Na je studie

Pedagogische Wetenschappen

Met je masterdiploma ben je breed inzetbaar op de arbeidsmarkt.

  • Algemeen pedagogen (na het volgen van Opvoedvraagstukken in een diverse samenleving)

zijn onder meer werkzaam bij centra voor Jeugd en Gezin, de kinderopvang en instellingen voor jeugdhulp. Aldaar geven gezinspedagogen voorlichting en advies aan ouders en professionals of optimaliseren ze preventieve zorg. Ook werken zij aan de effectiviteit van opvoedondersteuning. Zij doen onder andere onderzoek naar de effecten van niet traditionele gezinsvormen op de ontwikkeling van het kind.

  • Onderwijswetenschappers

zijn onder meer werkzaam bij onderwijsinstellingen, waarbij zij nieuwe methoden en onderwijsinnovaties ontwikkelen voor het onderwijs. Daarnaast trainen ze docenten en begeleiders. Ook werken ze als onderwijsbeleidsmedewerkers bij de overheid of zijn ze werkzaam als onderwijsonderzoeker.

  • Orthopedagogen

zijn onder meer werkzaam in functies waarbij zij kinderen met een stoornis en hun ouders begeleiden. Zij doen ook onderzoek naar de effectiviteit van interventies en ontwikkelen en coördineren de behandeling voor de kinderen.

Testimonials

Testimonial Amy van den Bogert

Amy van den Bogert - Alumna pre-master Pedagogische Wetenschappen

Tijdens mijn zoektocht naar een uitdagende en passende vervolgopleiding kwam ik al snel uit bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
Tijdens mijn zoektocht naar een uitdagende en passende vervolgopleiding kwam ik al snel uit bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Toen ik een aantal jaren geleden begon met de opleiding Pedagogiek aan de Haagse Hogeschool voelde ik al snel dat ik erg geïnteresseerd was in de ontwikkeling van kinderen en jongvolwassenen in het onderwijs. Na een aantal jaren ervaring opgedaan te hebben in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs sloot ik mijn opleiding af met een onderzoek naar de motivatie van leerlingen in het voortgezet onderwijs. Na het afstuderen wist ik zeker dat ik nog niet klaar was met studeren. Ik was op zoek naar meer verdieping en verbreding. Welke keuzes worden in het onderwijs gemaakt om het beste uit kinderen en jongvolwassenen te halen? Wat speelt er op de achtergrond, hetgeen wat voor ons onzichtbaar is? Welke rol spelen ouders en andere betrokken in het ontwikkelproces? En welke wetenschappelijke inzichten liggen ten grondslag aan ons onderwijs? Met al deze vragen ben ik op zoek gegaan naar een vervolgopleiding. 

Tijdens mijn zoektocht naar een uitdagende en passende vervolgopleiding kwam ik al snel uit bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Zowel de stad, als de campus van de Universiteit en als onderwijsaanbod sprak mij erg aan. Het aanbod sloot goed aan bij mijn vooropleiding. De Erasmus Universiteit biedt namelijk een pre-master programma Pedagogische Wetenschappen aan met de mogelijkheid om door te stromen naar een aantal masterspecialisaties, waaronder de Master Onderwijswetenschappen. Perfect! Inhoudelijk spraken de vakken die tijdens de pre-master aanbod komen mij aan. Naast dat er veel kennis wordt aangeboden, wordt in het programma ook veel aandacht besteed aan belangrijke vaardigheden, waaronder: onderzoekend vermogen, presentatievaardigheden, het schrijven van een rapport, etc. Een ander aspect dat mij erg aansprak, is dat de lessen kleinschalig en zelfactiverend zijn. Dat betekent dat er gewerkt wordt aan problemen en/of vraagstukken in kleine groepen studenten, waarbij actief leren centraal staat.

Na het afronden van de pre-master voelde ik mij meer competent op het gebied van opvoeding, onderwijs en onderzoek. De pre-master periode heb ik als zeer leerzaam en leuk ervaren. Naast het studeren was ik  namelijk druk aan het werk als zorgcoördinator in het voortgezet onderwijs. Een uitdagende combinatie, maar ook erg mooi. De dingen die ik leerde kon ik direct koppelen aan de praktijk. Dat motiveerde mij ook erg! Door hetgeen wat ik heb geleerd tijdens de pre-master ben ik ook ruimer gaan kijken naar verschillende opvoed- en onderwijskwesties. Ik heb geleerd om met verschillende brillen naar situaties te kijken en dat een kritische houding hier een belangrijk aspect van is. Al met al heb ik de pre-master als zeer leerzaam ervaren en heeft het programma mij goed voorbereid op de master!

Jantina Bos - ten Brinke

Jantina Bos - ten Brinke - Alumna pre-Master Pedagogische Wetenschappen

Diversiteit is een belangrijk thema binnen de opleiding en hier is in de vakken veel aandacht voor.
Diversiteit is een belangrijk thema binnen de opleiding en hier is in de vakken veel aandacht voor.

Na een tijd te hebben gewerkt in de gehandicaptenzorg, merkte ik dat ik op zoek was naar meer diepgang. Om die reden ben ik de pre-master Pedagogische Wetenschappen in de richting Orthopedagogiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam gaan volgen, een opstap naar de master Orthopedagogiek.

In de pre-master kreeg ik in een jaar alle vakken die relevant zijn voor de master Orthopedagogiek. Door mijn vooropleiding Social Work en mijn werkervaring in de gehandicaptenzorg, merkte ik dat de meeste vakken goed te doen waren. Hoewel de statistiekvakken voor mij een uitdaging waren, ben ik van mening dat je deze vakken kunt halen als je de toelatingstoetsen ook hebt behaald.

Inhoudelijk was de pre-master heel boeiend, omdat ik alleen de vakken die relevant zijn voor de master Orthopedagogiek hoefde te volgen. In het begin duizelde het wel een beetje, omdat ik zelf geen ervaring had met zelf-activerend onderwijs. Gelukkig werd ik hierin meegenomen door mijn medestudenten, waardoor ik dit snel onder de knie kon krijgen. Nu zou ik geen andere methode meer willen.

Diversiteit is een belangrijk thema binnen de opleiding en hier is in de vakken veel aandacht voor. Hierdoor leer je dat het belangrijk is om een persoon in zijn context te bekijken, maar nooit uit het oog te verliezen dat je te maken hebt met een individu. Kort samengevat: ‘Als je één autist hebt gezien, dan heb je één autist gezien’.

Het volgen van de pre-master was voor mij een heel boeiende tijd. Mede door de combinatie van werk- en privéleven was het ook een intensieve tijd. Doordat mijn omgeving me steunde, is het gelukt om dit in een jaar af te ronden. Nu ik met de master Orthopedagogiek bezig ben, merk ik dat de pre-master me alle voorkennis heeft gegeven die nodig is om deze master goed te kunnen doorlopen.

 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen