Schone, sociale én duurzame sneakers

Erasmus Alumni Chain: WEAR 

Miljoenen sneakers worden jaarlijks weggegooid, nog voordat ze in de verkoop gaan. Of ze komen bij het afval terecht, terwijl ze nog een heel sneakerleven voor zich hebben. Zonde, vinden alumnus Pim en zijn compagnon Lorenzo. Samen richtten zij WEAR op, een zaak die sneakers klaarstoomt voor een tweede leven. 

man met stoom om hem heen

Erasmus Alumni Chain: WEAR

Pim en Lorenzo delen hun liefde voor sneakers, maar ergeren zich ook allebei aan de verspilling in de schoenenindustrie en de groeiende afvalberg wereldwijd. WEAR verkoopt daarom ‘refurbished’ sneakers, die de ondernemers eerst grootschalig inkopen bij inzamelingspunten en afvalverwerkers. Ook kun je bij WEAR terecht voor een opfrisbeurt voor je favoriete paar stappers. In hun werkplaats behandelen WEAR sneakercleaners met zorg en aandacht jouw sneakers. Deze sneakercleaners zijn jongeren die elders op de arbeidsmarkt niet zo makkelijk werk kunnen vinden. WEAR biedt hun een trainingsprogramma dat hen voorbereidt op de arbeidsmarkt. 

Het duizendste paar

Die opfrisbeurt is handwerk, want iedere sneaker is uniek en dus gemaakt van ander materiaal. Bij WEAR gebruiken ze zowel een professioneel stoomapparaat als een borstel met schoonmaakmiddel. En boenen maar! Zo is het duizendste schoongemaakte paar al in zicht. De jongens hebben intussen heel wat geleerd van al die poetsbeurten, vertelt Lorenzo. Bijvoorbeeld dat mesh, dat zachte, geweven materiaal dat je nu vaak aan de voorkant van sneakers tegenkomt, niet gauw weer helemaal schoon wordt. Ze vragen zich onderhand af of de schoenfabrikanten hun schoenen misschien opzettelijk zo ontwerpen... 

Uiteindelijk willen Lorenzo en Pim met WEAR een positieve impact maken door werkgelegenheid te bieden, mensen op te leiden en zo bij te dragen aan een duurzame sneakermarkt. Ze hopelijk uiteindelijk ook op te schalen naar andere grote steden in Nederland of Europa. Bekijk de video voor het hele verhaal en kijk of er een paar refurbished sneakers voor jou tussen zitten! 

Meer verhalen van alumni

De groene vingers van Rotterdam

Erasmus Alumni Portrait: Berend van Zanten

Van ziekenhuis tot Klokhuis

Nizar El Manouzi on the Witte de With street

Honderd beha's weggooien? Liever niet

A still from the Erasmus Alumni Chain video

Dit vind je misschien ook interessant

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen