Documentaire festival ‘AIDocs: Very Social Tech Docs’

In het documentaire festival ‘AIDocs: Very Social Tech Docs’ belichten we de sociale en maatschappelijke implicaties van technologische ontwikkelingen. Vier middagen tonen we documentaires waarbij AI elke keer een andere rol speelt. Een deskundige Erasmus-wetenschapper zal de documentaire inleiden en bespreken met het publiek. Is Alice, de zorgrobot, bijvoorbeeld een handig hulpmiddel om eenzaamheid te verminderen? En: hoe verandert gig work de toekomst van werk? AIDocs wordt georganiseerd door het Erasmus Initiative AIpact en Studium Generale.

De documentaires tonen we van 16:00 tot 18:00 (inloop: 15:30) in het Erasmus Paviljoen. De voertaal is Engels. Toegang is gratis maar we raden je wel aan om een plekje te reserveren.

The Gig is Up | Donderdag 22 september

We starten het documentaire festival AIDocs met The Gig is Up. Wie gaan er aan het werk als jij online eten, een Uber of iets via Amazon bestelt? De documentaire zal ingeleid worden door prof. Claartje ter Hoeven. Claartje is wetenschappelijk directeur en coördinator van het interdisciplinaire onderzoeks- en masterprogramma ‘Organisational Dynamics in the Digital Society’, verbonden aan de ESSB Strategie Meeting the Future Society

Meld je aan voor The Gig is Up

Word verliefd op Jason Edwards, een van de miljoenen mensen die in de gig-economie werken. Hij doet microwerk voor de kost. Dit betekent meestal het voeden van AI door afbeeldingen te labelen, audiobestanden te transcriberen en gegevens op te schonen. In deze documentaire ontmoet je verschillende mensen die werken voor bezorgplatforms voor eten, Uber en microwerkplatforms. Met hun harde werk en precaire situatie zullen ze ons laten zien wat gemak kost en hoe belangrijk het is om goed voor platformwerkers te gaan zorgen.

You can’t automate me | Donderdag 29 september

De tweede documentaire die we vertonen is You can’t automate me. In een steeds verder geautomatiseerde haven blijft het verankeren van containers mensenwerk. Voordat containerschepen de haven verlaten, maken sjorders de containers met zware stalen stangen vast. Zij zijn de laatsten in de havens die zulk gevaarlijk werk verrichten.

Dr. Jess Bier en Tessa Boumans leiden de documentaire in. Dr. Jess Bier is assistent-professor Urban Sociology. Daarnaast doet ze momenteel onderzoek naar de rol van data in de automatisering van de Rotterdamse haven. Tessa Boumans is phd-kandidaat in  de programmalijn AI in Work and Labour als onderdeel van het Erasmus Initative AIPact.

Meld je aan voor You Can’t Automate Me

Jess: Lashing, the practice of securing containers on board a ship, can’t easily be done by robots, at least not yet. Lashing is dangerous, physical labor that requires a deft touch and significant expertise. It’s also essential: containers that aren’t well secured can fall overboard, endangering the crew, colliding with ships, and polluting the ocean. You Can’t Automate Me follows one group of lashers in the Port of Rotterdam to understand how they came to this work, how they feel about its future, and what it means to rely on a small team of human workers in an increasingly automated industry.
 

Tessa: Similar to the lashers in the port of Rotterdam, the women who assemble garments in the global south do work that – thus far – has been difficult to automate. Although as an outsider it might be easy to argue that these dirty and unsafe jobs are better of automated, Jazbecs documentary shows how meaning and value of work are ultimately in the eye of the beholder. In turn, this raises questions about how work should be perceived and valued, what future transformations of work should look like, and whose voices are being heard.

AlphaGo | Woensdag 12 oktober

Als derde vertonen we AlphaGo. In deze documentaire volg je de wedstrijd tussen een menselijke kampioen tegen een AI-tegenstander tijdens een potje van het oudste bordspel ter wereld. De documentaire zal worden ingeleid door dr. Joao Goncalves, werkzaam als assistent-professor bij Media en Communicatie van de Erasmus School of History, Culture and Communication.

Meld je aan voor  AlphaGo

"AlphaGo is een venster op de menselijke intuïtie. Het is een documentaire over het oudste bordspel dat vandaag de dag nog wordt gespeeld en die de complexiteit en emotionaliteit van menselijke interactie met innovatie op het gebied van machine-learning laat zien, en de ongemakkelijke gevolgen van AI-succes. Een parafrasering van mediawetenschapper Marshall McLuhan, de inleidende talk zal vragen oproepen over hoe de mensheid haar capaciteiten uitbreidt via AI, en wat ze in dit proces kan verliezen."

Alice Cares | Donderdag 20 oktober

Het slot van documentaire festival AIDocs is de vertoning van Ik ben Alice/Alice Cares. Kunnen we eenzaamheid onder ouderen tegengaan met de inzet van Sociobots? Dr. Francisca Grommé zal de film inleiden. Francisca is onderdeel van het masterprogramma Organisational Dynamics in the Digital Society als assistant-professor.

Meld je aan voor Alice Cares

Kunnen robots ervoor zorgen dat we ons minder eenzaam voelen? Alice Cares biedt een eerlijke kijk op het gezelschap van robots door de introductie van een kleine robot, Alice, in het leven van drie oudere vrouwen te volgen…. Lees verder

Terwijl Alice een gesprek probeert aan te knopen met deze vrouwen, leren we over het gelach en de frustratie die robots kunnen veroorzaken. Maar de documentaire geeft ook een bijzonder kijkje in de inspanningen van de wetenschappers achter de schermen, en hoe hun rol een onverwachte wending neemt.

Organisatie

Dit documentaire festival wordt georganiseerd door Studium Generale en Erasmus Initiative AIPact. AIPact is gericht op innovatief en interdisciplinair onderzoek en onderwijs in AI, waarbij de samenleving centraal staat. Samen met de belangrijkste betrokkenen bepalen we de kaders voor het gebruik van AI dat mens en maatschappij ten goede komt. Dat doen we door AI dichter bij de mensen te brengen.

Studium Generale organiseert het hele jaar door wetenschappelijke, maatschappelijke en culturele evenementen voor studenten en medewerkers van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Professor
Universitair Docent
Promovendus
Universitair Docent
Universitair Docent
Gerelateerde content
Wie gaan er aan het werk als jij online eten, een Uber of iets via Amazon bestelt? Met een inleiding door prof. Claartje ter Hoeven.
Kunnen we eenzaamheid onder ouderen tegengaan met de inzet van Sociobots? Dr. Francisca Grommé zal de film inleiden.
Volg de wedstrijd tussen een menselijke kampioen en een AI-tegenstander in een potje van het oudste bordspel ter wereld. Dr. Joao Goncalves zal de film inleiden
In een steeds verder geautomatiseerde haven blijft het verankeren van containers mensenwerk. Dr. Jess Bier en Tessa Boumans gaan dieper op de film in.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen