Rooftijdschriften

Heb je onlangs een e-mail ontvangen waarin je wordt uitgenodigd om te publiceren in een tijdschrift? Neem, voordat je een manuscript instuurt, een paar minuten de tijd om het tijdschrift na te trekken. Het zou namelijk wel eens een uitnodiging kunnen zijn van een ‘rooftijdschrift’.

Rooftijdschriften, of 'predatory journals’, doen zich voor als een legitiem Open Access tijdschrift en brengen Article Processing Charges (APC’s) in rekening voor publicaties zonder hiervoor fatsoenlijke redactionele diensten en peer review te organiseren. Publiceren in dit soort tijdschriften kan reputatieschade tot gevolg hebben.

Het delen van onderzoeksresultaten met de wereld is de sleutel tot de voortgang van je vakgebied en carrière, maar met zoveel publicaties, hoe weet je zeker dat je een bepaald tijdschrift kunt vertrouwen? De universiteitsbibliotheek biedt enkele tips om 'rooftijdschriften' te herkennen:

  • Is het tijdschrift opgenomen in de Directory of Open Access Journals (DOAJ)? Dit is een white-list voor betrouwbare open access-tijdschriften. Alle tijdschriften zijn uitgebreid gescreend voor ze worden opgenomen in de lijst.
  • Google de naam van het tijdschrift. Wellicht zijn er andere onderzoekers die (slechte) ervaringen met het tijdschrift hebben.
  • Ken je de redactieleden? Zijn het betrouwbare wetenschappers? Bekijk een aantal van hun publicaties. Controleer of hun contactgegevens elders hetzelfde zijn, bijvoorbeeld op de website van de universiteit waaraan ze gelieerd zouden zijn. Vermelden de redactieleden het tijdschrift op hun eigen websites?
  • Is de uitgever transparant over het peer review-proces? Is dit voldoende voor peer review en herziening? Let daarbij ook op de doorlooptijd tussen het indienen en accepteren van artikelen.
  • Is de uitgever transparant over de publicatiekosten en duidelijk over wanneer deze in rekening worden gebracht?
  • Check of de uitgever lid is van COPE of OASPA.
  • Check of de impactfactor die op de site van de uitgever wordt vermeld ook zo staat in de Journal Citation Reports.
  • Controleer de contactgegevens van het tijdschrift. Kun je de uitgever bereiken per telefoon, e-mail en post? Kun je het adres verifiëren?
  • Bekijk enkele artikelen die het tijdschrift heeft gepubliceerd en evalueer de kwaliteit ervan. Is dit van het niveau dat je binnen je vakgebied zou verwachten?

Twijfel je nog steeds aan de geloofwaardigheid van een tijdschrift, overweeg dan publicatie in een ander tijdschrift of neem contact op met je Faculty Liaison of de Open Access Officer.

Verder lezen:

Choose a trustworthy journal for your research. Think. Check. Submit.

Think. Check. Submit.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen