Data Processing Software

Data Processing Software 

Als onderzoeker beslist u welke software u gebruikt om gegevens te verwerken. Deze pagina zal u begeleiden bij het kiezen van goede software voor maximale openheid en veiligheid in uw onderzoek.

Helpt uw hulpmiddel bij het bereiken van reproduceerbaarheid en open science?

In het algemeen helpt het gebruik van open-source software u om uw onderzoek open en reproduceerbaar te maken. Met open-source tools kunt u precies nagaan hoe uw gegevens in de code worden verwerkt, en kunt u uw onderzoek toegankelijk, reproduceerbaar en vrij beschikbaar maken voor andere onderzoekers over de hele wereld. Populaire open-source tools zijn R en Python voor algemene gegevensverwerking, en Lime Survey, OpenSesame en PsychoPy voor gegevensverzameling.

Opslaan van uw bestanden in open formaten

Of u nu een propriëtair of open-source hulpmiddel gebruikt, zorg ervoor dat u uw bestanden opslaat in open, toegankelijke en duurzame formaten. Zie DANS Preferred File Formats en UK Data Service Recommended Formats.

Is uw tool veilig voor uw gegevens?

Voor sommige tools moet u uw gegevens naar een andere server sturen (bijv. audiotranscriptiediensten waarbij u een opname naar cloudcomputers moet sturen).

Weet u niet zeker of de tool die u nodig hebt, vereist dat de gegevens naar een andere server worden verplaatst? Dan raden wij u aan de tijd te nemen om de Servicevoorwaarden te lezen en u zo goed mogelijk te informeren.

Als de software die u gebruikt clouddiensten vereist, is het de moeite waard om te controleren of de officiële documentatie ervan, zoals de servicevoorwaarden of de website, relevante informatie bevat over hoe zij gegevens verwerken. Atlas.ti informeert zijn gebruikers bijvoorbeeld publiekelijk over hun GDPR-compliance (de Nederlandse term voor GPDR is AVG). Om GPDR-conform te zijn, is het belangrijk ervoor te zorgen dat de gebruikte servers zich binnen de Europese Unie bevinden.Het is echter niet zo dat onderzoekers alleen op de informatie van de verschillende dienstverleners moeten vertrouwen. De EUR heeft haar eigen evaluatieproces voor instrumenten en moedigt het gebruik van in de Softwarecatalogus opgenomen software aan.

Als u specifieke vragen hebt over een bepaald instrument, kunt u contact opnemen met uw facultaire data steward of met Kjeld Lam, Application Manager bij EDIS.

Toegang tot door de EUR verstrekte tools

Op door EUR beheerde computers kunt u Software Center gebruiken om ondersteunde software te installeren. EUR IT levert ook licenties voor sommige software voor computers in eigen beheer. Zie voor meer informatie de Software-pagina op de IT-website.

Een uitgebreide lijst van goedgekeurde tools is beschikbaar in de Softwarecatalogus.

Wat als ik tools wil gebruiken die niet door EUR worden verstrekt?

Heeft u software die niet in de EUR Software Catalogus staat en die u wilt gebruiken? U kunt een verzoek indienen bij IT.

Naast toegang tot uw software wilt u er zeker van zijn dat de software die u gebruikt voldoet aan privacy- en andere voorschriften waaraan u zich houdt. Wij raden u aan goed te letten op de Servicevoorwaarden van elke software, deze op te slaan en op te nemen in uw onderzoeksarchiveringspakket. U kunt dit proces beschrijven in uw datamanagementplan.

Wilt u meer weten over hoe u tools effectief kunt gebruiken?

Wij bieden regelmatig workshops en trainingen aan met betrekking tot het beheer van onderzoeksgegevens. Klik op onderstaande knop voor meer informatie over de RDM Workshops.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt in februari 2023. Heb je niet-werkende links of (schijnbaar) onjuiste informatie gevonden? Stuur dan een e-mail met als titel 'Website content' naar datasteward@eur.nl.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen