SURF Yoda

Wat is Yoda?

Yoda is een applicatie die je als EUR-onderzoeker ondersteunt bij het opslaan, beheren en delen van waardevolle gegevens tijdens alle fasen van jouw onderzoeksproject: van het veilig en gemakkelijk opslaan van gegevens tijdens het onderzoeksproces, tot het delen van gegevens binnen onderzoeksgroepen en -projecten en uiteindelijk tot het archiveren en publiceren van onderzoeksgegevens. Yoda maakt het mogelijk om samen te werken met anderen door hen toegang te geven tot jouw gegevens. Met Yoda kun je werken met grote hoeveelheden data, terwijl het eenvoudig is om metadata toe te voegen, te archiveren en te publiceren.

Waarom Yoda?

Yoda is een veilige manier om je gegevens te beheren. Hiermee kun je jouw waardevolle onderzoeksgegevens op een veilige manier opslaan en delen. Met dit gegevensbeheersysteem kun je op één plek werken, samenwerken, archiveren en je gegevens publiceren. Je hebt op verschillende manieren voordeel van het werken met Yoda:

 • Je kunt er zeker van zijn dat jouw waardevolle gegevens veilig worden opgeslagen;
 • Je werkt met en archiveert jouw gegevens op één plaats;
 • Je kunt efficiënt samenwerken met partners van de Erasmus Universiteit Rotterdam en anderen door hen toegang te geven tot je gegevens;
 • Yoda is ook geschikt voor (privacy)gevoelige gegevens;
 • Je maakt jouw gegevens vindbaar voor jezelf en anderen door metadata toe te voegen;
 • Je beheert en deelt je gegevens in overeenstemming met de privacyregels en voorschriften inzake gegevensbeheer;
 • Je kunt vanaf meerdere locaties met jouw gegevens werken via het websiteportaal;
 • Je kunt Yoda gebruiken voor alle soorten digitale bronbestanden, zoals tekstbestanden, video's, foto's, Excel-bestanden, R-bestanden, STATA-bestanden, datasheets, geografische gegevens, enz.
 • Yoda maakt gebruik van iRODS als basis, dat ook geschikt is voor (zeer) data-intensief onderzoek. Yoda is echter veel gemakkelijker te gebruiken en daardoor toegankelijker voor een breed scala van onderzoekers.

Yoda en FAIR data

Yoda helpt onderzoekers om hun gegevens te laten voldoen aan de FAIR-principes door een oplossing te bieden die het ontdekken en delen van gegevens mogelijk maakt (d.w.z. vindbaar, toegankelijk). Bovendien wordt toevoeging van metadata bevorderd en afgedwongen, waardoor het bijdraagt aan de interoperabiliteit en herbruikbaarheid van gegevens.

Beschikbaarheid

Yoda is momenteel beschikbaar als onderdeel van het Research Data Management Programma bij de EUR. Als je toegang wilt tot Yoda, neem dan contact op met de Research Data Steward van jouw faculteit (zie contactgegevens op deze ERS RDM pagina).

Yoda wordt gehost door SURF en ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit Utrecht. Voor meer informatie, zoals tutorials om met Yoda aan de slag te gaan en Yoda aan te sluiten op je netwerkschijf, zie deze SURF Yoda wiki.

Opmerking: de inhoud van deze pagina's is gebaseerd op deze Utrechtse Yoda website en deze VU Yoda website.

Deze pagina is het laatst bijgewerkt in januari 2023. Heb je gebroken links gevonden of (schijnbaar) niet correcte informatie? Stuur dan een mail met het onderwerp 'Website content' naar datasteward@eur.nl.

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen