Je gegevens versleutelen met Cryptomator en Cyberduck

Om te werken met privacygevoelige gegevens kan het nodig zijn om de gegevens die je op Yoda opslaat te versleutelen. Een eenvoudige manier om dit te doen is door Cyberduck (of MountainDuck) te gebruiken in combinatie met de gratis tool Cryptomator.

Cryptomator is beschikbaar voor Windows, MacOS and Linux.

Yoda Cyberduck Cryptomator workflow

Let op: deze workflow betekent dat lokale kopieën van de bestanden op je laptop niet in de versleutelde kluis zitten. Om er zeker van te zijn dat lokale bestanden ook veilig versleuteld zijn moet je Bitlocker inschakelen, dit zou op alle EUR-laptops het geval moeten zijn.

Maak eerst verbinding met de Yoda-schijf met Cyberduck.

Installeer Cryptomator

Downloaden en installeren vanaf de Cryptomator site.

Maak een nieuwe Cryptomator-kluis aan

Klik met de rechtermuisknop in Cyberduck en kies “New Encrypted Vault”.

Create new Cryptomator vault

Geef de map een naam en stel een wachtwoordzin in.

Cryptomator folder name and passphrase

De kluis ziet eruit als een normale map in Cyberduck.

Private folder

Wanneer je dubbelklikt op de nieuwe map kan het zijn dat je om de wachtwoordzin wordt gevraagd.

Enter password

Voer de juiste wachtwoordzin in en de map wordt geopend zoals normaal. Je kunt nu met de kluis werken zoals met een normale map.

Als je de wachtwoordprompt annuleert, zie je alleen de Cryptomator-bestanden in de map. Het toevoegen of verwijderen van bestanden kan je data beschadigen!

Waarschuwing: Houd er rekening mee dat als je je wachtwoordzin verliest, het onmogelijk is om je data te ontsleutelen en je dus je data verliest!

In de Yoda onderzoeksgroep zie je de map met privégegevens. Deze map bevat alleen versleutelde bestanden en mappen. Het verwijderen van een van deze bestanden of mappen zal je data beschadigen.

Private folder in Yoda

Deze pagina is het laatst bijgewerkt in juli 2023. Heb je niet-werkende links gevonden of (schijnbaar) niet correcte informatie? Stuur dan een mail met het onderwerp 'Website content' naar datasteward@eur.nl.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen