AICON

Trans-sectorale verkenning van het sociale potentieel van AI
Mensen lopen rond bij een kunsttentoonstelling.
AICON

De ‘radicareful’ beweging AICON verbindt bewoners, kunstenaars en wetenschappers in een verkenning van de maatschappelijke mogelijkheden en uitdagingen van artificiële intelligentie (AI). Deze gelijkwaardige samenwerking richt zich op het empoweren van burgers, zodat mensen zelf kunnen ontdekken hoe ze om kunnen en willen gaan met AI in hun omgeving.

Is het kunst, wetenschap of burgerparticipatie? Bij AICON draait het om co-creatie van concepten die niet binnen die traditionele afgebakende kaders passen. We hopen dat dit uiteindelijk zal bijdragen aan de democratisering van AI, zodat AI begrijpelijk én toegankelijk wordt voor iedereen. Bovendien zet AICON alle maatschappelijk betrokkenen ertoe aan om open te staan voor een andere manier van samenwerken en te onderzoeken hoe we onze samenleving met elkaar willen inrichten en aan welke waarden we belang hechten.

AICON is geïnitieerd door Erasmus Professor Moniek Buijzen, voor het Erasmus Initiative Societal impact of AI (AiPact). Dit is een open uitnodiging om aan te haken. Scroll verder voor meer informatie en contact.

  • AICON: Showcasing a Radicareful System Publication (klik voor download)

    We zijn verheugd onze gloednieuwe AICON-publicatie te kunnen delen, met bijdragen van vele verschillende stemmen, die allemaal een belangrijke rol hebben gespeeld in het proces. Uniek vormgegeven, weerspiegelt het onze collectieve leerervaringen, verschillende perspectieven, moedigt het ons aan om uit onze comfortzones te stappen en deelt het inspiratie die AICON heeft gevormd.

    Is het een boek? Een pamflet, een verslag, een manifest, een promo, een notitieboek? Is het een kunstwerk, wetenschap, samenleving? Of is het een conversatiestuk om met anderen te delen? Het is al het bovenstaande. En bovenal is het een open uitnodiging om in gesprek te gaan.

    Voorblad AICON: Showcasing a Radicareful System Publication.

AlgoSoc x AICON

Een deel van de wereld lijkt zich te richten op versnellen om het versnellen, maar team AlgoSoc x AICON verkiest de weg van de slak (SNaiL): langzaam maar vastberaden. We zijn er immers van overtuigd dat het proces net zo relevant is als de uitkomst.

Op The Future of Public Values in the Algorithmic Society, de eerste internationale conferentie van AlgoSoc - een samenwerking tussen de universiteiten van Amsterdam, Rotterdam, Delft, Utrecht en Tilburg - in Felix Meritis in Amsterdam, was AICON uitgenodigd om te doen wat AICON doet: verkennen en interacteren op het snijvlak van wetenschap, kunst en maatschappij door bottom-up cocreatie om bewustzijn te creëren, te inspireren en samen te werken.

Een open oproep binnen het AlgoSoc consortium vond weerklank bij een hyperdivers team van wetenschappers. Een prachtige transdisciplinaire en transgenerationele reis van het uitwisselen van ervaringen, ideeën en perspectieven en het omarmen van ongemak dat resulteerde in het integreren van kunst en wetenschap. 

Haast je langzaam

Zorgvuldig gecureerde kunstwerken, een zine, bingokaarten en een Recharge Room met een borduurworkshop: interventies die ons allemaal kunnen helpen of aanmoedigen om te vertragen en na te denken, om ons te engageren, om te creëren, om de dialoog aan te wakkeren, terwijl ze ons eraan herinneren aan Festina lente: haast je langzaam, waarbij wordt benadrukt dat activiteiten moeten worden uitgevoerd met een goede balans tussen urgentie en toewijding.

De tijd nemen om adem te halen, en als zodanig vertragen en focussen op de toekomst van publieke waarden in de algoritmische samenleving. Onze waarden. De tijd nemen om ons vandaag te richten op relevante vragen, om te voorkomen dat we ons later afvragen: "Hoe heeft dit zo snel kunnen gebeuren en hadden we iets kunnen doen om het te voorkomen?

Mogen we haast maken, langzaam, samen.

SNaIL by AlgoSoc x AICON

Still uit de SNaIL by AlgoSoc x AICON video.

Impressie van de Algosoc International Conference 2025

Keynote tijdens de Algosoc International Conference 2025.
Algosoc International Conference 2025
  • Katoenen tasje van de Algosoc International Conference.
  • Computergegenereerde gedichten kunstwerk op Algosoc International Conference 2025.
  • Bovenaanzicht van een houten wenteltrap met een hangende stoffen installatie op de locatie van de Algosoc International Conference.

Algosoc International Conference 2025

Keynote tijdens de Algosoc International Conference 2025.
1/4
Katoenen tasje van de Algosoc International Conference.
2/4
Computergegenereerde gedichten kunstwerk op Algosoc International Conference 2025.
3/4
Bovenaanzicht van een houten wenteltrap met een hangende stoffen installatie op de locatie van de Algosoc International Conference.
4/4
Keynote tijdens de Algosoc International Conference 2025.
Katoenen tasje van de Algosoc International Conference.
Computergegenereerde gedichten kunstwerk op Algosoc International Conference 2025.
Bovenaanzicht van een houten wenteltrap met een hangende stoffen installatie op de locatie van de Algosoc International Conference.

Bekijk de korte AICON video trilogie Verbinding, Verbeelding, Beweging

Impact in Zicht Deel 1 – AICON is Verbinding

Student Aki Negate en onderzoeker Moniek Buijzen vertellen samen met kunstenaars en bewoners hoe zij kunst gebruiken om de kloof tussen gewone burgers en AI te verkleinen.

Student Aki Negate met onderzoeker Moniek Buijzen

Impact in Zicht Deel 2 – AICON is Verbeelding

Het is heel moeilijk om je voor te stellen hoe je AI in de samenleving of in je dagelijks leven kunt integreren. Deze aflevering gaat over verbeelding en AI.

Still from the AICON video series

Impact in Zicht Deel 3 – AICON is Beweging

AI is een vrij abstract begrip. Wist je dat AI wordt gebruikt om de perfecte balans te vinden in een koraal? Deze aflevering gaat over beweging en AI.

Still from the third AICON video 'Movement'

Events

Meer over AICON

  • Gallery – bezoek de virtuele tentoonstelling van het AICON-project Stadsgezichten in de Metaverse via Muse
  • Open Sea – bekijk en koop de NFT’s gemaakt met het AICON Stadsgezichten-project.
  • Ronnies op Zuid Podcast – luister naar AICON kunstenaar Peim van der Sloot en Rotterdam en Albeda-student Harun Senih Sevinc die praten over kunstmatige intelligentie
  • Ronnies op Zuid Podcast – luister naar Farshida Zafar (ErasmusX) en Sarina van la Parra (Chance to Influence) die praten over AICON
  • AiPact Medium Blog –  lees dit artikel van Moniek Buijzen over waarom we kunst nodig hebben in de co-creatie van de maatschappelijke impact van AI
  • ErasmusX Medium Blog – lees dit artikel van Costanza Tagliaferri over haar ervaringen in het HefHouse en AICON

Neem contact met ons op

E-mailadres
aicon@eur.nl

Wil je graag meer weten, samen met ons een bijeenkomst organiseren, participeren, tips geven, samenwerken aan een kunstproject of iets anders? Stuur ons een e-mail.

Volg ons op social media: LinkedIn, Instagram

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen