Data Processing Software

Data Processing Software 

Als onderzoeker beslis je welke software je gebruikt om data te verwerken. Deze pagina helpt je bij het kiezen van goede software voor maximale openheid en veiligheid in jouw onderzoek.

De juiste software voor reproduceerbaarheid en open science

In het algemeen helpt het gebruik van open-source software je om je onderzoek open en reproduceerbaar te maken. Met open-source tools kun je met behulp van scripts precies nagaan hoe jouw data worden verwerkt, en kun je jouw onderzoek toegankelijk, reproduceerbaar en vrij beschikbaar maken voor andere onderzoekers over de hele wereld. Populaire open-source tools zijn R en Python voor algemene dataverwerking, en Lime Survey, OpenSesame en PsychoPy voor dataverzameling.

Opslaan van je bestanden in open formaten

Of je nu een propriëtair of open-source hulpmiddel gebruikt, zorg ervoor dat je jouw bestanden opslaat in open, toegankelijke en duurzame formaten. Zie DANS Preferred File Formats en UK Data Service Recommended Formats.

Is je tool veilig voor je data?

Voor sommige tools moet je jouw data naar een andere server sturen (bijv. audiotranscriptiediensten waarbij je een opname naar cloudcomputers moet sturen).

Weet je niet zeker of de tool die je nodig hebt, vereist dat de data naar een andere server worden verplaatst? Dan raden wij je aan de tijd te nemen om de Servicevoorwaarden te lezen en je zo goed mogelijk te informeren.

Als de software die je gebruikt clouddiensten vereist, is het de moeite waard om te controleren of de officiële documentatie ervan, zoals de servicevoorwaarden of de website, relevante informatie bevat over hoe zij data verwerken. Atlas.ti informeert zijn gebruikers bijvoorbeeld publiekelijk over hun GDPR-compliance (de Nederlandse term voor GPDR is AVG). Om GPDR-conform te zijn, is het belangrijk ervoor te zorgen dat de gebruikte servers zich binnen de Europese Unie bevinden. Het is echter niet zo dat onderzoekers alleen op de informatie van de verschillende dienstverleners moeten vertrouwen. De EUR heeft haar eigen evaluatieproces voor instrumenten en moedigt het gebruik van in de Softwarecatalogus opgenomen software aan.

Als je specifieke vragen hebt over een bepaald instrument, kun je contact opnemen met je facultaire data steward of met Kjeld Lam, Application Manager bij EDIS.

Toegang tot door de EUR verstrekte tools

Op door EUR beheerde computers kun je het Software Center gebruiken om ondersteunde software te installeren. EUR IT levert ook licenties voor sommige software voor computers in eigen beheer. Zie voor meer informatie de Software-pagina op de IT-website.

Een uitgebreide lijst van goedgekeurde tools is beschikbaar in de Softwarecatalogus.

Wat als ik tools wil gebruiken die niet door EUR worden verstrekt?

Heb je software die niet in de EUR Software Catalogus staat en die je wil gebruiken? Je kunt een verzoek indienen bij IT.

Naast toegang tot jouw software wil je er zeker van zijn dat de software die je gebruikt voldoet aan privacy- en andere voorschriften waaraan je je houdt. Wij raden je aan goed te letten op de Servicevoorwaarden van elke software, deze op te slaan en op te nemen in je onderzoeksarchiveringspakket. Je kunt dit proces beschrijven in je datamanagementplan.

Wil je meer weten over hoe je tools effectief kunt gebruiken?

Wij bieden regelmatig workshops en trainingen aan met betrekking tot research datamanagement. Klik op onderstaande knop voor meer informatie over de RDM Workshops.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt in februari 2023. Heb je niet-werkende links of (schijnbaar) onjuiste informatie gevonden? Stuur dan een e-mail met als titel 'Website content' naar datasteward@eur.nl.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen