Data verzamelen en organiseren

In je datamanagementplan heb je een overzicht gemaakt van het soort data dat je wilt verzamelen, en hoe je deze data beheert. Nadat je je datamanagementplan hebt gemaakt, begin je met het verzamelen en analyseren van data.

Data verzamelen

Er zijn verschillende manieren om data te verzamelen voor je onderzoeksproject. In de meeste gevallen zul je zelf data verzamelen, of een bestaande dataset gebruiken. Een dataset hergebruiken kan je veel tijd besparen.

Heb je hulp nodig bij het vinden van bestaande data voor je onderzoek? Het Erasmus Data Service Centre kan je helpen met:

  • het krijgen van toegang tot bestaande databanken en tools;
  • het vinden van datasets die je kunt gebruiken;
  • het interpreteren van bijgesloten documentatie, zoals codeboeken;
  • het aankopen van ‘kleine’ datasets, indien nodig.

Data analyseren

Als je eenmaal je data verzameld hebt, kun je beginnen met de analyse. De universiteit biedt je een aantal tools voor het analyseren, modelleren en simuleren van data, die je kunt installeren op je @wEURk-desktop of -laptop. In de softwareprogrammacatalogus, vind je alle beschikbare tools. Heb je een tool nodig dat niet op de lijst staat? Vraag je ICT-demandmanager of neem contact op met de IT-afdeling (via ERNA).

Voor de meeste onderzoekers zijn deze tools voldoende. Heb je echter meer geheugen nodig dan er nu beschikbaar is op je computer, of moet je meerdere taken tegelijkertijd uitvoeren op een grote dataset, dan kun je High Performance Computing (HPC) aanvragen. Je vraagt dit aan door het User request form in te vullen, en naar het EDSC te sturen ter goedkeuring.

Deze pagina is het laatst bijgewerkt in januari 2023. Heb je niet-werkende links gevonden of (schijnbaar) onjuiste informatie? Stuur dan een mail met het onderwerp 'Website content' naar datasteward@eur.nl.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen