Preprints

Preprints zijn [academische] manuscripten die nog niet zijn beoordeeld door vakgenoten of gepubliceerd in een traditionele publicatieplaats (bijv. tijdschrift, conferentieverslag, boek). Preprints kunnen worden gepubliceerd op een preprint server of vertrouwde opslagplaats zelfs voordat je het hebt ingediend bij een tijdschrift.

Voor- en nadelen van preprints

Het delen van preprints heeft voor- en nadelen. Over het algemeen overtreffen de voordelen de nadelen. Hieronder wordt een [Engelstalig] overzicht gegeven van de voor- en nadelen voor onderzoekers alleen (linkergedeelte van de figuur) en voor onderzoekers en het grote publiek (rechtergedeelte van de figuur). De pictogrammen die de voordelen weergeven zijn groen, terwijl de pictogrammen die de nadelen weergeven rood zijn.

Voor- en nadelen van preprints

Waar kan ik een preprint delen?

Je kunt je preprint delen op verschillende preprint servers. Veel van deze servers richten zich op specifieke disciplines zoals geneeskunde (medRxiv), economie (RePEc) of sociologie (SocArXiv). Er zijn ook preprint servers voor alle disciplines (bijv. Zenodo).

Staan tijdschriften toe om eerdere versies van artikelen als preprint te publiceren?

De meeste tijdschriften accepteren inzendingen van artikelen die al als preprint zijn gedeeld. Je kunt het preprintbeleid van grote uitgevers bekijken op Sherpa/Romeo

Lees voor meer informatie deze Engelstalige UKB gids over preprints.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen