Vici Grants

Vici is een subsidie binnen de Vernieuwingsimpuls van de NWO. Meerdere senior onderzoekers aan de Erasmus Universiteit Rotterdam hebben een Vici-beurs ontvangen in de afgelopen jaren. Zij krijgen zo de kans om een eigen onderzoeksteam op te bouwen en krijgen zo uitzicht op een vaste aanstelling.

Vici-beurs 2020

 • Betaalbaarheid civiele rechtspraak - prof.dr. Xandra Kramer

  Het onderzoek van prof.dr. Xandra Kramer, hoogleraar privaatrecht bij Erasmus School of Law, is getiteld: Hoe houden we de civiele rechtspraak betaalbaar in Europa? Consumenten en bedrijven moeten hun rechten kunnen afdwingen, maar de kosten zijn hoog en de financiering van de rechtspraak staat onder druk. Het onderzoek evalueert de mogelijkheden en gevolgen van alternatieve wijzen van financiering van civiele procedures en een andere kostenverdeling in een aantal landen en op Europees niveau. Lees meer over het onderzoek van prof.dr. Xandra Kramer

 • Sacha de Boer

  Waarom vrouwen vooral migraine krijgen - dr. Antoinette Maassen van den Brink

  Migraine is een sterk invaliderende aandoening, vooral voor vrouwen. Daar bovenop is het een belangrijke cardiovasculaire risicofactor. Het project Een hoofdpijn dossier vol cardiovasculair risico van dr. Antoinette Maassen van den Brink, farmacoloog bij het Erasmus MC, onderzoekt waarom vooral vrouwen migraine krijgen, hoe vrouwen specifiek behandeld kunnen worden en hoe hun cardiovasculair risico te verkleinen is. Daarbij wordt gelet op cardiovasculaire bijwerkingen van antimigraine medicatie. Lees meer over het onderzoek van Antoinette Maassen van den BrinkOpent extern.

  De foto van Antoinette Maassen van den Brink is gemaakt door Sacha de Boer.

Vici-beurzen in voorgaande jaren

Overzicht van de twee wetenschappers die in 2019 de Vici-beurs hebben gewonnen:

Dr. Marleen de Bruijne ontwikkelt computertechnieken om nieuwe patronen te ontdekken in grote verzamelingen medische beeldvormingsgegevens met betrekking tot ziekten zoals beroerte en longaandoeningen. Dit helpt het risico van de patiënt op het ontwikkelen van een ziekte te voorspellen, wat leidt tot een betere, meer gepersonaliseerde behandeling en misschien zelfs ziektepreventie.

DNA-schade belemmert transcriptie. Dit kan leiden tot ernstige cellulaire disfunctie en versnelde veroudering. Dr. ir Jurgen Marteijn zal een innovatieve microscopische analysemethode gebruiken om de effecten van DNA-schade op transcriptie in levende cellen te bestuderen. In combinatie met geavanceerde eiwitanalyse zullen de wetenschappers bestuderen hoe cellen omgaan met transcriptieblokkerende DNA-schade.

De wetenschapper die in 2018 de Vici-beurs heeft gewonnen:

Universitair hoofddocent dr. Gijs van Soest (Erasmus MC, Cardiologie) richt zich in zijn onderzoek op aderverkalking. Met de NWO-Vici wil hij biochemisch gaan ‘spoorzoeken’. Hart- en herseninfarcten ontstaan veelal door het scheuren van een vette plaque in de vaatwand. Waar en wanneer dat gebeurt, is zeer lastig te voorspellen. Van Soest ontwikkelt een techniek waarmee de instabiliteit van die plaques vroeg kan worden gesignaleerd, zodat op tijd kan worden ingegrepen met bijvoorbeeld gerichte medicijnen.

De wetenschapper die in 2017 de Vici-beurs heeft gewonnen:

Prof.dr. Henning Tiemeier van de afdeling Kinderpsychiatrie van het Erasmus MC heeft een Vici-subsidie toegekend gekregen voor zijn onderzoeksvoorstel over depressie bij adolescenten.

Vici Grant

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen