De Community for Learning & Innovation (CLI) geeft docenten van Erasmus University Rotterdam (EUR) de mogelijkheid tot het aanvragen van een fellowship. Met dit fellowship onderzoeken zij onderwijsinnovatie, of voeren zij een onderwijsproject uit.
Op deze pagina lees je meer over het CLI Fellowship van Jana Vietze over het ondersteunen van studenten in het navigeren van hun professionele en sociale identiteiten.
In lijn met de universitaire doelstellingen om te investeren in de persoonlijke en professionele ontwikkeling van studenten, is het cruciaal om de band van studenten met hun studieomgeving en met hun toekomstige werkveld vanaf het begin van hun studie te versterken.
De ReSearching Identity Podcast Intervention wil de verbondenheid van studenten met hun opleiding en toekomstige beroep vergroten door een combinatie van reflectiemomenten en een oefening waarbij een podcast opgenomen wordt. Gebaseerd op de structuur van de (Re)Searching Diversity Podcast (CLI innovatieproject), wordt studenten gevraagd een interview op te nemen met een inspirerende en succesvolle professional uit het werkveld, die een belangrijke, maar vaak ondervertegenwoordigde sociale groep vertegenwoordigt (bv. gender, etnische of sociaaleconomische minderheden).
In het fellowshipproject werd onderzocht of deze korte identiteitsinterventie en dit betekenisvolle contactmoment met een professional kan leiden tot veranderingen in studiegerelateerde inzet, motivatie, identiteitscentraliteit en welzijn. Door studenten de kans te geven zich meer vertegenwoordigd en geïntegreerd te voelen in de onderwijspraktijk, hoopte dit project bij te dragen aan meer inclusieve leermogelijkheden voor onze diverse studentenpopulatie aan de EUR.
Recentelijk ontving Jana Vietze de NRO-subsidie ‘Inzicht in Onderwijsinnovatie 2024’, waarmee de podcastinterventie verder opgeschaald kan worden en aanvullend onderzoek naar educatieve podcasts mogelijk wordt.
Opbrengst
Het project leverde 21 educatieve podcastafleveringen op, die luisteraars in meer dan 60 landen bereikten. Het project resulteerde ook in een studie naar de bruikbaarheid en effectiviteit van podcasting in het onderwijs (Vietze et al., 2024). De podcast is inmiddels een vast onderdeel van vier universitaire programma’s in Duitsland en Nederland en biedt concrete voorbeelden, materialen en instructies voor het gebruik van podcasts door docenten en studenten in het hoger onderwijs. In lijn met de principes van Open Educational Resources (OER) is al het bijbehorende lesmateriaal beschikbaar via de OSF, onder een CC-BY Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.
Vietze, J., Meeuwisse, M., de Haan, A., Wolff, R., & de Koning, B. (2024). The ReSearching Identity Podcast Project: Developing a Brief and Inclusive Professional Identity Intervention for Higher Education. Identity, 1–14. https://doi.org/10.1080/15283488.2024.2389433
Vietze, J., Schwarzenthal, M., Pevec, S., Aral, T., Alhanachi, S., & Demir, Z. (2025). ReSearching Diversity Podcast Teaching Archive. https://osf.io/amw2x/
- Universitair Docent
- Meer informatie
Jana Vietze is universitair docent binnen het team Onderwijswetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar ze onderwijs geeft en onderzoek doet naar culturele diversiteit in educatie en ontwikkeling. Ze studeerde Psychologie en Sociologie aan de Universiteit van Wenen (Oostenrijk) en promoveerde in 2019 (magna cum laude) in de Psychologie aan de Universiteit van Potsdam (Duitsland). Ze begon aan de Erasmus Universiteit Rotterdam als postdoc (2019-2022) en sinds 2022 is ze universitair docent aan ESSB. Ze is initiatiefnemer van het project (Re)Searching Diversity Podcast, dat bekroond is voor uitmuntende wetenschapscommunicatie. Daarnaast ontving ze meerdere onderzoeksbeurzen en fellowships op het gebied van onderwijsinnovatie en podcasting in het hoger onderwijs.
- Gerelateerde content
- Gerelateerde links
- Meer CLI Fellowship projecten