Verantwoordelijkheid nemen voor duurzame ontwikkeling betekent dat we bij elke aankoop onderzoeken of en hoe we daaraan kunnen bijdragen. In alle fasen van het inkoopproces houden we rekening met zowel milieuaspecten, zoals circulariteit en CO2-reductie, als sociale aspecten, zoals het stimuleren van social return. Ook kijken we naar de impact van een bijdrage.
Met duurzaam inkopen wil de EUR de positieve maatschappelijke impact vergroten, versnellen en meetbaar maken. Thema's Duurzaam Inkopen
Voor Duurzaam Inkopen richten we ons bij de EUR op zes thema's:
- Klimaat. Het tegengaan van klimaatverandering heeft de hoogste prioriteit en onze belangrijkste aanpak hiervoor is het verminderen van de CO2-uitstoot. Duurzaam Inkopen draagt bij aan CO2-reductie, de energietransitie en duurzame mobiliteit.
- Circulariteit. Bijdragen aan een circulaire economie door het verminderen van (primair) grondstofverbruik, hoogwaardig hergebruik van grondstoffen en materialen, het optimaliseren van de levensduur en zero waste. We passen de R-ladder voor circulair inkopen toe.
- Ketenverantwoordelijkheid. Voorkomen of aanpakken van misstanden met betrekking tot arbeidsomstandigheden, mensenrechten en milieu in overeenstemming met de OESO-richtlijnen.
- Diversiteit en inclusie. Een diverse en inclusieve samenwerking waarin iedereen wordt behandeld en beoordeeld op wat hij kan en niet op wie hij is. Het realiseren van gelijke kansen, toegankelijkheid van gebouwen en onderwijs.
- Social Return. Het bieden van eerlijke kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met als doel bij te dragen aan een diverse en inclusieve samenleving.
- Milieu en biodiversiteit. Het verder ontwikkelen van een groene campus, gericht op klimaatadaptatie, het stimuleren van biodiversiteit en het behouden van een gezonde leefomgeving.
Al deze thema's zijn in lijn met de strategie van EUR, de ambities van het Duurzaamheidsprogramma en gekoppeld aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.

Ambities en richtinggevende doelstellingen
De zes eerder genoemde thema's voor Duurzaam Inkopen zijn uitgezet in een ambitieweb, waarin de zes thema's zijn geprioriteerd. Daarnaast zijn doelen voor de middellange (2026) en lange termijn (2030) opgesteld, waar gericht naartoe gewerkt kan worden. Deze doelen geven richting aan elke ambitie binnen het thema. De positionering op het ambitieweb wordt per aanbesteding getoetst.
De maatschappelijke doelen die met Duurzaam Inkopen worden nagestreefd zijn deels al vastgelegd in onder andere de Sustainable Development Goals (SDG's), de verschillende klimaatakkoorden (Parijs, Rotterdam), de Banenafspraak, de Grondstoffenafspraak en de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen.
Toepassing van Duurzaam Inkopen binnen de EUR
Naast de ambities definieert het Richtinggevend Kader zeven leidende principes om invulling te geven aan Duurzaam Inkopen en zo invulling te geven aan duurzaam inkopen (per aanbesteding). Een van de leidende principes voor Duurzaam Inkopen is dat de contracteigenaar verantwoordelijk is voor het opnemen van duurzaamheid in de opdrachtomschrijving van de aanbesteding en hier vervolgens ambities, doelstellingen en normen aan te koppelen.
Een instrument dat wordt ingezet bij Europese aanbestedingen is het houden van ambitiesessies waarin de prioritering op het gebied van duurzaamheid in kaart wordt gebracht. Op deze manier ondersteunt de afdeling Inkoop het tenderteam bij het oppakken van Duurzaam Inkopen en het in kaart brengen van de kansen op dit gebied.
Hoe implementeren we Duurzaam Inkopen?
Duurzame ontwikkeling houdt niet op bij het opsommen van ambities en het formuleren van richtinggevende doelstellingen. Het is ook belangrijk om acties te ondernemen om deze ambities en doelstellingen te realiseren. Daarnaast is duurzaamheid een continu proces van ideeën opdoen, beredeneren en weer implementeren om vooruitgang te blijven boeken. We nodigen tenderteams actief uit om mee te denken en input te leveren voor de kansen op het gebied van duurzaamheid.