2017

Alumniverhalen uit 2017

Dezentje Haas

Ineke Dezentje Hamming-Bluemink

Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink
"Zie de wereld als je werkterrein"

mr. Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink  – voorzitter FME
Ineke Dezentjé Hamming is op dit moment voorzitter van de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, FME. Daarnaast bekleedt zij een belangrijk aantal nevenfuncties, zoals haar lidmaatschap van het bestuur van VNO-NCW en haar zitting in de Raad van Toezicht van het Oogziekenhuis Rotterdam en de ANWB. De basis voor dit indrukwekkend cv legde Dezentjé Hamming tijdens haar deeltijdstudie Rechtsgeleerdheid aan wat nu Erasmus School of Law is.

Paspoort naar meer
Dat Dezentjé Hamming voor een studie rechten zou kiezen was niet altijd al een vanzelfsprekendheid. Na het afronden van de toenmalige hbs koos zij er bovenal voor om de wereld te ontdekken. Die ambitie bracht haar bij luchtvaartmaatschappij Lufthansa: “dat was de ideale gelegenheid om vloeiend Engels en vooral Duits te leren spreken en bovendien bood het de ruimte om mijn ambitie van ‘de wereld rond’ waar te kunnen maken.”

Dat die tijdelijke carrièrestap Dezentjé Hamming veel gebracht heeft blijkt wel uit haar verdere loopbaan: kennis van de internationale maatschappij en de Duitse taal lopen als een rode draad door haar loopbaan. Een loopbaan die aanving ver voor haar deeltijdstudie Rechten. “Ik merkte dat ik leergierig en nieuwsgierig bleef en zag het doen van een universitaire studie als een paspoort naar meer. De mogelijkheid van het studeren aan een businesswise universiteit sprak mij erg aan en als Amsterdamse is er dan maar een keus, de Erasmus Universiteit”. Dezentjé Hamming beschouwde de studie rechten als een goede basis voor haar verdere carrière en koos bewust voor het volgen van keuzevakken als  Duits en Amerikaans privaatrecht. Het waren vakken die haar hielpen Nederland beter te begrijpen, maar het combineren van  studeren en werken ging lang niet altijd even soepel door het deeltijdkarakter van de studie. Daardoor kwam het echt op de persoon en zijn of haar discipline zelf aan, zo ervoer Dezentjé Hamming. En dat zat bij haar wel goed, zo bleek toen zij in een enorm drukke periode bij havenbedrijf ECT ook geacht werd een tentamen te maken. Door ruim op tijd te beginnen sloeg zij erin om het vak Privaatrecht glorieus te doorstaan: het werd een cijfer 10.

De wereld als werkterrein
Toen de studietijd voor Dezentjé Hamming in 1987 ten einde kwam, leek het door haar eerste verdere carrièrestappen even of zij het echt juridische werk achter zich zou laten. Zo was zij kort na haar afstuderen tien jaar lang directeur van de Rotterdam Port Promotion Council en was zodoende het gezicht van het Rotterdamse havenbedrijfsleven en bracht datzelfde havenbedrijfsleven in contact met internationale klanten. Vanaf 2003 had Dezentjé Hamming acht jaar zitting in de Tweede Kamer namens de VVD en bereikte zij wellicht wel het ultieme voor iemand met een rechtenachtergrond: zij was de ‘geestelijk moeder’ van een initiatiefwetsvoorstel over de rechtsbescherming van belastingplichtigen bij controles van de Belastingdienst, de Wet Dezentjé. “In het proces rondom dit wetsvoorstel kwam mijn rechtenstudie erg goed van pas en was ik achteraf toch nog blij met de zeer fiscaaltechnische colleges van professor Arendonk waar ik me doorheen had moeten worstelen.Steun verkrijgen voor zo’n wetsvoorstel vergt bovendien doorzettingsvermogen. Dat ik in mijn huidige positie als voorzitter van de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie (FME, red.) eigenlijk alles terug zie komen uit mijn loopbaan, is erg leuk”. Gevraagd naar tips voor studenten van nu, hoeft Dezentjé Hamming niet lang na te denken. Een leven lang jezelf ontwikkelen is volgens haar de nieuwe norm, maar tijdens je studie in aanraking komen met de praktijk is dat volgens haar evenzeer. “Daarbij geldt dat het gewoon mooi is om het maximale uit jezelf te halen, zo kom je vooruit in het leven. Ga ergens aan snuffelen nu het nog kan, wees niet bang om fouten te maken en maak kennis met de internationale wereld om ons heen. Waarom zou je de wereld niet beschouwen als je werkterrein?”

Ellen Dutilh

Ellen Dutilh

Ellen Dutilh-Bouwer
“Vaar je eigen koers”

mr. Ellen Dutilh-Bouwer, Zelfstandig onderneemster – Loopbaancoach Ellen Dutilh-Bouwer (1963) is een betrokken alumna van Erasmus School of Law. Als voorzitter van de Kring van Juristen, een subgroep van de Erasmus Alumni Vereniging (EAV), hielp zij mee met het organiseren van Be Inspired bijeenkomsten. En ook nu laat zij de universiteit niet los. Ze bezoekt vrijwel elk alumnidiner en als coach is zij actief in het MyFuture coachcafé, waarin zij studenten begeleidt bij de soms moeilijke keuzes die op hun pad komen.

Ellen Dutilh-Bouwer heeft al van jongs af aan een brede interesse. Of het over voeding, psychologie of kunstgeschiedenis gaat. Het is haar vader geweest, zelf toen fiscalist en voorzitter van Sparta, die haar de suggestie doet rechten te gaan studeren. Mede op advies van een favoriete economiedocent kiest ze voor Rotterdam. Zijn belevenissen in het studentenleven spreken haar aan, ook de vele keuzevakken, zoals psychologie en arbeidsrecht.

Ondanks een voortvarende start, waarin ze ook lid wordt bij Laurentius en al haar vakken haalt, heeft ze een hang naar reizen, avontuur en afwisseling. Al na een half jaar onderbreekt ze haar studie om de wereld te verkennen. Zo wordt Ellen Dutilh-Bouwer stewardess bij Martinair en au pair in Londen. Ook rondt ze een 4-talige directiesecretaresse opleiding af bij Schoevers en combineert deze met een hostess avondopleiding. Hoewel het internationale aspect haar prima bevalt, realiseert ze zich ook dat het zonde is om niets met haar talenten te doen. Ze pakt haar studie weer op. Bij Laurentius geniet Ellen Dutilh-Bouwer van het studentenleven, zo zit ze in de 73e Diëscommissie, in het Wijngilde en onderneemt ze veel met jaarclub en dispuut. Met Schoevers op zak heeft ze naast het studeren altijd wel een goed betaalde bijbaan in het Rotterdamse bedrijfsleven. In haar laatste collegejaar stort ze zich vol op haar studie en haalt zij twee jaar in één collegejaar.

Al voor haar afstuderen kan ze als manager Personeel & Organisatie aan de slag in het management team van Inpark, een landmeetkundig adviesbureau met 400 man. Een goede baan voor iemand die pas afstudeert. Ze krijgt deze baan tijdens haar studentenstage bij Loeff Claeys Verbeke na een toevallige ontmoeting met een cliënt bij de kantonrechter. De combinatie van rechten en brede werkervaring spreekt hem aan. Haar opdracht wordt een afdeling P&O op te zetten. Bij De Baak in Noordwijk leert ze over Organisatiekunde. Daarnaast krijgt ze begeleiding van een consultant van Coopers & Lybrand. Ze werkt en studeert hard om er een succes van te maken. De P&O wereld past bij Ellen Dutilh-Bouwer door het samengaan van recht, organisatie en menselijke interactie. Haar hang naar het buitenland kan ze kwijt in het reizen naar haar zus, die voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken op diverse posten wordt geplaatst zoals Rusland, Zuid-Afrika en Australië.

Ook haar carrière brengt buitenlandervaring als ze in Duitsland gaat wonen en onderdeel wordt van een projectteam van Fasson, onderdeel van het Amerikaanse Avery Dennison. Haar taak is een internationaal team te werven voor een nieuwe vestiging bij Düsseldorf. Na het voltooien van dit project, koopt ze een round-the-world ticket. In het zuiden van India realiseert ze zich hoezeer ze aan Rotterdam is gehecht. Na terugkomst start ze haar eigen werving- en selectiebureau aan het Weena en kent een vliegende start in de retail. Vanuit het Rivium focust ze zich vervolgens op de betere secretaresses van Rotterdam met Secretaryjobs. Ze organiseert daarnaast vakinhoudelijke workshops bij de Kralingse Plas. Op 41-jarige leeftijd krijgt ze een dochter en geeft lange tijd mantelzorg aan haar ouders.

Naast het afronden van een coachopleiding en het voorzitterschap van de Kring, heeft zij inmiddels samen met haar man een bedrijf. Hij is zelfstandig scheepsmakelaar. Ondertussen is ze bezig meer inhoud te geven aan haar rol als loopbaanbegeleider. Door haar studie rechten heeft ze geleerd hoofd- van bijzaken te scheiden, teksten te analyseren, samen te werken en door te zetten als het lastig is. Werkervaring heeft haar mensenkennis gegeven, zaken die haar goed van pas komen als zelfstandig ondernemer. Graag coacht Ellen Dutilh-Bouwer de huidige studenten van Erasmus School of Law, waarbij het uitvinden en gebruiken van de talenten die ze als kind bezaten uitgangspunt is. Omdat ieder mens uniek is, vindt ze het lastig wijze raad te geven. Maar in Rotterdam geldt: stroop je mouwen op, doe wat je belooft, neem jezelf niet te serieus en verkoop geen gebakken lucht. Als je daarbij jezelf een doel stelt en vooral je eigen koers vaart, kan je een mooie invulling aan je leven geven. 

Publicatiedatum: 4 april 2017

Gondal Reshma

Reshma Gondal

Reshma Gondal
"Dans op hetzelfde ritme"mr. Reshma Gondal – fiscaal jurist bij Deloitte Reshma Gondal werkt, na ruim vijf jaar bij PwC, sinds kort als fiscaal jurist bij Deloitte. Tijdens haar studententijd deed Reshma veel ervaring op met het doen van onderzoek, toen zij als student-assistent werkte voor een promovendus aan Erasmus School of Law. Dat Reshma voor Rotterdam zou kiezen als haar studiestad, stond voor haar al vroeg vast aangezien zij Rotterdam goed kent en zij dit de leukste (studie)stad van Nederland vindt. Lekker vertrouwd en gezellig, aldus Reshma.

Welke opleiding Reshma wilde gaan doen na het vwo stond echter niet vroeg vast. Reshma besloot om eerst twee jaar fulltime te gaan werken bij T-Mobile (klantenservice) en in de tussentijd na te denken over een opleidingsrichting. Uiteindelijk heeft ze besloten om Fiscaal recht te gaan studeren aan Erasmus School of Law. De keuze voor de studie Fiscaal recht is een juiste gebleken: nu, ruim tien jaar later, werkt Reshma nog altijd met veel plezier in de fiscale praktijk.

“Eén van de memorabele dingen uit mijn studietijd is de diverse vriendengroep die ik tijdens mijn studie heb leren kennen. Dit betreft een diverse vriendengroep qua culturele achtergronden (waaronder Marokkaanse, Surinaamse, Chinese, Nederlandse, Afrikaanse en Turkse achtergronden) en zeker ook qua carrièrepaden (variërend van een keus voor een belastingadvieskantoor, de advocatuur, de Belastingdienst, het Ministerie van Financiën, Erasmus School of Law en zelfs een omscholingstraject)”. Tijdens ons gesprek wordt al gauw duidelijk dat Reshma veel waarde hecht aan de persoonlijke contacten en de goede band met haar klanten. Een goede band met haar klanten maakt voor haar dat zij haar werk beter kan doen, zo stelt ze. “Voor mij is het belangrijk om dicht bij de klant te staan en een relatie op te bouwen. In tijden van verdere digitalisering en globalisering is IT erg belangrijk en gebruik ik dit zoveel mogelijk als instrument bij mijn ‘real time’ advisering. Een goede relatie met de klant is en blijft ‘key’, vooral op lange termijn. Wees open (lees: transparant) en dans op hetzelfde ritme als jouw klant!”.

‘Houd je bezig met zaken en mensen waar je energie van krijgt’
Reshma is in haar nog relatief jonge carrière al veel gevraagd als rolmodel vanwege haar achtergrond. Een vrouw van Hindoestaanse afkomst, een zoontje van inmiddels vier jaar en parttime (32 uur per week) werkzaam als fiscaal jurist bij een Big Four kantoor. Wanneer haar gevraagd wordt naar tips voor de student van nu, hoeft zij dan ook niet lang na te denken. “Ga naar alle hoor- en werkcolleges, neem jouw (fiscale) wettenbundel mee en onderscheid hoofdzaken van bijzaken. Hierdoor heb ik efficiënt en effectief kunnen studeren”. Daarnaast geeft Reshma aan dat (naast de theorie) ook praktijkervaring belangrijk is in haar vak. Daarom geeft ze nog een aanvullende tip: “Het is mooi als je tijdens jouw opleiding tijd kan vrijmaken voor nevenactiviteiten, gerelateerd aan jouw opleiding. Denk bijvoorbeeld aan een werkstudentschap bij een advieskantoor, een student-assistentschap op de universiteit of vrijwilligerswerk als juridisch adviseur bij een stichting. Op die manier kan je de sfeer proeven binnen een organisatie en praktijk”. Reshma maakt van deze gelegenheid nog graag gebruik om het volgende te benadrukken: “Uiteindelijk moet je je vooral bezig houden met zaken en mensen waar je energie van krijgt en minder met zaken en mensen die je energie kosten”.

Publicatiedatum: 16 januari 2017

Martien de Groene

Martien de Groene

Martien de Groene
"Wat is er mooier dan de puzzel zo vol te leggen dat je van niets, weer iets maakt?"Mr. Martien de Groene – oprichter en directeur De Groene Groep Martien de Groene is zijn gehele carrière al werkzaam in de vastgoedwereld en is op dit moment eigenaar- en directeur van De Groene Groep. Nadat De Groene vanuit het Zeeuwse Goes naar het ‘grote’ Rotterdam kwam voor een economische hbo-opleiding, is hij de havenstad altijd trouw gebleven. Hij is dan ook een graag geziene gast binnen en buiten het Rotterdamse, nadat hij in de jaren ’80 zijn rechtenstudie afsloot aan wat nu Erasmus School of Law is.

Vrijheid
Al snel na aanvang van zijn studie Rechtsgeleerdheid kwam De Groene erachter dat zijn net aangevangen studie hem meer vrijheid bood dan hij gewend was op het hbo. Dat was een welkome meevaller voor hem die hij besloot op te vullen met een aantal extracurriculaire activiteiten. “Binnenkomen bij de studie rechten was echter nog een hele kluif, omdat in mijn tijd nog niets geregeld was voor de doorstroming vanaf het hbo.

Het was dan ook aan mijn docent daar, die de decaan van de Faculteit Rechtsgeleerdheid kende, te danken dat ik kon beginnen. Ik kreeg een aantal vrijstellingen en werd al snel actief voor mijn jaarclub bij het RSC en was voorzitter van verschillende Jaarraden.” De Groene moest zijn studie echter een periode onderbreken vanwege de dienstplicht. Hij vervulde die echter op een geheel andere wijze dan de meesten en werd acht maanden radio-DJ voor ‘onze jongens in den verre’. Zo gebeurde het dat hij vele muziekstudio’s van binnen zag om nieuwe plaatjes op te halen voor de Nederlandse militairen in Libanon. Na zijn dienstplicht vervolgde De Groene zijn studie in de toenmalige doctoraalfase, een periode waarvan hij zich nog ‘vrij vechters’ als professor Ter Heijde en professor Van Dunné herinnert. Toen De Groene merkte dat zijn hart niet lag bij het volledig juridische werk, besloot hij een aantal praktisch- en bedrijfsgerichte keuzevakken te volgen.

Sky is the limit
Toen De Groene de universiteit achter zich liet, ging hij alsnog verder waar hij eigenlijk al gebleven was. Tijdens zijn afstuderen was hij druk met de organisatie van een groot feest in een voormalige Sociëteit. “Toen de eigenaren, notabele Rotterdamse vastgoedmannen, zagen wat voor een succes dit feest werd vroegen ze mij om de zaal namens hen uit te gaan baten. Na terugkomst van mijn zomervakantie bleek echter dat zij heel andere plannen met mij hadden; ik struinde ineens de gehele telefoongids na om op zoek te gaan naar kansen in het commerciële vastgoed. Een tijdje later had ik wel een beetje door hoe alles werkte en leek het mij een gigantisch mooie kans om dit zelf te gaan doen.

Dat zelf ondernemen was wel even wennen als ik naar mijn jaarclub vol artsen, advocaten en ‘corporates’ keek!” Halverwege de jaren ’80 was De Groene daadwerkelijk eigen ondernemer en dat leidde tot de gestage opbouw van een vastgoedimperium met een ‘full service’ portfolio. Dat betekende dat het bedrijf van De Groene alles in eigen beheer deed: ontwikkeling van commerciële panden en van woningen, beleggingen en het aanbod van verzekeringen en hypotheken. Op den duur besloot hij zijn bedrijf te splitsen in meerdere delen, maar afscheid nemen van de vastgoedwereld wilde hij absoluut nog niet. “Ik wilde graag een wat vrijer man zijn, maar tot op de dag van vandaag haal ik enorm veel plezier uit de rol van de spin in het web zijn. Wat is er mooier dan de puzzel zo vol te leggen dat je van niets, weer iets maakt? Zo kun je een leegstaand bedrijfspand dat iedereen eigenlijk al afgeschreven heeft, weer tot bloei brengen. Mijn tip aan studenten is dan ook om in kansen te denken en altijd kwaliteit te leveren. Anticipeer op de toekomst en kom in contact met de internationale wereld die je klaslokaal nu al is.”

Publicatiedatum: 24 mei 2017

Bart Houdijk

Bart Houdijk
"Focus op een bepaald doel en wijk niet af van je oorspronkelijke keuzes, als het een keer wat tegen zit"Bart Houdijk – eigenaar en directeur Houdijk Holland
Bart Houdijk is al zijn gehele 30-jarige carrière werkzaam voor het familiebedrijf Houdijk en is inmiddels al vele jaren eigenaar en directeur. Deze Rotterdamse jurist staat aan het roer van een machinebouwer, die gespecialiseerd is in het automatiseren van het verpakken van versgebakken koekjes, kaakjes en crackertjes.

De basis voor deze onverwachte loopbaan, blijkt Houdijk begin jaren ’80 gelegd te hebben tijdens de studie Rechtsgeleerdheid in zijn thuisstad Rotterdam, aan wat nu Erasmus School of Law is.

Betrokken alfa-student
De keuze voor een studie Rechten in Rotterdam was voor Houdijk uiteindelijk een logische. Nadat hij zijn Gymnasium diploma haalde, koos hij er eerst voor nog een jaar in Canada naar school te gaan. “Ik zag mijzelf als een harde alfa, had toen ook niet zoveel op met cijfers en andere exacte vakken. Rechtsgeleerdheid daarentegen trok mij wel erg en dan is er natuurlijk maar 1 keuze. De vijf-en-half jaar die ik uiteindelijk aan de Erasmus Universiteit gestudeerd heb, heb ik altijd mijn best gedaan om echt betrokken te zijn bij de faculteit”. Die betrokkenheid blijkt wel uit zijn redacteurschap bij het faculteitsblad Regel Recht, vergelijkbaar met de huidige magazines van studieverenigingen.

Uiteindelijk koos Houdijk ervoor om algemeen rechtswetenschappelijk af te studeren en hij herinnert zich de colleges van beeldbepalende professoren als Ter Heyde en Hulsman nog goed. Zij maakten hun studenten duidelijk dat je tijdens je studie niet enkel bijleert, maar juist ook heel veel dingen af moest leren. Een veel mooiere herinnering aan zijn studietijd is voor Houdijk echter dat hij er zijn latere vrouw, die tevens Rechten studeerde, leerde kennen. “Wanneer ik inhoudelijk terugkijk op mijn studie zie ik vooral dat ik zaken nu met een heel breed perspectief kan benaderen. In mijn dagelijkse werkzaamheden ben ik niet veel juridisch meer bezig, maar dat komt wellicht wel omdat ik er al 30 jaar in slaag ieder juridisch conflict te vermijden. Conflicten zijn commercieel gezien onhandig en door je academische achtergrond slaag je er goed in om zaken te relativeren en problemen tot een goed einde te brengen, zonder het conflict op te zoeken”

Focus en verantwoordelijkheid nemen
De geschiedenis van het bedrijf waar Houdijk directeur van is, voert terug tot aan zijn grootvader. Die begon het bedrijf ruim 95 jaar geleden in de traditionele machinebouw. Nadat Houdijk Holland begin jaren ’60 zijn eerste biscuitmachine fabriceerde, besloot Bart Houdijk kort nadat hij eind jaren ‘80 directeur werd om zich alleen te richten op ‘biscuit feeding’. “Dat betekende dat we ons exclusief gingen richten op machines om biscuits (nu zo’n 15.000 per minuut) volautomatisch van oven naar en in de verpakkingsmachines te krijgen. Dat is goed uitgepakt: bij Houdijk zijn nu 200 techneuten werkzaam met een jaaromzet van circa 50 euro, cijfers waarmee wij onszelf wereldwijd marktleider mogen noemen in deze fascinerende niche-sector”.

Wat Houdijk belangrijk vindt om mee te geven aan studenten van nu is dat je je niet hoeft ‘blind te staren’ op het juridische werkveld. Daarvoor wijst hij ook graag naar 10 van zijn beste studievrienden: 8 of 9 van hen doen duidelijk wat anders. “Focus op een bepaald doel en wijk niet af van je oorspronkelijke keuzes, als het een keer wat tegen zit. Juist door je brede academische achtergrond, moet je in staat zijn om over de problemen van alledag heen te kijken en je focus te bewaren. Bedrijven zoeken juist dat soort vrije denkers – naast de typische vaktechneuten, die van nature toch meer een zwart/wit denkpatroon hebben”. 

Vincent Karremans

Vincent Karremans
“Je kunt voor alles een reden bedenken het niet te doen, maar het is veel mooier om het wel te durven”Interview Vincent Karremans – oprichter en directeur Magnet.me Vincent Karremans is de oprichter en directeur van online-netwerk site Magnet.me. Daarmee staat hij al op jonge leeftijd aan het roer van een van de snelst groeiende bedrijven, die bovendien ook nog eens de Engelse markt aan het veroveren is.

De Rotterdamse universiteitswereld bleek daarbij de springplank voor zijn indrukwekkende cv als voormalig President van het RSC en enig student-lid van de commissie verantwoordelijk voor de grootse eeuwviering van de Erasmus Universiteit. Karremans koestert als dubbelstudent Recht en Economie dan ook nog warme herinneringen aan Erasmus School of Law.

Ondernemende duizendpoot
Dat Karremans na afloop van het tweetalig vwo zou kiezen voor Recht en Economie, was geen uitgemaakte keuze. Pas na een tip van de decaan van zijn middelbare school, kwam hij er achter dat deze studie hem paste. Die studie kwam bijvoorbeeld door vele extracurriculaire activiteiten niet direct geheel soepel uit de startblokken, maar Karremans liet al tijdens zijn studie zien dat hij weet onder druk te presteren: in een jaar tijd haalde hij maar liefst 144 (!) ECTS. Na afloop van een bachelor die hij onder meer nog vulde met een bestuursjaar bij het Rotterdamsch Studenten Corps, koos Karremans voor de master Ondernemingsrecht, een ideale ondernemingsschool volgens hem.

Tijdens zijn studie merkte Karremans dat hij enorm aangetrokken werd door het informatierecht en dat hij zich docent Pieter Kleve nog goed herinnert is dan ook geen verrassing. Ook de colleges uit zijn master Ondernemingsrecht van prof. Assink en prof. Vletter staan hem nog goed bij. Reeds tijdens zijn studie merkte Karremans dat hij veel had aan de combinatie van economie en rechtsgeleerdheid. “Door deze studies te combineren was ik in staat om buiten hokjes te denken. Bijvoorbeeld tijdens mijn scriptie, die ik schreef over de juridische kwalificatie van data, merkte ik dat dit mij erg hielp. Die scriptie was echter niet de afsluiting van mijn studietijd: ik werd door het College van Bestuur van de Erasmus Universiteit namelijk gevraagd om als enige student zitting te nemen in de Centennial Committee. Wat een fantastische eer om mee te mogen werken aan het eeuwfeest van mijn universiteit!”

Het heft in eigen hand
Aan het eind van Karremans studententijd ontstond het bedrijf waar hij vandaag de dag de online-netwerkmarkt mee verovert. Het idee voor Magnet.me ontstond in een zaal van het toenmalige L-gebouw samen met zijn studievriend Freek en Karremans merkte al direct dat hij veel steun had aan zijn studie aan Erasmus School of Law. De gestructureerde manier van denken en de kennis om contracten volledig te doorgronden beschouwt hij als bijzonder waardevol voor ondernemers. Nu is zijn bedrijf zo gegroeid dat Karremans als directeur, samen met zijn mede-directeuren, verantwoordelijk is voor de algehele gang van zaken en ontwikkeling van Magnet.me.

En die groei boeken zij niet enkel binnen de landsgrenzen: recent werkte Karremans zo’n anderhalf jaar vanuit Londen om de groei op de volgens hem wat conservatieve Britse markt gestalte te geven door ‘jong, ambitieus en innovatief’ te zijn. Gevraagd naar tips geeft Karremans dat je zelf je eigen kansen kunt creëren. “Als student heb je een unieke kans om te gaan ondernemen die je later niet zo snel meer krijgt. Daarbij is het alleen maar goed om onderuit te gaan als je zorgt dat je ervan leert. Failing is the best future, maar als jurist heb je juist de bagage om ‘if this, then that’-situaties te doorzien. En: uiteindelijk kun je voor alles een reden bedenken om het niet te doen, maar het is veel mooier om het wel te durven en het gewoon te doen.”

Lenny Koot

Lenny Koot

Lenny Koot
"Doe ook eens iets wat haaks staat op je carrièrepad; je hoeft je niet in je lot te schikken."mr. Lenny Koot – Manager International Tax Services bij EY       
Lenny Koot is op dit moment werkzaam bij EY als Manager International Tax Services. Na haar studie Fiscaal Recht in ‘de enige echte stad van Nederland’ heeft Koot al in korte tijd een indrukwekkend CV opgebouwd. Zo werkte zij na haar studie bij een van de andere ‘Big Four’ kantoren en was zij werkzaam aan de Amsterdamse Zuidas.

Tijdens ons gesprek, waarin de Rotterdamse taal nog wel eens over tafel vliegt, wordt snel duidelijk dat haar hart toch echt in Rotterdam ligt en sinds eind 2015 is Koot werkzaam op het hoofdkantoor van EY in de Maasstad.

Christiaanse Taxateur
“Al in groep 4 ontwikkelde ik een sterk gevoel voor recht en onrecht, terwijl ik later tijdens mijn middelbare schooltijd vooral wat voelde voor economie en cijfers. Omdat ik Fiscaal recht wat concreter vond en wellicht toch wel omdat mijn hart altijd in het juridische recht en onrecht gelegen heeft koos ik voor deze studie. Over de universiteit hoefde ik als echte Rotterdamse natuurlijk niet lang na te denken.” Koot heeft haar studie altijd gecombineerd met vele nevenactiviteiten en de eerste jaren was ze daar wellicht wel drukker mee dan met de studie zelf. Na een tijd als actief lid bij de ‘RV’ (Rotterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereniging, red.) zette zij wat betreft studeren weer een eindsprintje in en werd ze en passant ook nog voorzitter van de studievereniging Christiaanse Taxateur. Naast het feit dat Koot in dit bestuur haar vriend leerde kennen, heeft ze ook vooral profijt gehad van de ‘soft skills’ die ze verwierf. “Je leert echt samenwerken en je standpunten beargumenteren.

Gelijk hebben is echt iets anders dan gelijk krijgen ondervond ik; je moet je standpunten gewoon goed onderbouwen.” Lenny Koot merkt dat ze vanuit haar studie Fiscaal Recht en haar ervaringen buiten de studie een goede basis meegekregen heeft. Al snel kon zij de in de collegebanken opgedane kennis omzetten naar de praktijk en verder uitdiepen met praktische ‘knowhow’. “Ik vond het dan ook belangrijk om al snel het werkveld in te gaan. Dan zie je dat studeren echt wel iets anders is, maar weet je ook waar je het voor doet. Zeker een pre als je aan het blokken bent voor een tentamen!” Ook na haar afstuderen heeft Koot de lijn van nevenactiviteiten doorgezet. Zo had zij zitting in de commissie Vaktechniek van de Jonge Orde van Belastingadviseurs (JOB) en is zij tegenwoordig voorzitter van deze JOB. Daarnaast publiceert Koot regelmatig artikelen in vaktijdschriften en liep ze recent de marathon in ‘haar 010’.

Regelaar en schrijver
“Ik zie mijzelf een beetje als een regelaar en schrijver. Uiteraard schrijf ik mee in notities omtrent vragen die klanten hebben op het gebied van de internationale belastingpraktijk, maar als manager is het ook belangrijk dat je een overzicht bewaart en zaken kunt ‘regelen’. Dat wordt ook van je verwacht.” Gevraagd naar tips voor studenten van nu geeft Koot aan dat zij het erg belangrijk vindt om al tijdens je studie te werken aan je ‘soft skills’ en echt meerwaarde te creëren voor jezelf. “Ga zo snel mogelijk in de praktijk kijken en blijf jezelf uitdagen, zowel inhoudelijk als buiten je werk of studie om. Volgens mij ben je nooit uitgeleerd en dat vind ik zelf een hele geruststelling. Doe dus ook eens iets wat misschien haaks staat op het carrièrepad dat je uitgedacht hebt voor jezelf. Ik kan dan ook warm aanbevelen om die stap die wellicht niet direct logisch lijkt of zekerheid biedt, gewoon te zetten; je hoeft je niet in je lot te schikken!”

Publicatiedatum: 9 januari 2017

Carina Olsthoorn

Carina Olsthoorn

Carina Olsthoorn
"Wees de beste versie van jezelf!"  Mr. Carina Olsthoorn – Legal Officer bij de Europese Commissie

Carina Olsthoorn is momenteel werkzaam als Legal Officer bij het directoraat-generaal NEAR van de Europese Commissie. Nadat zij de studie - waar zij reeds vanaf haar kinderjaren van droomde - afrondde aan Erasmus School of Law, werkte Carina enige tijd als wetenschappelijk docent Internationaal en Europees Recht aan deze faculteit.

Al snel vond Carina een nieuwe uitdaging in het opzetten van een NGO die rechtsbijstand verleent in de sloppenwijken van Accra, Ghana. Dat lijkt wellicht een heel plotse carrièrestap, maar dat viel in werkelijkheid erg mee. Want naast deze vorm van vrijwilligerswerk, zet Carina zich ook al jaren in voor de afdeling Humanitair Oorlogsrecht van het Nederlandse Rode Kruis.

In september 2014 is zij als Legal Officer aan de slag gegaan bij de Europese Commissie in Brussel. Haar werk hier, zo merkt zij, is erg variabel en omvat bijvoorbeeld mede Europese wetgeving en contractuele afspraken, waarbij kennis van zowel de Engelse als Franse taal erg belangrijk is.

Partnerships
“Al vanaf mijn achtste had ik besloten dat ik later rechten wilde studeren en toen ik eenmaal mijn middelbare school had afgerond was de keuze dan ook niet zo moeilijk meer. Ik wist voor mijzelf dat ik graag aan een buitenlandse universiteit wilde studeren en Rotterdam had veel partnerships met buitenlandse universiteiten.” Daarmee koos Carina voornamelijk voor Erasmus School of Law vanwege het internationale profiel van Rotterdam en haar passie voor de internationale wereld is dan ook iets dat als een rode draad door haar leven loopt. “Het is een gouden kans om een half jaar in New York te mogen studeren en ik heb hier veel van opgestoken, zowel qua studie als qua levenservaring”.

Olsthoorn merkt dat zij veel aan haar studie rechten gehad heeft in de praktijk. “Doordat je zo breed hebt leren denken, is het relatief gemakkelijk om je later in je werk aan te kunnen passen. Het is erg belangrijk dat je tijdens je studie een combinatie van goede theoretische kennis en praktische kunde opdoet.” Zij legde er in haar tijd als wetenschappelijk docente dan ook wel eens nadruk op dat studenten lieten zien dat zij de stof konden toepassen. Daarbij heeft zij terloops nog een tip voor de argeloze student: “Bouw een netwerk op in zowel horizontale als verticale kringen, maar vergeet zeker niet om gewoon vrienden te maken. Juist zij kunnen je in je professionele carrière verder helpen.”

Internationaal humanitair oorlogsrecht
Olsthoorn is van mening dat je juist als student in de gelegenheid bent om je in te kunnen zetten voor de samenleving. “Onder andere bij het Nederlandse Rode Kruis kon ik mijn passie voor het internationaal humanitair oorlogsrecht kwijt en kon ik echt iets terug doen voor de maatschappij. Eén van de hoogtepunten van mijn werk voor het Rode Kruis was een gastcollege over het humanitair oorlogsrecht.” Carina benadrukt graag dat een nauwe samenwerking tussen de faculteit, studenten en studieverenigingen van grote meerwaarde kan zijn voor zowel student als faculteit: “samen kun je elkaar echt versterken en verder helpen".

Zij acht het belangrijk dat er samengewerkt wordt om altijd te streven naar verbetering van de studie, en daarmee de studenten en faculteit. Aan studenten wil zij graag meegeven dat dit het momentum is om je kans te pakken, mede omdat Rotterdam nu zo positief belicht wordt in het nieuws. “Kijk daarbij vooral naar jezelf en ontdek tijdens je studie wat jouw talenten zijn. Gebruik je intelligentie en zet je in, maar haal bovenal alles uit je eigen talenten. Wees daarin de beste versie van jezelf!”

Publicatiedatum: 24 januari 2017

Laura Nijkamp

Laura Nijkamp

Laura Nijkamp
"Trek de stoute schoenen aan en stap op interessante bedrijven af!"Laura Nijkamp MSc. – Wetenschappelijk onderzoeker bij het Trimbos-instituut

Een minor ‘Veiligheid en Sociale cohesie’ binnen de hbo-opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming bevestigde voor Laura dat haar toekomst ligt in het werken aan vraagstukken over veiligheid en criminaliteit. Na afronding van de studie Criminologie belandde ze in de onderzoekswereld.

Haar advies aan afgestudeerden: “Trek de stoute schoenen aan en stap af op bedrijven waar je jezelf vindt passen.”

Terugkerende thema’s
“Criminaliteit en veiligheid zijn thema’s die mij altijd enorm aan hebben gesproken en die ook steeds weer terugkomen”, aldus Laura. “De broer van mijn overgrootvader was wijkagent in Spangen.

Mijn vader werkte langere tijd bij de Marechaussee en was docent op een beveiligingsopleiding. Als kind was ik al gefascineerd door hun verhalen. Dus toen ik de universitaire studie Criminologie ontdekte, had ik echt een ‘aha-moment’, omdat het precies aansloot bij mijn interesses. Ik was dolblij dat ik was ingeloot.” Laura nam haar studie heel serieus en heeft er, inclusief haar master, vier jaar over gedaan.

Haar opleiding sloot ze af met een onderzoeksstage bij onderzoeksinstituut TNO dat resulteerde in een scriptie en internationale publicatie over de verwachtingen en effecten van buurtpreventie. Naast haar studie hield ze zich ook bezig met andere activiteiten. “Ik heb langere tijd als medewerker kennis en ontwikkeling bij een uitvaartonderneming gewerkt. Ook ben ik actief geweest voor studievereniging CIA. Later ben ik bij het Studiepunt ESL gaan werken als student-assistent en hier kon ik na mijn studie blijven. Eerst als onderwijs- en onderzoeksmedewerker en later als studieadviseur. Toch bleef het criminologisch onderzoek me trekken en dus bleef ik rondkijken naar een baan waar ik met deze passie aan de slag kon.”

Onderzoek
Die baan vond ze bij onderzoeks- en communicatiebureau EMMA, waar ze anderhalf jaar ervaring opdeed op thema’s als ondermijning, de inbeslagname van drugs en radicalisering. Ze kon vervolgens aan de slag als wetenschappelijk onderzoeker bij het Trimbos-instituut, waar ze op dit moment met veel plezier werkt binnen het onderzoeksprogramma Jongeren en Riskant Gedrag. Hier voelt Laura zich als een vis in het water. “Onderzoeken, dat was precies wat ik wilde. Voor mij is dit een droom die uitgekomen is. Hier volg ik mijn passie. Werken bij een organisatie als het Trimbos-instituut maakt dat je impact kunt creëren met de dingen die je doet. Hierdoor kun je echt het verschil maken. Iemand noemde me een tijd geleden ‘kleine wereldverbeteraar’ en misschien ben ik dat ook wel. Maar hoe mooi is het om via onderzoek zelf te blijven leren en daarnaast een bijdrage te leveren aan kennisontwikkeling en maatschappelijke inzichten!”

Trek af en toe de stoute schoenen aan
Laura kijkt met veel plezier terug op haar studie aan ESL en raadt studenten aan zichzelf interessant te maken voor een werkgever. “Het is niet eenvoudig om met deze studie een baan te vinden, dus zorg ervoor dat je interessant bent voor een potentiële werkgever. Bijvoorbeeld door het lopen van stages of door actief te zijn voor een studievereniging. En trek ook af en toe de stoute schoenen aan door zelf bedrijven te benaderen. Zo ben ik uiteindelijk ook in het veld beland waar ik aan de slag wilde. Mijn baan bij het Trimbos-instituut sluit niet alleen aan op mijn studie en expertise, maar ook op wat ik werkelijk leuk vind. Dat is enorm waardevol.”

Publicatiedatum: 24 januari 2017

Merel Pontier

Merel pontier

Merel Pontier
“Zorg dat je jezelf onderscheidt, er bevinden zich genoeg vissen in dezelfde vijver.”Merel Pontier – Jurist bijzonder onderzoek DSW & bestuurslid Clinton Young Foundation Merel Pontier is medewerker bijzonder onderzoek bij DSW Zorgverzekeraar en bestuurslid van de Clinton Young Foundation. Met haar werkzaamheden in deze laatste functie haalde de gepassioneerde Rotterdamse strafrechtjuriste recent nog de media met haar niet aflatende strijd tegen de - volgens haar ten onrechte – ter dood veroordeelde Amerikaanse Clinton Young.

Haar studie Rechtsgeleerdheid aan Erasmus School of Law was voor haar de springplank voor een imposant cv waarop bijvoorbeeld de publicatie van haar scriptie en stages in de Amerikaanse en Nederlandse advocatuur prijken. De diepe, persoonlijke overtuiging waarmee zij haar studie en leven vormgaf, is indrukwekkend.

Een klassiek jurist
Hoewel Pontier zich tijdens haar middelbare schooltijd al enorm interesseerde voor rechtszaken in de media en boeken over bijvoorbeeld Holleeder las, koos zij in eerste instantie voor International Business Administration. Pas toen zij daarvoor uitgeloot werd, bleken haar interesses wel erg goed te matchen met de studie Rechten. En als Rotterdam je thuisstad is, is er daarbij vanzelfsprekend maar één optie: de Erasmus Universiteit. Daarbij gold voor Pontier al snel dat er meer was dan enkel de collegebanken: “Je studietijd is de ultieme kans om jezelf te ontwikkelen en te leren uit de praktijk. Bij mij lag de interesse vanaf het begin van mijn studie al bij buitenlandse rechtssystemen, met name bij dat van de Verenigde Staten. Tijdens de bachelor heb ik stagegelopen bij een advocatenkantoor in Curaçao, maar mijn echte droom verwezenlijkte ik pas daarna. In het derde jaar van mijn bachelor liep ik stage bij een strafrechtkantoor in New York. Ik werkte aan grote fraudezaken en kreeg daarmee een prachtige inkijk in het ongrijpbare Amerikaanse rechtssysteem. Dat ik daarbij ook nog eens in hartje Manhattan woonde, maakte deze ervaring helemaal geweldig!”

Vanuit haar studie herinnert Pontier zich nog goed hoezeer mr. dr. Uit Beijerse zich altijd inzette om haar onderwijs net dat beetje extra te geven door bijvoorbeeld een voormalig jeugdgedetineerde uit te nodigen tijdens het vak Jeugdstrafrecht. Ook over haar scriptiebegeleider, mr. dr. J.W. van der Hulst, is Pontier erg positief. Het was zijn goede feedback die uiteindelijk heeft geleid tot de publicatie van haar scriptie ‘Dood door schuld in het verkeer’ in boekvorm.

Een strafsysteem vol extremiteiten
“Tijdens mijn stage in New York verkreeg ik al inzicht in het Amerikaanse systeem van extreme straffen. Om een latere stage in New Orleans goed te kunnen doen, bij een advocatenkantoor dat uitsluitend ter dood veroordeelden verdedigde, besloot ik ook cursussen in capital punishment in Londen te volgen. De stage in New Orleans heeft mij pas echt laten inzien hoe inhumaan de doodstraf is en hoe mensonterend ter dood veroordeelden worden behandeld. De verschillende bezoeken aan cliënten op death row maakten dan ook diepe indruk op mij.

Met dit soort werk is het echt een illusie om je werk niet mee naar huis te nemen.” Het was uiteindelijk de zaak van Clinton Young die Pontier voorbij zag komen in een documentaire, die haar zo aangreep dat ze besloot hem een brief te schrijven. Pontier zei eigenlijk overal aan te merken dat Clinton, die op haar een zo atypische indruk maakte, de misdaden waarvoor hij veroordeeld is eenvoudigweg niet gepleegd kon hebben. Tot op de dag van vandaag zet Pontier zich dan ook met hart en ziel in voor zijn zaak, die haar niet loslaat. Ze bezocht Clinton al meerdere malen in zijn ‘dodencel’ in Texas en zet zich middels een Foundation samen met Renate Bouwmeester in om zijn zaak onder de aandacht te brengen en financiële middelen en juridische bijstand ter beschikking te stellen. Want hoewel in het Amerikaanse rechtssysteem, zo vertelt Pontier, een nieuw proces slechts in uitzonderlijke gevallen wordt toegekend, is het voor ter dood veroordeelden in principe wel mogelijk om eindeloos procedures te voeren en daarmee de executie uit te stellen. “In het algemeen kan gesteld worden dat het bijzonder moeilijk is om een opgelegde doodstraf terug te draaien, ook als feiten en omstandigheden erop wijzen dat – zoals in het geval van Clinton – er op zijn minst moet worden getwijfeld aan de schuld van de ter dood veroordeelde.”

Alledaagse Nederlandse praktijk
Los van Pontier haar werkzaamheden voor de Clinton Young Foundation, is zij medewerker bijzonder onderzoek bij DSW Zorgverzekeraar. Dit betekent dat zij onderzoek doet naar fraude in de zorgverzekeringswereld gepleegd door zowel verzekerde particulieren als zorgverleners. Zij heeft daarmee gekozen voor het financieel-economisch strafrecht. Pontier merkt in de praktijk dagelijks dat ze veel profijt gehad heeft van de stages die zij gelopen heeft bij bijvoorbeeld Spong Advocaten en Sjocrona van Stigt en dat de master Strafrecht haar een erg goede basis biedt voor haar werk. De ruime ervaring die Pontier tijdens haar studie opdeed, is iets wat zij ook aan huidige studenten enorm kan aanraden. Ze heeft ervaren dat juist dit soort werkzaamheden een enorme verrijking waren voor haar studententijd en bovendien mogelijkheden waren die je veel minder makkelijk pakt als je al werkzaam bent, zeker wanneer het gaat om een buitenlandervaring. “Ambitie en passie is het belangrijkste. Als je die intrinsieke motivatie hebt en iets echt wilt bereiken, dan ben ik ervan overtuigd dat je dat ook lukt. Zorg in ieder geval dat je jezelf onderscheid, er bevinden zich immers genoeg vissen in dezelfde vijver.”

Sanne Struijk

Sanne Struijk

Sanne Struijk
"Je moet wel een beetje gek zijn voor een fulltime baan met veel nevenfuncties, maar het houdt het allemaal wel dynamisch."

mr. dr. Sanne Struijk - Universitair hoofddocent Strafrecht Erasmus School of Law
Sanne Struijk is het voorbeeld van iemand die veel tegelijk kan en doet. Ze is moeder, universitair hoofddocent bij de sectie Strafrecht, redactielid van het juridisch tijdschrift Sancties, rechter-plaatsvervanger bij de Rechtbank Rotterdam én ze is lid van de Commissie van Toezicht van de penitentiaire inrichting De Schie te Rotterdam.

Maatschappelijke drijfveer
Hoewel het aanvankelijk niet haar plan was, is Struijk na haar studie bij de faculteit gebleven. Al een maand na haar afstuderen begon ze als docent bij de sectie Strafrecht. Kort daarna begon ze met haar onderzoek naar een destijds nieuwe sanctie in het Wetboek van Strafrecht: de ISD-maatregel. De sanctie heeft specifiek betrekking op veelplegers, die, vaak verslaafd aan alcohol of (hard)drugs, ten gevolge van de verslaving constant criminaliteit plegen.

Deze vorm van criminaliteit wordt ook wel “draaideurcriminaliteit” genoemd, aangezien veelplegers tot voor kort relatief lage straffen kregen en zodoende in en uit het Strafrecht gingen. De ISD-maatregel biedt de rechter de mogelijkheid de veelpleger voor maximaal twee jaar van zijn vrijheid te beroven, om de samenleving te beschermen tegen de veelpleger en hun recidive te beëindigen. Sanne Struijk: “Ik besloot mijn proefschrift op deze actuele en interessante sanctie te baseren, maar nam het wel iets breder, vandaar de titel “De ISD in perspectief”. Ik heb het belicht vanuit de historische ontwikkeling met betrekking tot dogmatiek, wetgeving, beleid en rechtspraak. Een juridisch proefschrift, met ook een duidelijk maatschappelijk perspectief. De wisselwerking tussen het strafrecht en de maatschappij is sowieso wat mij intrigeert en de drijfveer in mijn onderzoek.”

Praktijkervaring in de collegezaal
Ook in haar colleges betrekt Struijk constant de samenleving. “Je kunt zeggen: zo staat het in de wet en in jullie studieboek, maar daar kunnen studenten ook zelf achter komen. Ik deel dus bewust mijn praktijkervaring in de zaal om de colleges voor bijvoorbeeld ‘mijn’ bachelorvak Materieel Strafrecht levendig te houden.” Praktijkervaring heeft ze genoeg, onder meer als rechter-plaatsvervanger bij de strafsector van de Rechtbank Rotterdam en als lid van de Commissie van Toezicht van de penitentiaire inrichting in Rotterdam. In die functie houdt ze zich bezig met het, in de wereld redelijk unieke, beklagrecht. Sanne: “Die ervaring en kennis draag ik over aan de studenten in ons mastervak Sanctierecht. Voor hen is het interessant om te horen hoe het er in zo’n penitentiaire inrichting echt aan toe gaat.”

Strafrecht en Criminologie
Sanne Struijk vertelt dat haar sectie veel samenwerkt, onder meer met Criminologie, een opleiding die werd opgezet toen zij daar student-assistent was. “Drie jaar geleden hebben prof. Bleichrodt en ik gezamenlijk met Criminologie een evaluatieonderzoek gedaan naar de extra beveiligde inrichting in Vught, in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Heel nuttig, een jurist en criminoloog denken toch verschillend en samen ben je complementair en krachtig.” Al met al vervult Struijk haar functie op een veelzijdige manier, zoals zij dat zelf ook is. Ze kan het iedereen aanraden. “Je moet wel een beetje gek zijn om het te willen, al die nevenfuncties naast een fulltime baan. Maar ik krijg er van de faculteit gelukkig wel de ruimte voor. Voor mij persoonlijk is het een bewuste keuze, want ik vind het leuk om met verschillende dingen tegelijk bezig te zijn. Het houdt het allemaal wel dynamisch.”

Publicatiedatum: 14 januari 2017

Arjanneke Teeuw

Arjanneke Teeuw

Arjanneke Teeuw
"Zorg ervoor dat je uit de voeten kunt met een helikopterview, maar pin jezelf niet vast aan een strategie: je moet ook opportunistisch durven te zijn."Arjanneke Teeuw – oprichter en directeur-eigenaar Healthy People
Arjanneke Teeuw is op dit directeur-eigenaar van voedingsbedrijf Healthy People. Daarmee staat zij na een indrukwekkende loopbaan binnen en buiten de voedingsmiddelenindustrie aan het hoofd van een van de grootste bedrijven in de gezonde voedingssector.

Naast het runnen van dit bedrijf is Teeuw ook regio-voorzitter Haaglanden van Ondernemend Nederland en directeur-eigenaar van Natural People. De basis voor deze carrière bleek voor Teeuw te liggen aan de Erasmus Universiteit, waar zij de studies Rechten en Beleid en Management van de Gezondheidszorg afrondde.

Vol studentenbestaan
Teeuw studeerde al aan de Erasmus Universiteit toen zij de keuze maakte om een studie Rechtsgeleerdheid te gaan volgen. Nadat zij erachter kwam dat de studie Beleid en Management in de Gezondheidszorg (BMG), toen nog gegeven op de locatie van het Erasmus MC, haar niet geheel paste vond zij meer uitdaging in Rechten. Hoewel Teeuw dus een dubbelstudie volgde, is zij ook altijd actief geweest buiten haar studie om. Zo was zij jarenlang lid bij haar studentenvereniging Laurentius en was zij bestuurslid voor de faculteitsvereniging van BMG.

Uiteindelijk wist Teeuw haar beide studies in een bestek van 6 collegejaren af te ronden en studeerde zij binnen rechten bedrijfseconomisch af. Naast haar studie was Teeuw een tijd werkzaam als student-assistent voor de markante prof. Van Maarseveen, een hoogleraar staats- en bestuursrecht die er geen geheim van maakte nooit te gaan stemmen. “Voor hem deed ik bijvoorbeeld een onderzoek naar leeftijdsdiscriminatie in wetgeving en nadat ik hiervoor een tijd op locatie in Parijs geweest was, bood hij mij een promotieplek aan. Dat was echter niet wat ik zocht en koos voor de master Law & Economics, een Europees programma waarvoor ik mijn geliefde Rotterdam achter liet om perioden te wonen en studeren in Gent en Parijs. Tijdens mijn studie kon ik mijn voorliefde voor ondernemen kwijt in een textielimport bedrijf dat ik toen had.”

Een leven tussen de voedingsmiddelen
Toen Teeuw in 1992 afstudeerde en de collegebanken definitief verliet, had zij niet direct een idee wat zij wilde gaan doen. Het was echter levensmiddelengigant Procter & Gamble die op haar pad kwam en Teeuw was voor hen in haar thuisstad aan de Maas zo’n zes jaar werkzaam op de marketing- en salesafdeling, niet direct een typisch juridische functie dus. Later stapte Teeuw over naar Philips. “Als Marketing Manager heb ik bijvoorbeeld gekeken naar de televisie, die in die tijd nog een enorm bakbeest was. Voor het verhogen van de verkopen is het uiterlijk ervan echter net zo belangrijk. Na deze mooie ervaring ben ik weer teruggekeerd naar de levensmiddelenindustrie en werkte ik als interim manager bij FrieslandCampina, CocaCola en Nutricia. Daarbij heb ik altijd vastgehouden aan mijn principe dat je meer energie moet krijgen van je werk, dan dat het je energie kost.

Ik prijs mijzelf dan ook gelukkig dat mijn bedrijf Healthy People al sinds haar start in begin 2006 goed loopt en we er daarom goed in slagen echt een verschil te maken met positieve en goede producten.” Wanneer we Teeuw vragen naar haar tips voor de huidige generatie studenten, noemt zij al gauw incasseringsvermogen. Het is volgens haar, zeker als ondernemer, essentieel om met je hoofd in de wolken en met je voeten in de klei te staan: “Je moet goed kunnen schakelen. Het is belangrijk dat je durft te dromen, maar het kan zomaar zijn dat je een moment later te maken krijgt met een klein probleem in de productieketen dat je op moet lossen. Zorg ervoor dat je uit de voeten kunt met een helikopterview, maar pin jezelf niet vast aan een strategie: je moet ook durven opportunistisch te zijn.”

Karel van der Woude

Karel van der Woude

Karel van der Woude
"Ondernemen is ontzettend dynamisch: afzien en pionieren heeft charme."mr. Karel van der Woude – mede-eigenaar, -oprichter en directeur ISM eGroup Karel van der Woude is een van de drijvende krachten achter de ISM eGroup: een groep van bedrijven die zich bezig houden met online succes voor toonaangevende organisaties.

Toen Van der Woude dit bedrijf samen met zijn studievriend en huidig CFO van KPN Jan Kees de Jager startte vanuit hun studentenhuis aan de Aegidiusstraat in Rotterdam Kralingen kon hij nog niet vermoeden dat het bedrijf uit zou groeien tot de toonaangevende speler in e-Commerce en e-Learning die het vandaag de dag is. De basis voor dit bedrijf en zijn carrière legde Van der Woude aan Erasmus School of Law.

Ondernemingsgezind
Voordat Van der Woude voor zijn studie Rechtsgeleerdheid in Rotterdam koos, had hij reeds een Bachelor of Business Administration behaald aan Nyenrode Business Universiteit. In aanvulling daarop bleef hij echter op zoek naar een verdere verdieping van zijn kennis. Die uitdaging vond hij in een studie rechten aan de Erasmus Universiteit. “De universiteit paste bij mij om het praktische en typisch Rotterdamse, no-nonsens karakter. Naast de studie echten had ik al snel de ruimte om wat ondernemingsgezinder bezig te zijn. Dat kreeg in 1992 echt vorm met de ‘officiële’ start van wat nu uitgegroeid is tot de ISM eGroup.”

Doordat Van der Woude druk bezig was met zijn bedrijf, dat in de beginjaren bijvoorbeeld de klantervaring in alle Bruna filialen verbeterde door het neerzetten van informatiezuilen, sprong de liefde voor het juridische veld echter pas echt over tijdens het schrijven van zijn scriptie. “Ik wilde een onderwerp waar ik ook wat van mijn eigen bedrijf in kwijt kon. Het werd uiteindelijk ‘De juridische houdbaarheid van “as is” software’, waarin ik begeleid werd door Peter van Schelven. Ik waardeerde zijn pragmatische kijk op de zaken enorm en heb tot op de dag van vandaag nog contact met hem”. Bij het ondernemen bleek voor Van der Woude dat Rechtsgeleerdheid hem een goede basis bood. De denkwijze van de jurist, die hem de mogelijkheid biedt om ook mogelijke valkuilen en hobbels tijdig te onderkennen, combineert hij met het analytisch denken dat de academicus zich eigen maakt.

Toonaangevende speler
Van der Woude praat tijdens het gesprek duidelijk met passie en trots over ‘zijn’ ISM eGroup. Uitgegroeid van een studentenkamer waar zij de vrouwelijke onderburen nog wel eens vroegen om als ‘werknemer’ van De Jager en hem op te treden, tot een leidende speler in de wereld van e-commerce: strategiebepaling, design en de technologie voor- en online marketing zelf van een bedrijf. “Wat ik erg leuk vind, is dat de basis van het bedrijf voor een belangrijk deel bestaat uit ‘EUR’-alumni. Zo zijn mijn 3 mede-directieleden ook afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit en ik denk dat dit zeker bijdraagt aan de Rotterdamse praktische mentaliteit waarmee wij ons werk willen doen en op eigen kracht willen uitbouwen.”

Daarbij vindt Van der Woude het erg belangrijk dat men binnen de ISM eGroup talent een stap verder brengt. Hij is van mening dat je je leven lang blijven ontwikkelen en innoveren onmisbaar is in een maatschappij waarin de baan voor het leven steeds vaker een uitzondering is. “Voor mij was het tijdens mijn studietijd altijd erg belangrijk om de ‘kapstokjes’ in een vak te vinden die voor mij in de praktijk waardevol waren. Het helpt om de praktijk voor je te zien zoals je die zelf in gedachten hebt voor na je studietijd. Als je die praktijk ook ingaat tijdens je studie kun je ontdekken wat je echt wilt. Kijk vooral goed rond binnen bedrijven en vorm al vroegtijdig een goed beeld van de omgeving die jou aanspreekt. Als je dat niet doet ben je wellicht geneigd te kiezen voor veiligheid en structuur. Dat is ook heel waardevol, maar ondernemen is ontzettend dynamisch: afzien en pionieren heeft charme.” 

Publicatiedatum: 24 mei 2017