Toelating

Pedagogische Wetenschappen

Toegang tot de pre-master Pedagogische Wetenschappen is alleen mogelijk indien je de toelatingsmodule met een voldoende hebt afgesloten. Onderaan deze pagina vind je meer informatie over de toelatingsmodule. Daarnaast gelden er ook specifieke toelatingseisen met betrekking tot je vooropleiding. Bekijk hieronder wat de toelatingseisen zijn voor studenten met een wo-diploma of met een hbo-diploma. 

NB. Orthopedagogiek is een beroepsopleiding. Voor studenten die de richting Orthopedagogiek kiezen is registratie als Basis-Orthopedagoog bij de beroepsvereniging NVO essentieel. De toelatingseisen voor de specialisatie Orthopedagogiek wijken dan ook af van de toelatingseisen voor de specialisaties Opvoedvraagstukken in een diverse samenleving en Onderwijswetenschappen.

Je bent toelaatbaar tot de pre-master in de richtingen OrthopedagogiekOpvoedvraagstukken in een diverse samenleving en Onderwijswetenschappen:

 • Met een wo-bachelordiploma op het gebied van Sociale Wetenschappen* (onder voorbehoud van de toelatingsmodule). Welke studies onder Sociale Wetenschappen vallen (aanverwant zijn), wordt beoordeeld bij aanmelding. Als je twijfelt, meld je dan toch aan voor het programma. Je aanmelding wordt dan beoordeeld door de Toelatingscommissie.

*Let op: indien je een wo-achtergrond hebt in Sociale Wetenschappen controleer dan eerst of je direct toelaatbaar bent tot de master.

Aanvullend ben je toelaatbaar tot de pre-master in de richting Opvoedvraagstukken in een diverse samenleving en Onderwijswetenschappen:

 • Met een wo-bachelordiploma in een andere discipline dan de Sociale Wetenschappen (onder voorbehoud van de toelatingsmodule).

Niet toelaatbaar tot de pre-master

Indien je niet toelaatbaar bent tot de pre-master en toch de masteropleiding Pedagogische Wetenschappen wilt volgen, dien je te starten met de bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen.

Je bent toelaatbaar tot de pre-master in de richtingen Orthopedagogiek, Opvoedvraagstukken in een diverse samenleving en Onderwijswetenschappen met een van de volgende hbo-bachelordiploma’s (onder voorbehoud van de toelatingsmodule):

 • Bachelor of Social Work, waaronder:
  • Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV)
  • Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD)
  • Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH)
 • Pedagogiek
 • Toegepaste Psychologie
 • PABO
 • Sociaal Juridische Hulpverlening
 • Personeel & Arbeid/Human Resource & Management (HRM)

Aanvullend ben je ook toelaatbaar tot de pre-master in de richtingen Opvoedvraagstukken in een diverse samenleving en Onderwijswetenschappen met een van de volgende hbo-bachelordiploma’s (onder voorbehoud van de toelatingsmodule):

 • Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO)
 • Lerarenopleiding

Toelaatbaar na beoordeling van de Toelatingscommissie

Wanneer je een andere opleiding hebt gevolgd dan hierboven aangegeven, dan bestaat de kans dat je eveneens toelaatbaar bent tot de pre-master. Wanneer je je aanmeldt voor de pre-master richting van jouw keuze, zal de Toelatingscommissie beoordelen of je toelaatbaar bent tot die pre-master.

Niet toelaatbaar tot de pre-master

Indien je niet toelaatbaar bent tot de pre-master en toch de masteropleiding Pedagogische Wetenschappen wilt volgen, dien je te starten met de bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen.

Studenten die via de pre-master willen instromen in de master nemen verplicht deel aan een toelatingsmodule. Via deze module wordt bepaald of jouw capaciteiten voldoende zijn om de pre-master en de masteropleiding met succes af te ronden. Toegang tot de pre-master is alleen mogelijk indien de toelatingstoets met een voldoende is afgesloten (dat wil zeggen >= 5,5).

De toelatingsmodule is module PB0212 Onderzoekspracticum Inleiding Onderzoek die je volgt aan de Open Universiteit. De module wordt tweemaal per jaar aangeboden. De kosten die verbonden zijn aan de module zijn vanaf € 352,-. De kosten zijn hoger indien je reeds een bachelorgraad of mastergraad hebt behaald (vragen over de kosten die gelden voor jou, kunnen gesteld worden via de link naar de cursus en [stel nu je vraag]).

Bij aanmelden voor de pre-master Pedagogische Wetenschappen worden gegevens over je vooropleiding en je curriculum vitae gevraagd om je toelaatbaarheid te beoordelen. Als je voorwaardelijk toegelaten bent, heb je vervolgens tot uiterlijk 15 augustus de tijd om het bewijs van het behalen van de toelatingsmodule aan te leveren en je definitief in te schrijven.

Twijfels over je toelaatbaarheid?

Of je toelaatbaar bent tot de opleiding kan pas bepaald worden nadat we een volledige aanmelding van je ontvangen hebben, inclusief alle benodigde documenten. Beoordelingen die voor de officiële aanmelding plaatsvinden zijn hypothetisch en niet bindend. Daarom raden we je aan om jezelf officieel aan te melden. Je aanmelding wordt dan beoordeeld door de Toelatingscommissie van de opleiding.

Neem contact op met het Admissions Office via WhatsApp 010 408 2141, op werkdagen tussen 08.30 en 16.30 uur. Indien je al een EUR studentnummer hebt, vergeet dan niet om deze te vermelden. Voor inhoudelijke vragen over het programma verwijzen we je graag door naar de mogelijkheid tot chatten met onze studenten

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen