Congres - eBRIDGES

'Gedragsmatige valkuilen in complexe ICT-projecten: nieuwe inzichten uit wetenschappelijk onderzoek'

Donderdag 9 mei 2019, van 10.00 - 16.00 uur

Thema

Complexe ICT-projecten zijn mensenwerk. In de afgelopen jaren is er veel verbeterd aan projectmanagementmethoden, zoals de opkomst van agile. Toch slaan nog steeds veel ICT-projecten op hol of lijken 'een eigen leven te gaan leiden'. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de gedragsmatige kant hierin een dominante rol speelt. Dergelijke projecten worden gekenmerkt door 'behavioral traps' waarbij onze beslissingen worden gegijzeld door onbewuste mechanismen. Tijdens dit congres belichten wij 'gedrag in projecten' vanuit enkele vernieuwende invalshoeken, zoals:

  • verborgen boodschappen in het taalgebruik bij ICT-projecten: een text analyse perspectief;
  • dynamiek van kleine beslissingsfouten met grote gevolgen: een system dynamics perspectief.

Sprekers vanuit verschillende disciplines delen op deze dag met u nieuwe inzichten uit recent onderzoek.

Ook zijn wij verheugd dat prof.dr. Mark Keil (Georgia State University) inzichten uit zijn onderzoek op deze dag met u wil delen. Keil ontving in 2018 de PMI Research Award van het Global Project Management Institute voor zijn enorme bijdrage aan het onderzoek naar project management.

 

Sprekers

  • prof. dr. Mark Keil

    Mark Keil is hoogleraar informatiesystemen aan Georgia State University en deelt met u zijn inzicht uit ruim 20 jaar onderzoek naar factoren die ertoe bijdragen dat complexe ICT-projecten de neiging hebben om op hol te slaan. Mark Keil is toonaangevend onderzoeker op dit terrein en is veelgevraagd spreker voor bestuurders en CIO's.

  • dr. Nick Benschop

    Nick Benschop is onderzoeker en kerndocent bij de Erasmus School of Accounting & Assurance. Nick is gepromoveerd op het onderwerp van psychologische valkuilen in complexe ICT-projecten. Zijn interesse ligt vooral in de effecten van ogenschijnlijk onschuldige verschillen die rationeel gezien niet van invloed zouden moeten zijn maar toch wel degelijk belangrijke beslissingen kunnen beïnvloeden. Momenteel verricht hij onderzoek naar taalgebruik in ICT-projecten.

  • dr.ir. Bob Walrave

    Bob Walrave is als universitair hoofddocent System Dynamics verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij onderzoekt strategische besluitvorming in complexe situaties met grote dynamiek. Door het modelleren van feedback-mechanismen brengt hij in beeld hoe kleine beslissingen grote gevolgen kunnen hebben.

  • prof.dr. Cokky Hilhorst

    Cokky Hilhorst geeft leiding aan het Bureau ICT Toetsing (BIT) bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Cokky heeft jarenlang gewerkt bij PwC Advisory als Director Consulting Technology. Zij is gepromoveerd op risico’s en flexibiliteit in ICT-projecten: managers houden in de loop van het project de mogelijkheid om de richting (drastisch) aan te passen als reactie op zich ontwikkelende risico’s. Sinds begin 2018 is Cokky hoogleraar aan Nyenrode Business Universiteit. Cokky deelt met u haar inzichten opgedaan in praktijk en onderzoek.

  • prof.dr. Arno Nuijten

    Arno Nuijten is programmadirecteur van het expertisecentrum Behavioral Decision Making dat zich richt op besluitvorming in complexe ICT-projecten. Daarnaast is hij als hoogleraar behavioral IT Governance verbonden aan de Open Universiteit. Arno laat in zijn onderzoek zien dat psychologische valkuilen in ICT projecten opvallend overeenkomen met een autoreis vol vertragingen onderweg naar de camping in Spanje. Arno fungeert als dagvoorzitter.

  • PE-uren: ESAA is als onderwijsinstelling erkend door het NBA en is daardoor gerechtigd PE-uren toe te kennen aan onderwijsactiviteiten.

Doelgroep

Iedereen die (bijvoorbeeld als bestuurder, projectmanager of controller) betrokken is bij complexe ICT-projecten en die wil begrijpen waarom onze beslissingen daarbij niet altijd rationeel zijn, hoe we dit kunnen herkennen en wat we er tegen kunnen doen. De bijeenkomst is hoofdzakelijk in het Nederlands (behoudens de Engelstalige presentatie van Mark Keil en de discussie).

Prijs

425 euro (vrijgesteld van BTW, inclusief lunch en parkeerkaart)

Programma

9.30 uur

Inloop en registratie

10.00 – 10.15 uur

Introductie door prof.dr. Arno Nuijten

10.15 – 11.10 uur

prof.dr. Mark Keil

11.10 – 11.25 uur

Pauze

11.25 – 12.05 uur

dr. Nick Benschop

12.05 – 12.50 uur

Introductie postersessies (prof.dr. Arno Nuijten)

12.50 – 13.50 uur

Pauze + postersessies

13.50 – 14.25 uur

dr.ir. Bob Walrave

14.25 – 15.00 uur

prof.dr. Cokky Hilhorst

15.00 – 15.15 uur

Pauze

15.15 – 16.00 uur

Discussie

16.00 uur

Borrel

 

Kirsten Stuij-Dingemanse MSc

Kirsten Stuij-Dingemanse
E-mailadres
ebridges@ese.eur.nl
Telefoonnummer
010 - 408 14 97
Kamer
Van der Goot Building, Kamer M5-34
Adres
Burgemeester Oudlaan 50
3062 PA
Rotterdam
PostadresESAA
Postbus 1738
3000 DR Rotterdam

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen