrechte milieus voor te bereiden op hun toelating tot de meest prestigieuze universiteiten, veroverde ze een plaats op de elitaire Pontificia Universidad Cátolica de Chile: "Ik studeerde Maatschappelijk Werk samen met studenten uit een hoger milieu. Zij hadden het over hun vakanties in Europa en de VS, terwijl ik nog nooit buiten mijn land was geweest en niet wist wat ik moest zeggen. Maar ik zei tegen mezelf: ik heb het recht verdiend om hier te zijn."

Steen in een diamant veranderen

Camila's eerste baan na haar afstuderen bestond uit het adviseren van Human Resources managers van 130 particuliere bedrijven over onderwerpen die te maken hebben met de toekomst van werk, waaronder diversiteit en inclusie.

"Eerst twijfelde ik of ik het wel kon, op 23-jarige leeftijd, maar mijn baas had vertrouwen in mij en zei zelfs dat hij mij had gekozen omdat ik een steen in een diamant kon veranderen. Hoewel mijn carrière bloeide en ik wist dat we vooruitgang boekten op senior niveau, ging de vertegenwoordigingsdoelstelling in leidinggevende functies niet zo snel als zou moeten met het toegenomen bewustzijn. Diversiteit en inclusie werden eerder als optioneel dan als essentieel beschouwd en we bereikten geen echte verandering. Toen besloot ik terug te gaan naar de universiteit en in het buitenland te gaan studeren."

 

Camila and friends studying
Camila and friends studying

Een voor de hand liggende bestemming

Nederland was een voor de hand liggende bestemming omdat Camila de Nederlandse ambassadeur in Chili had ontmoet die altijd vol lof over zijn land sprak en haar voorstelde de mogelijkheden voor beurzen te onderzoeken. Toen ze ontdekte dat ze aan de EUR de studie Mensenrechten, Gender en Conflictstudies met Sociale Rechtvaardigheidsperspectieven kon volgen, was haar besluit genomen.

De verhuizing naar de andere kant van de wereld was een echte cultuurschok, van de basisbeginselen zoals het openen van een bankrekening en het vinden van een woning, tot het maken van nieuwe vrienden en het leren van een nieuwe taal.

"Het goede was dat we allemaal op dezelfde plaats waren, we waren allemaal even verloren en we hadden maar één Nederlandse klasgenoot om ons te helpen. De meesten van ons hadden niet Engels als eerste taal. Maar de mensen waren zo gul, vier studenten boden me een kamer in hun huis aan totdat ik mijn eigen plek kon krijgen. We kregen snel een band en hadden veel vertrouwen in elkaar.

"Onze studies waren veelomvattend en bestreken alles van degrowth-theorieën tot lichaamspolitiek. De meesten van ons hadden al ervaring op de werkplek met verhalen om te delen en die gesprekken bij de koffieautomaat waren van onschatbare waarde. We realiseerden ons dat de wereld enorm groot is, maar dat de uitdagingen eigenlijk vergelijkbaar zijn."

Omdat het juist is

Nu bij Lloyd's Register, een organisatie die in 1760 in Londen werd opgericht, gebruikt Camila in haar functie de bij EUR opgedane inzichten om veranderingen door te voeren: "Diversiteit en inclusie draait om eerlijkheid, het is de ethische manier van zakendoen in de 21e eeuw. Ik geloof dat de gangbare theorie dat inclusiviteit automatisch tot meer winst leidt, niet opgaat. Diversiteit en inclusie zijn niet gegarandeerd gunstig voor de winst. Het kan dat resultaat hebben, maar je moet het doen omdat het juist is."

Foto's

Creating positive social impact in the workplace

Creating positive social impact in the workplace

1/4
2/4
3/4
4/4

Meer verhalen van alumni

De ware prijs van water

Catarina zet zich in voor een wereldwijde watervoorziening

Een duurzaam broodje Falafval

Erasmus Alumni Chain: Falafval

Dit vind je misschien ook interessant

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen