Spelend wijs worden door filosofieles

Erasmus Alumni Chain: Kleine Grote Denkers

Dat grote vragen niet alleen voor grote mensen zijn, bewijzen de filosofielessen van Kilian en Ruud. Met hun eigen ontwikkelde ‘Kleine Grote Denkers’-lesmethode, geven de twee oud-filosofiestudenten filosofieles op basisscholen. Filosoferen is voor kinderen naast een leuke bezigheid, ook een goede voorbereiding op de toekomst, menen ze.

Teacher in front of a class

Erasmus Alumni Chain - Kleine Grote Denkers

Hebben robots gevoelens? Kunnen dieren ook straf krijgen? Een aantal peinzende gezichten zijn er tijdens de filosofieles van Kilian en Ruud wel te zien. Maar er wordt ook veel lol gemaakt. Aan de hand van Kilian en Ruuds zelfgemaakte ‘Kleine Grote Denkers’-kaartjes, met daarop filosofische vragen, gaan de kinderen van OBS de Wending met elkaar in gesprek. Ieder groepje krijgt een stapel kaartjes met daarop kwesties over technologie, duurzaamheid en geluk. De kinderen lezen de kaartjes aan elkaar voor, en proberen daarna samen een antwoord te formuleren. Aan het einde van de filosofieles bespreken ze klassikaal hun bevindingen, en worden aangemoedigd deze te beargumenteren. “Sommigen smullen ervan”, zegt schooldirectrice Astrid tevreden, “en de leraren steken er ook wat van op”.

Toekomst

Filosofieles is niet alleen leuk, maar bereidt de kinderen ook voor op hun toekomst, meent Kilian: “Je kan bijna geen baan opnoemen waarbij het vrije denken niet belangrijk is, en niet van je verwacht wordt.” De filosofielessen van deze ‘grote denkers’ gaan nadrukkelijk niet over de reproductie van feitjes. Integendeel, het spelenderwijs ontdekken en vertrouwen krijgen in het eigen gedachtenproces, maar ook dat van een ander, staat centraal. Daarbij is goed luisteren ook belangrijk. “Begrijpen waarom iemand anders denkt als jij, dan ontwikkel je goed burgerschap,” zegt Ruud.

Over tien jaar willen Kilian en Ruud het liefst alle scholen in Nederland hebben overtuigd van het belang van spelend filosoferen. Kun jij alle vragen beantwoorden? Bekijk snel de video!

Lees meer over hoe de EUR bijdraagt aan het basisonderwijs

Het Wetenschapsknooppunt

Wetenschap voor de allerjongsten

Meer verhalen over alumni

Schone, sociale én duurzame sneakers

Sneakercleaners van WEAR

Wrokko voor bi-culturele jongeren

Erasmus Alumni Chain: Wrokko

Een duurzaam broodje Falafval

Erasmus Alumni Chain: Falafval

Dit vind je misschien ook interessant

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen