AICON

Trans-sectorale verkenning van het sociale potentieel van AI
Mensen lopen rond bij een kunsttentoonstelling.
AICON

De ‘radicareful’ beweging AICON verbindt bewoners, kunstenaars en wetenschappers in een verkenning van de maatschappelijke mogelijkheden en uitdagingen van artificiële intelligentie (AI). Deze gelijkwaardige samenwerking richt zich op het empoweren van burgers, zodat mensen zelf kunnen ontdekken hoe ze om kunnen en willen gaan met AI in hun omgeving.

Is het kunst, wetenschap of burgerparticipatie? Bij AICON draait het om co-creatie van concepten die niet binnen die traditionele afgebakende kaders passen. We hopen dat dit uiteindelijk zal bijdragen aan de democratisering van AI, zodat AI begrijpelijk én toegankelijk wordt voor iedereen. Bovendien zet AICON alle maatschappelijk betrokkenen ertoe aan om open te staan voor een andere manier van samenwerken en te onderzoeken hoe we onze samenleving met elkaar willen inrichten en aan welke waarden we belang hechten.

AICON is geïnitieerd door Erasmus Professor Moniek Buijzen, voor het Erasmus Initiative Societal impact of AI (AiPact). Dit is een open uitnodiging om aan te haken. Scroll verder voor meer informatie en contact.

 • AICON zine (klik voor download)

  AICON Lab bij VONK, innovatiecentrum gemeente Rotterdam. Een expositie met artistieke installaties in co-creatie tussen mens en machine. AICON Lab nodigde actief uit tot reflectie, dialoog en (inter)actie. Een canvas voor ontmoeting tussen bewoners, kunstenaars en wetenschappers over AI en de samenleving: onderwerpen die ons allemaal raken. In deze publicatie een terugblik op een inspirerend half jaar.

  De cover van deze zine is tot stand gekomen door het trainen van een AI-model op ingezoomde details uit de foto’s die werden gemaakt tijdens de opening van AICON Lab eind 2023. Met dank aan Peim van der Sloot en Marnix Postma (vormgeving) en Alexander Santos Lima (fotografie).

  Cover of the AICON zine made with AI.
  Peim van der Sloot

AICON Lab

Bij AICON Lab wordt een breder gesprek over de samenleving en kunstmatige intelligentie mogelijk gemaakt. Kunstwerken maken AI tastbaar; ze bieden ons iets om mee te experimenteren en over te discussiëren. Sinds de opening zijn er talloze bijeenkomsten; ontmoetingen die hebben geleid tot inspirerende inzichten. 

 • Zo houden studenten van de masteropleiding Culturele Economie en Ondernemerschap zich bezig met een onderzoek om de impact van kunstinitiatieven op de digitalisering van Rotterdammers te meten. 
 • Ook IDEA Center organiseert als onderdeel van hun Academic Outreach Programme een serie workshops voor groepen leerlingen bovenbouw PO/onderbouw VO. Geïnspireerd door 'Future Jobs', een van de kunstwerken te zien bij AICON Lab, en met behulp van ChatGPT, formuleren deelnemers hun visie op banen van de toekomst. 
 • Onderzoekers van het Algosoc consortium kwamen samen om te leren van de transdisciplinaire en co-creërende benaderingen die aan de basis liggen van AICON.

AICON Lab is tot juni 2024 te vinden in het Timmerhuis in samenwerking met Innovatiecentrum @Vonk van Gemeente Rotterdam.

AICON LAB @VONK

mensen bij elkaar luisteren naar de toespraak

Bekijk de korte AICON video trilogie Verbinding, Verbeelding, Beweging

Impact in Zicht Deel 1 – AICON is Verbinding

Student Aki Negate en onderzoeker Moniek Buijzen vertellen samen met kunstenaars en bewoners hoe zij kunst gebruiken om de kloof tussen gewone burgers en AI te verkleinen.

Student Aki Negate met onderzoeker Moniek Buijzen

Impact in Zicht Deel 2 – AICON is Verbeelding

Het is heel moeilijk om je voor te stellen hoe je AI in de samenleving of in je dagelijks leven kunt integreren. Deze aflevering gaat over verbeelding en AI.

Still from the AICON video series

Impact in Zicht Deel 3 – AICON is Beweging

AI is een vrij abstract begrip. Wist je dat AI wordt gebruikt om de perfecte balans te vinden in een koraal? Deze aflevering gaat over beweging en AI.

Still from the third AICON video 'Movement'

Meer over AICON

 • Gallery – bezoek de virtuele tentoonstelling van het AICON-project Stadsgezichten in de Metaverse via Muse
 • Open Sea – bekijk en koop de NFT’s gemaakt met het AICON Stadsgezichten-project.
 • Ronnies op Zuid Podcast – luister naar AICON kunstenaar Peim van der Sloot en Rotterdam en Albeda-student Harun Senih Sevinc die praten over kunstmatige intelligentie
 • Ronnies op Zuid Podcast – luister naar Farshida Zafar (ErasmusX) en Sarina van la Parra (Chance to Influence) die praten over AICON
 • AiPact Medium Blog –  lees dit artikel van Moniek Buijzen over waarom we kunst nodig hebben in de co-creatie van de maatschappelijke impact van AI
 • ErasmusX Medium Blog – lees dit artikel van Costanza Tagliaferri over haar ervaringen in het HefHouse en AICON

Neem contact met ons op

E-mailadres
aicon@eur.nl

Wil je graag meer weten, samen met ons een bijeenkomst organiseren, participeren, tips geven, samenwerken aan een kunstproject of iets anders? Stuur ons een e-mail.

Volg ons op social media: LinkedIn, Instagram

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen