Data Management Plan

Een datamanagementplan (DMP) is een document, of paragraaf in je onderzoeksvoorstel, waarin je voor een specifiek onderzoeksproject beschrijft welke data je van plan bent te verzamelen, hoe je de data gedurende het project gaat opslaan en beheren en hoe de data worden gedeeld en gearchiveerd nadat het project is voltooid.

Een datamanagementplan maakt onderzoeksdatamanagement concreet en werkbaar. Het plan bevat vragen over de hele onderzoekscyclus, van eventuele juridische regelingen die je nodig hebt, opslagoplossingen, softwaretools, helemaal tot welke repository je moet gebruiken om onderzoeksresultaten te delen.

In een datamanagementplan geef je antwoord op vragen als:

  • Welke data ga je verzamelen? Welk type data of welke bestandsformaten? Hoeveel?
  • Waar en hoe sla je je data op? Welke back-up-methoden en -procedures gebruik je?
  • Hoe ga je de data ordenen, documenteren en beschrijven?
  • Wie krijgt toegang tot de data? Wanneer? Hoe ga je de toegang beheren?
  • Welke data worden gearchiveerd als het project is voltooid? Waar en voor hoelang?
  • Worden de gearchiveerde data aan anderen beschikbaar gesteld? Wanneer? Onder welke licentie?
  • Wie is verantwoordelijk voor het beheer van de data?

Een DMP is een levend document. Het kan zijn dat je sommige van deze vragen in eerste instantie niet of slechts globaal kunt beantwoorden, bijvoorbeeld omdat je advies van iemand wilt inwinnen. Of soms blijkt dat het beter is om dingen anders aan te pakken dan oorspronkelijk gepland. Je kan het DMP altijd aanpassen of aanvullen.

Er zijn verschillende sjablonen en richtlijnen beschikbaar die kunnen helpen bij het schrijven van een datamanagementplan, deze zijn te vinden in DMPonline-Erasmus. Je moet een account aanmaken in DMPOnline en deze vervolgens koppelen aan jouw ERNA-accountgegevens. Meer details over het werken met DMPOnline vind je hier.

EUR DMP-template en richtlijnen

Er is een EUR-specifiek DMP-template, dat kan worden ingevuld met behulp van DMPonline-Erasmus. Het template is gemaakt door de RDM-specialisten van UL/EDSC en de datastewards. Het is goedgekeurd door NWO en ZonMw en het is ook het standaard DMP-formaat dat door de EUR wordt ondersteund. Hieronder vind je de Word-versie van het EUR DMP-template versie 4.5 en richtlijnen bij dit template:

Ondersteuning

Heb je hulp nodig of wil je meer informatie over DMP’s of Research Data Management in het algemeen? Neem contact op met de Research Data Steward van je faculteit (zie hieronder). In DMPonline-Erasmus kun je ook op de knop 'Request Feedback' klikken als je een DMP-concept hebt voltooid. Je krijgt dan feedback van je Research Data Steward.

Contactinformatie

Joanna Mania (datasteward)

ESHCC

ESPhil

datasteward@eshcc.eur.nl

datasteward@esphil.eur.nl

Paolo Rossini (datasteward)ERIM (RSM & ESE)data@erim.eur.nl

Eduard Klapwijk (datasteward)

Mark Mulder (junior datasteward)

ESSBdatasteward@essb.eur.nl
Bora Lushaj (datasteward)

ESL

ISS

datasteward@law.eur.nl

datasteward@iss.nl

Katia Roque Molina (datasteward)ESHPMdatasteward@eshpm.eur.nl
Claudia Hernandez Esponda (junior datasteward)ERSdatasteward@eur.nl
Erasmus Data Service Centre (EDSC)All schools

edsc@eur.nl

 

010-408 12 32

EUR Data RepositoryAll schoolsdatarepository@eur.nl

 

Disclaimer

De inhoud van deze pagina is - met toestemming - overgenomen uit de informatie van de RDM-pagina's van de Universiteit van Amsterdam en het Digital Competence Centre van de Rijksuniversiteit Groningen

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt in februari 2023. Heb je niet-werkende links of (schijnbaar) onjuiste informatie gevonden? Stuur dan een e-mail met als titel 'Website content' naar datasteward@eur.nl.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen