Steeds meer gemeenten werken samen met private technologiebedrijven in de uitrol van slimme technologieën. Denk aan het inzichtelijk maken van vervuiling, opstoppingen en afvalproductie in stedelijke gebieden. Maar in welke mate worden stedelingen betrokken bij besluitvorming over hun ‘slimme stad’? Wat zijn de ethische, economische en politieke consequenties? En welke invloed heeft het gebruik van slimme technologie op de sociale ongelijkheid in de stad?
Wat houdt het onderzoek in?
Binnen dit thema onderzoeken we de rol die slimme technologie speelt in het besturen van een stad. We onderzoeken of en hoe bestaande vragen en dromen van stedelingen als uitgangspunt zijn genomen in het toepassen van slimme technologieën.
Themaleiders
Stedelijke digitalisering en het democratisch proces

De slimme stad moet nu nog inclusief worden

Bedenkers en voorstanders van de slimme stad hebben het vaak over het belang van participatie door stedelingen, maar stimuleren echte invloed van stedelingen op besluitvorming niet. Het is essentieel om stedelingen weer centraal te stellen in het ontwerpen en ontwikkelen van stedelijke toekomsten. Het zijn ten slotte hun data, levensonderhoud en rechten die in de slimme stad op het spel staan.
Het doel is om impact te genereren door middel van onderzoek en co-creatie: samen met burgers, sociale ondernemers en beleidsmakers.
Podcast31 - Data in de Stad
Dr. Jiska Engelbert over datagestuurd werken in de Platform 31 podcast over data in de stad.

Studio Erasmus: Is Rotterdam een slimme stad?

Stedelingen en bestuurders in de slimme stad

Jouw buurt, jouw data
Game om je databewustzijn te toetsen, geproduceerd door BOLD Cities
