Tooling

De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft verschillende tools beschikbaar voor het opslaan en delen van onderzoeksdata. Beschrijvingen en instructies voor de tools zijn te vinden in de uitklapbare vakjes in het menu hieronder. Voor een algemeen overzicht wordt verwezen naar de tabel onderaan de pagina.

Informatie over beschikbare tools

Yoda is een toepassing waarmee u waardevolle gegevens kunt opslaan, beheren, delen en archiveren tijdens alle fasen van uw onderzoeksproject. Yoda maakt het mogelijk voor u om samen te werken met anderen door hen toegang te geven tot uw gegevens. Met Yoda kunt u werken met grote hoeveelheden gegevens, terwijl het gemakkelijk is om metadata toe te voegen, te archiveren en te publiceren.

Bronnen/instructies:

SURFdrive is een cloudgebaseerde tool voor het opslaan van gegevens tijdens uw onderzoeksproject. Het is het meest geschikt voor het opslaan en delen van data met andere onderzoekers in Nederland (ongeacht of ze zich aan de EUR of andere Nederlandse universiteiten bevinden). SURFdrive is goedgekeurd voor gebruik met persoonsgegevens, dit zijn alle gegevens die de deelnemers aan je onderzoek direct of indirect kunnen identificeren (bijvoorbeeld naam, adres, IP-adres, foto's/video-opnamen). Voor gevoelige gegevens, al dan niet persoonsgegevens, is het gebruik van de EUR Document Vault aan te raden.

Bronnen/Instructies:

Net als SURFdrive is de SURF Research Drive een cloudgebaseerde oplossing voor het opslaan van data tijdens je project. SURF Research Drive is echter specifiek ontworpen voor situaties met grote opslagquota en/of de noodzaak om samen te werken met andere onderwijs- en overheidsinstellingen of externe private partijen. SURF Research Drive is goedgekeurd voor gebruik met persoonsgegevens, dit zijn alle gegevens die de deelnemers aan je onderzoek direct of indirect kunnen identificeren (bijvoorbeeld naam, adres, IP-adres, foto's/video-opnamen). Voor gevoelige gegevens, al dan niet persoonsgegevens, is het gebruik van de EUR Document Vault aan te raden.

Bronnen/Instructies:

De EUR Document Vault (EDV) is een hoogbeveiligde cloudgebaseerde tool die wordt gebruikt voor het opslaan en delen van gevoelige gegevens tijdens een onderzoeksproject. Gegevens zijn gevoelig als ze aanzienlijke schade kunnen berokkenen als ze openbaar worden gemaakt, hetzij voor individuen (bijzondere categorie persoonsgegevens) of voor het grote publiek in het algemeen (niet-persoonlijke gevoelige gegevens). Wat gevoelig is, is misschien niet voor de hand liggend, dus neem voor de zekerheid altijd contact op met uw datasteward en/of privacyfunctionaris. De EDV is end-to-end versleuteld en een ISO 27001-gecertificeerde veilige omgeving, draaiend op BlackBerry Workspaces. EUR-onderzoekers kunnen veilig werken met data van de hoogste dataclassificatie en de hoofdonderzoeker heeft toegang tot een breed scala aan geavanceerde bestandsbeveiligingsmaatregelen, logging en monitoring van gebruik en gecontroleerde toegang.

Houd er rekening mee dat de EUR Document Vault is gereserveerd voor onderzoeksprojecten met gevoelige gegevens en daarom alleen beschikbaar is op aanbeveling van een privacyfunctionaris of een datasteward. Twijfelt u of u de EDV moet gebruiken, vraag het dan aan uw datasteward.

Bronnen/Instructies:

  • Instructies zijn beschikbaar binnen EUR Document Vault (EDV) zodra er een werkruimte voor u is aangemaakt.

EUR onderzoekers kunnen een institutionele licentie gebruiken voor Dropbox for Education, die alle gebruikelijke Dropbox-functionaliteit biedt, maar een aantal privacyrisico's elimineert die gepaard gaan met het gebruik van een individueel (privé) Dropbox-account. Maar zelfs de EUR Dropbox is NIET goedgekeurd voor gebruik met persoonlijke gegevens, dit zijn alle gegevens die direct of indirect de deelnemers aan uw onderzoek kunnen identificeren (bijv. naam, adres, IP-adres, foto's/video-opnamen). Evenmin is het goedgekeurd voor gevoelige gegevens, waarvoor de EUR Document Vault wordt aanbevolen.

Bronnen/Instructies: 

De EUR OneDrive is de algemene opslag voor persoonlijke werkbestanden van medewerkers op de EUR. Het kan ook gebruikt worden met onderzoeksdata, al is het niet mogelijk om bestanden te delen met gebruikers buiten de EUR. De EUR OneDrive is goedgekeurd voor gebruik met persoonsgegevens, dit zijn alle gegevens die direct of indirect de deelnemers aan uw onderzoek kunnen identificeren (bijv. naam, adres, IP-adres, foto's/video-opnamen). Voor gevoelige gegevens, al dan niet persoonsgegevens, is het gebruik van de EUR Document Vault aan te raden.

Bronnen/Instructies:

Terwijl EUR OneDrive bedoeld is voor persoonlijke werkbestanden van medewerkers, is EUR SharePoint een cloudgebaseerd opslagsysteem van Microsoft dat gericht is op het vergemakkelijken van de samenwerking met andere medewerkers, bijvoorbeeld in Microsoft Teams. EUR SharePoint kan worden gebruikt voor onderzoeksprojecten, maar alleen als alle leden van het onderzoeksteam EUR-medewerkers met een account zijn. De tool is goedgekeurd voor gebruik met interne en vertrouwelijke gegevens.

Bronnen/instructies:

Qualtrics is een hulpmiddel voor het verzamelen van enquêtegegevens. Het is goedgekeurd voor gebruik met interne en vertrouwelijke gegevens.

Bronnen/instructies:

https://www.qualtrics.com/support/survey-platform/my-projects/my-projects-overview/ [externe link]

Erasmus Video for Research (EUR-versie van het Beats Video Analysis platform) is een webapplicatie voor onderzoekers en hun teams om video's te coderen (en het coderen van video's te beheren) voor onderzoeksdoeleinden. De video's zijn gecodeerd en zowel de video's als de aantekeningen worden via beveiligde netwerken op gecodeerde servers opgeslagen. Erasmus Video for Research is goedgekeurd voor gebruik met interne en vertrouwelijke gegevens.

Bronnen/instructies:

Voor het veilig overdragen van (grote) databestanden aan niet-EUR-onderzoekers of externe organisaties die betrokken zijn bij een onderzoeksproject, is SURFfilesender de aangewezen tool. Met deze tool kunt u ook anderen uitnodigen om bestanden naar de EUR te sturen. Alle bestanden worden automatisch end-to-end versleuteld (tot 2 GB), waardoor de tool ook bruikbaar is voor het versturen van persoonlijke en gevoelige gegevens.

Bronnen/Instructies:

Wilt u onderzoeksdata publiceren of wordt u gevraagd dit te doen? Data die ten grondslag liggen aan een publicatie kunnen in de EUR Data Repository worden geplaatst. Alle data krijgen automatisch een Digital Object Identifier (DOI) toegewezen zodat anderen jouw data eenvoudig kunnen citeren, hergebruiken in vergelijkbaar onderzoek of de resultaten kunnen verifiëren of repliceren. Dit is een belangrijk onderdeel van wetenschappelijke integriteit en wordt vaak vereist door onderzoeksfinanciers. Het wordt de standaard voor veel tijdschriften. Gegevens kunnen open beschikbaar worden gesteld, maar u kunt er ook voor kiezen om ze te publiceren onder beperkingen zoals een embargo, of alleen toegankelijk of herbruikbaar onder voorwaarden die zijn bepaald door de eigenaar van de gegevens.

Bronnen/Instructies:

Elk onderzoeksproject zou moeten beginnen met een Data Management Plan (DMP). DMPonline is een webtool waarmee u uw DMP kunt maken, delen en exporteren en kunt samenwerken met projectpartners. U kunt kiezen uit een reeks sjablonen, waaronder onze institutionele sjabloon en sjablonen van verschillende financiers (veel sjablonen worden geleverd met richtlijnen). Daarnaast kun je via DMPonline vragen/opmerkingen achterlaten en feedback vragen aan je facultaire datasteward.

Bronnen/Instructies:

Tool

Maximale opslagruimte

Max. grootte indiv. bestanden

Niveau classificatie data

Opmerking

Contact​

SURFdrive

500GB​

16GB (web interface)​
500GB (WebDAV/client)​

Vertrouwelijk

Als er gesynchroniseerd wordt met een lokaal apparaat, dan wordt de limiet bepaald door de lokale opslagruimte. Als er niet gesynchroniseerd wordt, dan kan het werken met grote bestanden traag zijn.

EDSC

SURF Research Drive

> 500GB (hier kunnen kosten aan verbonden zijn)​

> 500GB​

Vertrouwelijk

Deze opslagruimte is bedoeld voor projecten die met grote dataverzamelingen werken. Er is geen persoonlijke opslagruimte beschikbaar.

EDSC

EUR Document Vault

> 500GB (hier kunnen kosten aan verbonden zijn)​

200MB (webbrowser)​

10GB (met app onder Mac/Win)​

Geheim​

Als er gesynchroniseerd wordt met een lokaal apparaat, dan wordt de limiet bepaald door de lokale opslagruimte. Als er niet gesynchroniseerd wordt, dan kan het werken met grote bestanden traag zijn.​

Gedownloade bestanden (kantoordocumenten en afbeeldingen) kunnen met behulp van DRM worden beschermd tegen wijziging. Niet aanbevolen voor grote bestanden (bijv. video).

EDSC

EUR Dropbox

> 500GB (hier kunnen kosten aan verbonden zijn)​

50GB​

Publiek​

Als er gesynchroniseerd wordt met een lokaal apparaat, dan wordt de limiet bepaald door de lokale opslagruimte. Als er niet gesynchroniseerd wordt, dan kan het werken met grote bestanden traag zijn.​

IT service desk

EUR OneDrive

1TB (per account) ​

100GB​

Vertrouwelijk

Gegevens kunnen NIET worden gedeeld met niet-EUR-accounts.

IT service desk

EUR SharePoint (Microsoft 365)

25TB (per team)​

100GB​

Vertrouwelijk​

Gegevens kunnen NIET worden gedeeld met niet-EUR-accounts.

IT service desk

Erasmus Video for Research

 

 

Vertrouwelijk​

 

Media Support Center

Qualtrics

 

 

Vertrouwelijk

 

EDSC

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt in februari 2023. Heeft u een niet werkende link of (schijnbaar) onjuiste informatie gevonden? Stuur dan een e-mail met als titel 'Website content' naar datasteward@eur.nl.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen