Energietransities in Göteborg en Rotterdam

Platformen, spaarzaamheid en toekomstscenario’s in energietransities

Deze studie onderzoekt de rol van installateurs in energietransities in postindustriële steden. Het onderzoek verkent de invloed van de stad op de installateur, de uitdagingen voor installateurs en de impact van digitalisering en frugal innovation (‘spaarzaamheid’) op hun werkzaamheden. De focus ligt op elektrotechnische en warmte installateurs die werkzaam zijn in bestaande woongebouwen.

Hoe doen we onderzoek?

Bestaand onderzoek naar slimme en inclusieve steden en energietransities richt zich op digitale start-ups, Big Tech-bedrijven, energiebedrijven, burgers, overheden en innovatiepilots, terwijl het perspectief van bestaande installateurs meestal niet aan bod komt. Tegelijkertijd spelen installateurs - bedrijven die (nieuwe) energieapparatuur en -infrastructuur installeren en onderhouden - een sleutelrol in energietransities als tussenpersoon tussen technologieleveranciers en eindgebruikers. Wij onderzoeken hoe digitalisering en frugal innovation hun activiteiten beïnvloeden via een vergelijkende case study-analyse op basis van kwalitatieve diepte-interviews in de postindustriële steden Göteborg (Zweden) en Rotterdam (Nederland). Daarnaast gebruiken we toekomstdesignworkshops om toekomstige scenario's te verkennen.

Hoe maakt ons onderzoek impact?

Dit project heeft wetenschappelijke en maatschappelijke impact door in te gaan op de maatschappelijke debatten omtrent de duale transitie naar een groene en digitale toekomst en de uitdagingen die gepaard gaan met inclusieve (of “rechtvaardige”) energietransities en energiearmoede. Via interviews en workshops met verschillende belanghebbenden (bv. bedrijven, tussenpersonen, beleidsmakers) leggen we niet alleen bestaande bedrijfspraktijken en fricties tussen belanghebbenden bloot, maar identificeren we ook op co-creatieve wijze behoeften, zorgen, kansen en uitdagingen om debatten en innovatie met betrekking tot digitalisering te informeren. Ten slotte kunnen belanghebbenden, door samenwerking met belanghebbenden in verschillende steden en onze vergelijkende analyse, hun netwerk vergroten en van elkaar leren.

Blog

  • Onzichtbare helden in energietransities?

    Researcher Erwin van Tuijl explains why installers are potential heroes in energy transitions, the challenges they face and how we can support them better.
    Man on rooftop with solarpanels

Funding

Het project is gefinancierd door de Erasmus Universiteit Rotterdam via het Erasmus Initiative Vital Cities and Citizens' (VCC), het Erasmus Initiative 'Dynamics of Inclusive Prosperity', het International Centre for Frugal Innovation (ICFI) en het International Institute of Social Studies (ISS)

Partners

Belangrijke initiële projectpartners zijn deskundigen van Business Metropole Ruhr (Duitsland), de stad Tampere (Finland), de provincie Zuid-Holland (Nederland) en de universiteit van Göteborg (Zweden).

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen