Data citeren

Het belang van datacitatie

Wanneer je data gebruikt in een wetenschappelijke publicatie, moeten datacitaties hetzelfde belang krijgen als citaten van andere onderzoeksobjecten, zoals publicaties.

Door te verwijzen naar een gebruikte dataset, verhoog je de reproduceerbaarheid van het onderzoek en geef je erkenning aan degenen die de data hebben verstrekt - inclusief datasets die je zelf hebt gemaakt. Citaties maken het ook mogelijk om hergebruik te volgen en de impact te meten.

Hoe data te citeren

Het citeren van data lijkt sterk op het citeren van traditionele output zoals publicaties, maar er zijn geen uniforme normen voor het citeren van data. De exacte manier van citeren kan daarom afhangen van specifieke auteursrichtlijnen of stijlgidsen. Veel dataproviders bevelen ook hun voorkeurscitaat aan of geven een voorbeeld.

De volgende elementen worden in ieder geval als essentieel beschouwd:

  • Auteur: naam/namen van personen (of organisatie) die de dataset hebben gemaakt.
  • Publicatiedatum: jaar waarin de dataset is gepubliceerd of verspreid.
  • Titel: volledige titel van de dataset, inclusief het editie- of versienummer, indien van toepassing.
  • Uitgever en/of Distributeur: organisatie die de dataset beschikbaar stelt door de dataset te archiveren, produceren, publiceren en/of te verspreiden.
  • Elektronische locatie of identificatie: webadres of unieke, permanente, globale identificatie die wordt gebruikt om de dataset te lokaliseren (zoals een DOI). Voeg de datum toe waarop de dataset is geopend als de titel en identificatie niet specifiek zijn voor de exacte instantie van de gegevens die u hebt gebruikt.

Voorbeeld citaat van een dataset op de EUR Data Repository:

Hilverda, Femke; Vollmann, Manja (2021): Risk perception of COVID-19 and vaccine uptake among university students in the Netherlands. Erasmus University Rotterdam (EUR). Dataset. https://doi.org/10.25397/eur.17182292.v1

Verder lezen

De informatie op deze pagina is gebaseerd op de volgende bronnen:

 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen