Welzijn tijdens je PhD

Father and child

Promoveren kan soms best stressvol zijn. Een evenwicht vinden tussen onderzoek, lesgeven en een sociaal leven kan op een bepaald moment zelfs moeilijke vragen oproepen. Hoe zeg ik ‘nee’? Hoe stel ik de juiste prioriteiten? Wat zijn factoren waardoor ik me gestrest voel? Wat geeft me energie en hoe behoud ik plezier in mijn werk? Wie moet ik bereiken? Aan Erasmus Universiteit Rotterdam geven we om het welzijn van onze promovendi en bieden we hen veel instrumenten om gezond en gelukkig te blijven.

Ben je al aan het promoveren aan Erasmus Universiteit Rotterdam? Op MyEUR, het intranet voor medewerkers, lees je meer over onderstaande faciliteiten en diensten.

PhD Psycholoog

Je PhD is een veeleisend traject; je leidt uitdagende onderzoeksprojecten, je probeert jezelf te positioneren in het academische veld en je probeert je eigen pad te bepalen, maar wel in overleg met je begeleiders. Het kan erg uitdagend en stressvol zijn om met al deze onderwerpen te maken te hebben. Praten met een psycholoog kan je helpen om je PhD op een gezonde en productieve manier voort te zetten.

Omgaan met werkdruk

Erasmus Universiteit Rotterdam hecht veel waarde aan vitaliteit en een gezonde werkomgeving en voelt zich verantwoordelijk voor het managen van de werkdruk binnen onze organisatie. Er zijn verschillende mensen bij wie je terecht kunt voor hulp:

  • De vertrouwenspersonen bieden ondersteuning aan medewerkers en studenten bij het oplossen van problemen die gerelateerd zijn aan ongepast gedrag.
  • De vertrouwenspersoon wetenschappelijk onderzoek helpt bij vragen, vermoedens van overtredingen en misbruik met betrekking tot wetenschappelijke integriteit.
  • De PhD-psycholoog is er in de eerste plaats voor PhD-kandidaten die te kampen hebben met een reeks problemen, waaronder psychologische problemen veroorzaakt door prestatie- en werkdruk.

Safe@EUR

Erasmus Universiteit Rotterdam wil dat promovendi, medewerkers, studenten, bezoekers en anderen die binnen onze muren werken zich veilig voelen. Daarom tolereren we geen ongewenst gedrag. De speciaal opgeleide casemanagers van het centrale meldpunt Safe@EUR helpen je de juiste richting te bepalen bij het aanpakken van je hulpvraag.

Vertrouwenspersonen

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is trots op haar diversiteit, internationale oriëntatie en inzet voor een veilige en inclusieve werk- en studieomgeving. Desondanks kun je, net als in elke andere academische instelling, geconfronteerd worden met ongewenst gedrag of getuige zijn van ongewenst gedrag. Als er zich ooit een situatie voordoet waarin je je gepest, bespot, gediscrimineerd of lastiggevallen voelt, bijvoorbeeld in relatie tot je genderidentiteit of -expressie, seksualiteit, ras of etniciteit, sociaaleconomische achtergrond, geografische herkomst of religie, et cetera, dan kun je terecht bij een van de vertrouwenspersonen.

Klachten

De Klachtencommissie Ongewenst Gedrag inzake seksuele intimidatie, agressie, geweld, pesten en discriminatie is onafhankelijk en objectief en heeft als specifieke taak klachten op dit gebied te onderzoeken. De commissie bestaat uit drie leden, waaronder een jurist. Het secretariaat van de commissie is gevestigd in de Administratieve en Juridische afdeling (BJZ) van de EUR.

EUR Ombudsfunctionaris

De ombudsfunctionaris onderzoekt klachten over de manier waarop de universiteit zich opstelt tegenover medewerkers en studenten en kan ook onafhankelijk onderzoek doen naar aanleiding van klachten. Voor meer vragen kun je een e-mail sturen naar ombudsofficer@eur.nl.

Bedrijfsmaatschappelijk werker

Als je een obstakel ervaart waardoor je je werk niet goed kunt doen, kun je dit het beste bespreken met een onafhankelijke persoon die niet direct betrokken is bij je werksituatie. Een persoon zoals de welzijnsmedewerker kan je helpen om een oplossing te vinden voor een probleem en zal jou - en je manager indien nodig - helpen om het probleem aan te pakken.

Bedrijfsarts

De bedrijfsarts is het aanspreekpunt voor EUR-medewerkers bij ziekteverzuim. De bedrijfsarts nodigt medewerkers (met ziekteverlof) uit tijdens het spreekuur. Daarnaast kunnen zij door alle EUR-medewerkers worden geraadpleegd over werk gerelateerde gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld over VD-werk, fysieke belasting, risico's tijdens zwangerschap of aanpassingen van de werkplek.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen