De maatregelen van de Europese Green Deal raken alle sectoren van de economie. Bestuurders, Toezichthouders, Accountants, Controllers en andere finance professionals krijgen hier in de dagelijkse praktijk allemaal mee te maken. Met ingang van het jaarverslag 2023 dienen grote ondernemingen in hun bestuursverslag namelijk te voldoen aan ingrijpende nieuwe regels met betrekking tot duurzaamheidsverslaggeving. Ook de verplichte verklaring (assurance) van de Accountant bij de verstrekte duurzaamheidsinformatie is nieuw. En de nieuwe European Reporting Standards (ESRS) zijn zelfs revolutionair en vergelijkbaar met de introductie van IFRS in 2005.

Waarom deze Masterclass?
De aangescherpte regelgeving komt voort uit de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), in het kader van de Europese Green Deal. Ondernemingen hebben tijd nodig om zich op de nieuwe regels voor te bereiden. De verslaggeving dient daarbij als een katalysator voor de strategie en het bedrijfsmodel. De verplichting om over duurzaamheid te rapporteren kan niet anders dan ertoe leiden dat duurzaamheid een integraal onderdeel wordt van het ondernemingsbeleid. De Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen worden uitdrukkelijk verantwoordelijk gehouden voor het opmaken van en het toezicht houden op adequate duurzaamheidsverslaggeving. Na het volgen van de Masterclass Duurzaamheidsverslaglegging hebben de deelnemers:
- Een compleet overzicht van de nieuwe wet- en regelgeving inzake duurzaamheidsverslaggeving
- Nieuwe inzichten in de gevolgen van de nieuwe duurzaamheidsregels voor de eigen praktijk
- Handvatten om duurzaamheid te integreren in het ondernemingsbeleid
- Inzicht in de werkzaamheden die de Accountant verricht bij de beoordeling of controle van het duurzaamheidsverslag
De belangrijkste informatie van deze Masterclass op een rij
Investering
De kosten voor het bijwonen van de Masterclass Duurzaamheidsverslaggeving zijn € 850,-. Dit bedrag is vrijgesteld van BTW en is inclusief koffie, thee, lunch en borrel na afloop.
Locatie
De Masterclass wordt bij voorkeur gegeven op locaties op de Erasmus Universiteit Rotterdam, Campus Woudestein. Uiteraard is er een routebeschrijving beschikbaar naar de campus van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Indien de campus geen optie is, wijken we uit naar een nabije locatie.
Groepsgrootte
Het aantal deelnemers is beperkt tot maximaal 25. Daardoor is er voldoende ruimte voor vragen en voor discussie.
Programma
Om 09:00 uur is de ontvangst van de masterclass en om 09:30 uur vindt de aanvang van het programma plaats. De dag wordt afgesloten met een borrel vanaf 17:00 uur.
De Masterclass bestaat uit de volgende 4 modules:
- Langetermijnwaardecreatie, te verzorgen door prof. dr. Karen Maas.
- Duurzaamheidsverslaggeving, te verzorgen door prof. dr. Martin Hoogendoorn RA.
- Assurance bij het Duurzaamheidsverslag, te verzorgen door prof. dr. Auke de Bos RA en prof. Hans Gortemaker RA.
- Ervaringen met Duurzaamheidsverslaggeving in de praktijk, te verzorgen door drs. Gerard Paulides, CFO van VOPAK.
Docenten en (gast)sprekers
Prof. dr. Karen Maas is hoogleraar aan de Open Universiteit en Academic Director van het Impact Center Erasmus (ICE). Zij gaat in op doel en impact van lange termijn waardecreatie.
Prof. dr. Martin Hoogendoorn RA is hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en deelt de nieuwste inzichten omtrent duurzaamheidsverslaggeving.
Prof. dr. Auke de Bos RA en prof. Hans Gortemaker RA zijn beide hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en bespreken samen welke rol assurance speelt bij het duurzaamheidsverslag.
Drs. Gerard Paulides, voormalig CFO van VOPAK en oprichter van BlueDez voor Executive Finance en Boardroom Advies, onthult zijn eigen ervaringen met betrekking tot duurzaamheidsverslaggeving.
Programmaleiding
De Masterclass Duurzaamheidsverslagleggeving wordt aangeboden door de Erasmus School of Accounting and Assurance (ESAA), onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Program Director van deze Masterclass is Martin Hoogendoorn; de coördinatie is in handen van Elja de Jong en Linda Post.
De Erasmus School of Accounting and Assurance (ESAA), onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam, nodigt je van harte uit voor het bijwonen van de Masterclass Duurzaamheidsverslaggeving. Er hebben in 2022 inmiddels drie succesvolle edities van de Masterclass Duurzaamheidsverslaggeving plaatsgevonden. Vanwege grote belangstelling organiseren we in 2023 nieuwe bijeenkomsten van deze Masterclass, en wel op 30 maart 2023 en 13 juni 2023.
Het verloop van een programmadag ziet er als volgt uit: ontvangst is om 09:00 uur en om 09:30 starten we. We sluiten de dag af met een borrel vanaf 17:00 uur.
De Masterclass Duurzaamheidsverslaggeving is vooral gericht op professionals die betrokken zijn bij het opmaken van, toezicht houden op, adviseren over of controleren van duurzaamheidsverslaggeving, en voor degenen die een algemene interesse hebben in de ontwikkelingen op dit gebied.
Elke deelnemer ontvangt na afronding van de Masterclass Duurzaamheidsverslaglegging een certificaat van deelname vanuit Erasmus School of Accounting & Assurance, verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Elja de Jong MSc, Lina Rabbani MSc en drs. Linda Post
Program Coordinators
- E-mailadres
- esaa-acc@ese.eur.nl
- Adres
- Burgemeester Oudlaan 50, Van der Goot Building - Kamer M5-21
3062 PA
Rotterdam
Meer lezen over Duurzaamheidsverslaggeving? Check onderstaande blogs!
Duurzaamheids-verslaglegging steeds vaker verplicht

Vijf belangrijke inzichten over diversiteit

Data volgens de menselijke maat
