Actueel

 • prof.dr. Cees van Halem en dr. Kristiaan Glorie

  'Wen er maar aan. Big data in het kwadraat gaat de foodsector drastisch veranderen'

  Interview met prof.dr. Cees van Halem en dr. Kristiaan Glorie in het trendmagazine van Schouw Informatisering. 

 • EQI video Big Data Expo

  Dr. Kristiaan Glorie over de impact van ons onderzoek

  Op 18 en 19 september 2019 was EQI aanwezig tijdens de Big Data Expo in de Jaarbeurs Utrecht. Dr. Kristiaan Glorie vertelt in dit fragment o.a. over de mogelijke toepassingen van data analytics. 

 • EQI Forecasting

  Forecasting is het begin van elk budgetteringsproces

  Met de opkomst van beslissingsondersteunende software zijn er kansen gekomen om het proces van begroten en budgettering in een bepaalde mate te ondersteunen door informatiesystemen. Een reële optie die daarmee ontstaan is betreft ‘continuous budgetting’.

 • EQI onderzoek bij APG

  APG gaat vrouwelijke medewerkers gelijk belonen

  Erasmus Q-Intelligence deed in opdracht van APG onderzoek naar de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Op 22 mei 2019 bracht APG het bericht naar buiten dat zij, naar aanleiding van dit onderzoek, bij 125 vrouwelijke medewerkers een salarisverhoging zullen doorvoeren. 

 • 'Data Analytics en kunstmatige intelligentie juist nú in de boardroom'

  Interview met dr. Willem Peter de Ridder, vormgever en één van de docenten van de masterclass Data Analytics en kunstmatige intelligentie voor Commissarissen & Toezichthouders.

 • Het gat tussen Big Data en wijsheid

  'Hoe big data accountancy en auditing naar een next level brengt'

  Interview op mt.nl met prof.dr. Cees van Halem en dr. Kristiaan Glorie over wat data science kan betekenen voor accountancy en auditing.

 • Update: Nederlandse Economie groeit maar met 1.6% in het eerste kwartaal van 2019

  De “Econometric Institute Current Indicator of the Economy” (EICIE) is vernieuwd. De EICIE is een een indicator die de huidige stand van zaken in de economie meet. Het CBS geeft pas na 45 dagen een eerste indruk, de EICIE doet dat tijdens het lopende kwartaal.

 • Erasmus Q-Intelligence

  Data analytics: nieuw instrumentarium voor auditors en accountants

  Interview met prof.dr. Cees van Halem en dr. Kristiaan Glorie over de mogelijkheden van Data Analytics voor het vakgebied accounting & assurance.

 • 'Evaluatie van de EICIE-kwartaalindicator voor het Nederlandse bbp'

  De eerste informatie die beschikbaar is over de economische groei van dat moment wordt al 12,5 jaar gegeven door de EICIE. Tijd voor een evaluatie. Hoe doet deze indicator het eigenlijk en kan hij worden verbeterd? Lees het hele artikel door prof.dr. Philip Hans Franses op esb.nl

 • Het gat tussen Big Data en wijsheid

  Het gat tussen Big Data en Wijsheid

  Interview met prof.dr. Rommert Dekker, Carriere Magazine

  Big Data zijn inmiddels ongekend gemeengoed. Dankzij technologische ontwikkelingen worden er steeds meer data gegenereerd, opgeslagen en uitgewisseld. Desondanks maken overheden en bedrijfsleven nog niet optimaal gebruik van de mogelijkheden. Volgens prof. dr. ir. Rommert Dekker, academisch directeur van de opleiding Data & Business Analytics aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, komt dat omdat men de technische vaardigheden daarvoor mist.
   

 • Big Data : approved articles

  In de publicatie 'Big Data; een definitiekwestie' beschreven we de verwarring in discussies over Big Data, veroorzaakt door de definitiekwestie. Naast deze kwestie, zorgt ook de verscheidenheid in het aanbod van online artikelen over Big Data voor mogelijke verwarring. Het aanbod van artikelen loopt uiteen van zeer positief tot kritisch en van toegankelijk tot ‘vol met terminologie’. Erasmus Q-Intelligence wijst u graag de weg door de wirwar van artikelen om u een goed beeld te geven van wat Big Data inhoudt en wat het voor u kan betekenen.

 • De EICIE geeft een accurate weergave van de huidige stand van de economie

  In een recent onderzoek heeft Erasmus Q-Intelligence de prestaties van de Econometric Institute Current Indicator of the Economy (EICIE) onderzocht. De EICIE is een unieke indicator die kwartaalvoorspellingen geeft voor de jaarlijkse groei van het Nederlandse Bruto Binnenlands Product (BBP).

 • Terugblik symposium Big Data: van wetenschap naar praktijk

  Ruim 175 geïnteresseerden bezochten het symposium ‘Big Data: van wetenschap naar praktijk’. Erasmus Q-Intelligence organiseerde dit symposium om deelnemers te informeren over wat de wetenschap kan betekenen voor praktische vraagstukken als het gaat om het opsporen van relevante, beslissingsondersteunende informatie uit grote databestanden.

 • Resultaten Business Indicators Programma

  De Goldschmeding Foundation en Erasmus Q-Intelligence hebben in 2015 het Business Indicators programma opgezet om een indicator te ontwikkelen die economische ontwikkelingen accuraat kan voorspellen.

  Deze zomer werd het programma officieel afgerond op de Erasmus Universiteit met een bijeenkomst die werd geopend door supervisor prof. dr. Frank van der Duyn Schouten.