Toelating

Pedagogische Wetenschappen

Toegang tot de pre-master Pedagogische Wetenschappen is alleen mogelijk indien je de toelatingsmodule met een voldoende hebt afgesloten. Onderaan deze pagina vind je meer informatie over de toelatingsmodule.

Daarnaast gelden er ook specifieke toelatingseisen met betrekking tot je vooropleiding. Bekijk hieronder wat de toelatingseisen zijn voor studenten met een wo-diploma of met een hbo-diploma. 

NB: Orthopedagogiek is een beroepsopleiding. Voor studenten die de richting Orthopedagogiek kiezen is registratie als Basis-Orthopedagoog bij de beroepsvereniging NVO essentieel. De toelatingseisen voor de specialisatie Orthopedagogiek wijken dan ook af van de toelatingseisen voor de specialisaties Opvoedvraagstukken in een diverse samenleving en Onderwijswetenschappen.

Je bent toelaatbaar tot de pre-master in de richtingen Orthopedagogiek, Opvoedvraagstukken in een diverse samenleving en Onderwijswetenschappen (onder voorbehoud van de toelatingsmodule):

 • Met een wo-bachelordiploma op het gebied van Sociale Wetenschappen* (onder voorbehoud van de toelatingsmodule). Welke studies onder Sociale Wetenschappen vallen (aanverwant zijn), wordt beoordeeld bij aanmelding. Als je twijfelt, meld je dan aan voor het programma. Je aanmelding wordt dan beoordeeld door de Toelatingscommissie.

Let op: indien je een wo-achtergrond hebt in Sociale Wetenschappen controleer dan eerst of je direct toelaatbaar bent tot de master.

Aanvullend ben je ook toelaatbaar tot de pre-master in de richting Opvoedvraagstukken in een diverse samenleving en Onderwijswetenschappen (onder voorbehoud van de toelatingsmodule):

 • Met een wo-bachelordiploma in een andere discipline dan de Sociale Wetenschappen (onder voorbehoud van de toelatingsmodule).

Niet toelaatbaar tot de pre-master

Indien je niet toelaatbaar bent tot de pre-master en toch de masteropleiding Pedagogische Wetenschappen wilt volgen, dien je te starten met de bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen.

Je bent toelaatbaar tot de pre-master in de richtingen Orthopedagogiek, Opvoedvraagstukken in een diverse samenleving en Onderwijswetenschappen:

 • Bachelor of Social Work, waaronder: Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV),  Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD), Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH)
 • Pedagogiek
 • Toegepaste Psychologie
 • PABO
 • Sociaal Juridische Hulpverlening
 • Personeel & Arbeid/Human Resource & Management (HRM)

Aanvullend ben je ook toelaatbaar tot de pre-master in de richtingen Opvoedvraagstukken in een diverse samenleving en Onderwijswetenschappen met een van de volgende hbo-bachelordiploma’s (onder voorbehoud van de toelatingsmodule):

 • Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO)
 • Lerarenopleiding

Toelaatbaar na beoordeling van de Toelatingscommissie

Wanneer je een andere opleiding hebt gevolgd dan hierboven aangegeven, dan bestaat de kans dat je eveneens toelaatbaar bent tot de pre-master. Wanneer je je aanmeldt voor de pre-master richting van jouw keuze, zal de Toelatingscommissie beoordelen of je toelaatbaar bent tot die pre-master.

Niet toelaatbaar tot de pre-master

Je bent niet toelaatbaar tot de pre-master wanneer je niet in het bezit bent van een hbo-diploma op sociaal-agogisch of pedagogisch gebied. Welke studies onder sociaal-agogisch of pedagogisch gebied vallen (aanverwant zijn), wordt beoordeeld bij je aanmelding. Indien je niet toelaatbaar bent tot de pre-master en toch de masteropleiding Pedagogische Wetenschappen wilt volgen, dien je te starten met de bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen.

Studenten die via de pre-master willen instromen in de master nemen verplicht deel aan een toelatingsmodule. Via deze module wordt bepaald of jouw capaciteiten en vaardigheden voldoende zijn om de pre-master en de masteropleiding met succes af te ronden. Toegang tot de pre-master is alleen mogelijk indien de toelatingstoets met een voldoende is afgesloten.

Om deel te nemen aan de toelatingsmodule meld je je aan voor de pre-master. Na de beoordeling van je aanmelding ontvang je meer informatie over deelname aan deze toelatingsmodule en de voorbereidende bijeenkomsten. 

Data toelatingstoetsen

Bekijk de data voor de toelatingstoetsen hier

Twijfels over je toelaatbaarheid?

Of je toelaatbaar bent voor de opleiding kan pas bepaald worden nadat we een volledige aanmelding van je ontvangen hebben, inclusief alle benodigde documenten. Beoordelingen die voor de officiële aanmelding plaatsvinden zijn hypothetisch en niet bindend. Daarom raden we je aan om jezelf officieel aan te melden. Je aanmelding wordt dan beoordeeld door de Toelatingscommissie van de opleiding. 

Informatie zelfstudie toelatingsmodule

Neem contact op met het Admissions Office via WhatsApp +31 (0)104082141, op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur. Indien je al een EUR studentnummer hebt, vergeet dan niet om deze te vermelden. Voor inhoudelijke vragen over het programma verwijzen we je graag door naar de mogelijkheid tot chatten met onze studenten

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen