Geschiedenis
Bestudeer het verleden en vergroot je blik op de wereld van nu

Waarom Bachelor Geschiedenis studeren

Bij de bachelor Geschiedenis zoek je in het verleden naar antwoorden op de vraagstukken van nu. Je focust op de moderne geschiedenis en wat zij ons kan leren over de hedendaagse politiek, cultuur en economie.

Hoe kunnen we de Russische invasie in Oekraïne uitleggen, kijkend naar het verleden? Waarom zijn zoveel Europese landen zo rijk geworden, terwijl Afrikaanse landen arm zijn gebleven? Waarom is jeans een populaire modestof geworden in onze samenleving? Wat is de invloed van films als Schindler's List en Inglorious Bastards op ons historisch denken?

Dit zijn allemaal vragen die je als geschiedenisstudent leert beantwoorden. In de Rotterdamse bachelor bestudeer je de moderne geschiedenis vanuit diverse hoeken. Je richt je op sociologische, culturele, economische of politieke ontwikkelingen en leert de link te leggen tussen toen en nu.

Dat doe je ook tijdens een mogelijke stage, of dit nu is bij de overheid, een museum of een onderzoeksinstituut. Daar zijn ze overigens maar al te blij met geschiedenisstudenten. Die hebben namelijk niet alleen veel kennis over verleden en heden, ze zijn ook getraind om goed te schrijven en presenteren – en dus multi-inzetbaar. 

Keuzegids

Keuzegids 2020: Rotterdam is de beste optie

Volgens de Keuzegids 2020 kun je voor een studie geschiedenis het beste naar Rotterdam. De bachelor van de Erasmus Universiteit Rotterdam scoort het hoogste van alle geschiedenisbachelors in Nederland. Onze studenten waarderen vooral de docenten: zij zijn didactisch kundig en geven nuttige feedback.

Meer redenen om te kiezen voor Geschiedenis aan de EUR

  • Geschiedenis = jaartallen stampen? Niet aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar je thema’s bestudeert in plaats van specifieke periodes;
  • Je krijgt persoonlijke begeleiding in de kleine werkgroepen en dankzij het mentorsysteem van de opleiding;
  • Tijdens de stage of een uitwisseling in het buitenland doe je unieke en belangrijke ervaring op. Goed voor jezelf en je cv!
  • Studenten verkozen de Rotterdamse opleiding meerdere malen tot beste geschiedenisbachelor in Nederland (o.a. in Elsevier Beste Studies en de Studiekeuzegids Hoger Onderwijs van 2015);
  • De Erasmus Universiteit Rotterdam behoort volgens verschillende rankings tot beste universiteiten in de wereld.

Engelstalig en internationaal

Deze bachelor is ook als Engelstalige opleiding te volgen: International Bachelor in History (IBHistory).

Bekijk de introductievideo over deze opleiding! 

Introductievideo Bachelor Geschiedenis

Geschiedenis studeren

Studenten over Geschiedenis

 

De studie start met globale geschiedenis. Je leert zo direct geschiedenis op een ander manier te bestuderen dan dat je op de middelbare school deed. Met andere perspectieven en theorieën bekijk je belangrijke gebeurtenissen opnieuw en trek je verbanden tussen deze gebeurtenissen.
Ana Brugge
Student Geschiedenis
Lees Ana's verhaal over Ana Brugge
De manier waarop geschiedenis benaderd wordt op de Erasmus Universiteit is de reden waarom ik hier ben gaan studeren. Geschiedenis wordt hier echt gezien als een sociale wetenschap. Het is niet alleen maar het onthouden van historische gebeurtenissen, maar er worden ook echt theorieën losgelaten.
Sacha van Mil
Student Geschiedenis
Lees Sacha's verhaal over Sacha van Mil
De kleinschaligheid van de opleiding Geschiedenis zorgt voor een fijne en gemakkelijke omgang tussen studenten en professoren.
Tim Wassenaar
Student Geschiedenis
Lees Tims verhaal over Tim Wassenaar
De overgang van de middelbare school naar de universiteit is best ingrijpend. Je begint op een andere school, ontmoet nieuwe mensen en verhuist misschien wel naar een onbekende stad. Dit is spannend en je kan hier wellicht tegenop zien. Twee studenten van de faculteit Geschiedenis, Cultuur en Communicatie vertellen in dit artikel hoe zij deze overgang hebben ervaren. Spoiler alert: het is hen heel erg meegevallen!
Lisanne Storm en Demi Bosters
Student Algemene Cultuurwetenschappen en student Geschiedenis
Studenten vertellen: van middelbare naar universiteit over Studenten vertellen: de overgang van de middelbare school naar de universiteit