Tooling

De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft verschillende tools beschikbaar voor het opslaan en delen van onderzoeksdata. De tabel bovenaan de pagina toont (in het Engels) een kort overzicht van applicaties volgens het dataclassificatiemodel van de EUR. Beschrijvingen en instructies voor de tools zijn te vinden in de uitklapbare vakken in het menu hieronder. Voor een algemeen overzicht wordt verwezen naar de tabel onderaan de pagina.

Data Classification Model

Informatie over beschikbare tools

Yoda is een toepassing waarmee je waardevolle data kunt opslaan, beheren, delen en archiveren tijdens alle fasen van jouw onderzoeksproject. Yoda maakt het mogelijk voor jou om samen te werken met anderen door hen toegang te geven tot je data. Met Yoda kun je werken met grote hoeveelheden data, terwijl het gemakkelijk is om metadata toe te voegen, te archiveren en te publiceren.

Bronnen/instructies:

SURFdrive is een cloudgebaseerde tool voor het opslaan van data tijdens jouw onderzoeksproject. Het is het meest geschikt als je alleen werkt of in een kleine groep en voor het delen van data met andere onderzoekers in Nederland (ongeacht of ze zich op de EUR of andere Nederlandse universiteiten bevinden). SURFdrive is goedgekeurd voor gebruik met interne en vertrouwelijke data.

Bronnen/Instructies:

Net als SURFdrive is de SURF Research Drive een cloudgebaseerde oplossing voor het opslaan van data tijdens je project. SURF Research Drive is echter specifiek ontworpen voor situaties met grote opslagquota en/of de noodzaak om samen te werken met andere onderwijs- en overheidsinstellingen of externe private partijen. SURF Research Drive is goedgekeurd voor gebruik met interne en vertrouwelijke data.

Bronnen/Instructies:

De EUR Document Vault (EDV) is een hoogbeveiligde cloudgebaseerde tool die wordt gebruikt voor het opslaan en delen van gevoelige data tijdens een onderzoeksproject. De EDV is end-to-end versleuteld en een ISO 27001-gecertificeerde veilige omgeving, draaiend op BlackBerry Workspaces. EUR-onderzoekers kunnen veilig werken met alle soorten data inclusief geheime data en de hoofdonderzoeker heeft toegang tot een breed scala aan geavanceerde bestandsbeveiligingsmaatregelen, logging en monitoring van gebruik en gecontroleerde toegang.

Houd er rekening mee dat de EUR Document Vault is gereserveerd voor onderzoeksprojecten met geheime data en daarom alleen beschikbaar is op aanbeveling van een privacy officer of een datasteward. Twijfel je of je de EDV moet gebruiken, vraag het dan aan jouw datasteward.

Bronnen/Instructies:

  • Instructies zijn beschikbaar binnen EUR Document Vault (EDV) zodra er een workspace voor je is aangemaakt.

EUR onderzoekers kunnen een institutionele licentie gebruiken voor Dropbox for Education, die alle gebruikelijke Dropbox-functionaliteit biedt, maar een aantal privacyrisico's beperkt die gepaard gaan met het gebruik van een individueel (privé) Dropbox-account. De EUR Dropbox is echter alleen goedgekeurd voor gebruik van openbare data. Het mag NIET gebruikt worden voor persoonsgegevens.

Bronnen/Instructies: 

De EUR OneDrive is de algemene opslag voor persoonlijke werkbestanden van medewerkers op de EUR. Het kan ook gebruikt worden met onderzoeksdata, al is het niet mogelijk om bestanden te delen met gebruikers buiten de EUR. De EUR OneDrive is goedgekeurd voor gebruik met interne en vetrouwelijke data.

Bronnen/Instructies:

Terwijl EUR OneDrive bedoeld is voor persoonlijke werkbestanden van medewerkers, is EUR SharePoint een cloudgebaseerd opslagsysteem van Microsoft dat gericht is op het vergemakkelijken van de samenwerking met andere medewerkers, bijvoorbeeld in Microsoft Teams. EUR SharePoint kan worden gebruikt voor onderzoeksprojecten, maar alleen als alle leden van het onderzoeksteam EUR-medewerkers met een account zijn. De tool is goedgekeurd voor gebruik met interne en vertrouwelijke data.

Bronnen/instructies:

Qualtrics is een hulpmiddel voor het verzamelen van enquêtegegevens. Het is goedgekeurd voor gebruik met interne en vertrouwelijke data.

Bronnen/instructies:

https://www.qualtrics.com/support/survey-platform/my-projects/my-projects-overview/ [externe link]

Erasmus Video for Research (EUR-versie van het Beats Video Analysis platform) is een webapplicatie voor onderzoekers en hun teams om video's te coderen (en het coderen van video's te beheren) voor onderzoeksdoeleinden. De video's zijn gecodeerd en zowel de video's als de aantekeningen worden via beveiligde netwerken op gecodeerde servers opgeslagen. Erasmus Video for Research is goedgekeurd voor gebruik met interne en vertrouwelijke data.

Bronnen/instructies:

Voor het veilig overdragen van (grote) databestanden aan niet-EUR-onderzoekers of externe organisaties die betrokken zijn bij een onderzoeksproject, is SURFfilesender de aangewezen tool. Met deze tool kun je ook anderen uitnodigen om bestanden naar de EUR te sturen. Alle bestanden worden automatisch end-to-end versleuteld (tot 2 GB), waardoor de tool ook bruikbaar is voor het versturen van interne en vetrouwelijke data.

Bronnen/Instructies:

Wil je onderzoeksdata publiceren of word je gevraagd dit te doen? Data die ten grondslag liggen aan een publicatie kunnen in de EUR Data Repository worden geplaatst. Alle data krijgen automatisch een Digital Object Identifier (DOI) toegewezen zodat anderen jouw data eenvoudig kunnen citeren, hergebruiken in vergelijkbaar onderzoek of de resultaten kunnen verifiëren of repliceren. Dit is een belangrijk onderdeel van wetenschappelijke integriteit en wordt vaak vereist door onderzoeksfinanciers. Ook wordt dit in toenemende mate de standaard voor veel tijdschriften. Data kunnen open beschikbaar worden gesteld, maar je kunt er ook voor kiezen om ze te publiceren onder beperkingen zoals een embargo, of alleen toegankelijk of herbruikbaar onder voorwaarden die zijn bepaald door de eigenaar van de data.

Bronnen/Instructies:

Elk onderzoeksproject zou moeten beginnen met een Data Management Plan (DMP). DMPonline is een webtool waarmee je jouw DMP kunt maken, delen en exporteren en kunt samenwerken met projectpartners. Je kunt kiezen uit een reeks templates, waaronder ons institutionele template en templates van verschillende financiers (veel templates worden geleverd met richtlijnen). Daarnaast kun je via DMPonline vragen/opmerkingen achterlaten en feedback vragen aan je facultaire datasteward.

Bronnen/Instructies:

ToolMaximale opslagruimteMax. grootte indiv. bestandenNiveau classificatie dataOpmerkingContact​
SURFdrive500GB​16GB (web interface)​
500GB (WebDAV/client)​
VertrouwelijkAls er gesynchroniseerd wordt met een lokaal apparaat, dan wordt de limiet bepaald door de lokale opslagruimte. Als er niet gesynchroniseerd wordt, dan kan het werken met grote bestanden traag zijn.EDSC
SURF Research Drive> 500GB (hier kunnen kosten aan verbonden zijn)​> 500GB​VertrouwelijkDeze opslagruimte is bedoeld voor projecten die met grote dataverzamelingen werken. Er is geen persoonlijke opslagruimte beschikbaar.EDSC
EUR Document Vault> 500GB (hier kunnen kosten aan verbonden zijn)​

200MB (webbrowser)​

10GB (met app onder Mac/Win)​

Geheim​

Als er gesynchroniseerd wordt met een lokaal apparaat, dan wordt de limiet bepaald door de lokale opslagruimte. Als er niet gesynchroniseerd wordt, dan kan het werken met grote bestanden traag zijn.​

Gedownloade bestanden (Office documenten en afbeeldingen) kunnen met behulp van DRM worden beschermd tegen wijziging. Niet aanbevolen voor grote bestanden (bijv. video).

EDSC
EUR Dropbox> 500GB (hier kunnen kosten aan verbonden zijn)​50GB​Publiek​Als er gesynchroniseerd wordt met een lokaal apparaat, dan wordt de limiet bepaald door de lokale opslagruimte. Als er niet gesynchroniseerd wordt, dan kan het werken met grote bestanden traag zijn.​IT service desk
EUR OneDrive1TB (per account) ​100GB​VertrouwelijkData kunnen NIET worden gedeeld met niet-EUR-accounts.IT service desk
EUR SharePoint (Microsoft 365)25TB (per team)​100GB​Vertrouwelijk​Data kunnen NIET worden gedeeld met niet-EUR-accounts.IT service desk
Erasmus Video for Research  Vertrouwelijk​ 

Media Support Center

Qualtrics  Vertrouwelijk EDSC

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt in juni 2023. Heb je niet-werkende links of (schijnbaar) onjuiste informatie gevonden? Stuur dan een e-mail met als titel 'Website content' naar datasteward@eur.nl.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen