Gegevens zoeken en herstellen

Je wilt misschien zoeken naar gegevensbestanden of mappen in je onderzoeksgroep, vooral wanneer de hoeveelheid gegevens waarmee je werkt toeneemt of wanneer je veel verschillende onderzoeksgroepen of mappen hebt waarin je werkt. Het is ook mogelijk om een eerdere versie (een revisie) van een bestand terug te halen, bijvoorbeeld als je per ongeluk een bestand hebt verwijderd. Met de 'zoek'-functionaliteit in Yoda kun je beide doen.

Bestanden en mappen zoeken

Volg deze stappen om bestanden of mappen te zoeken in Yoda.

 1. Ga naar het Yoda-portaal en meld je aan.
 2. Klik op 'Research' in het menu (de grijze balk).

Boven het menu staat de 'quick search' optie. Hiermee wordt gezocht naar overeenkomende bestandsnamen.

Quick search Yoda

Zodra de zoekopdracht is uitgevoerd, kun je de zoekopdracht verfijnen of vernieuwen met meer zoekopties, met de zoekbalk net onder het menu.

Je kunt specifieke onderdelen selecteren in het vervolgkeuzemenu links van de zoekbalk.

Search by options

Zoeken op bestandsnaam / zoeken op map

Als je (een deel van) de naam weet van het bestand of de map die je zoekt, gebruik dit dan als 'zoekterm'.

Als je zoekt op naam, vind je bestanden en mappen met de zoekterm in de naam. Als je een reeks letters typt, worden alle bestanden en (sub)mappen met die reeks in de naam weergegeven. Bijvoorbeeld, zoeken op "er" zal resulteren in het vinden van:

 • “er”
 • “Er”
 • “Ergonomics”
 • “Folder A”

Zoeken op metadata

Als je zoekt op metadata, zoek je in de inhoud van de velden in het metadataformulier. Alle velden die je zoekterm bevatten worden getoond.

Search by revisions found

Eerst zie je het aantal velden en als je er met de muis overheen gaat, zie je precies welk veld de zoekterm bevat.

Zoeken op status

Je kunt ook zoeken op status in de vault.

Search by status

Eerdere bestandsversies zoeken en terugzetten

Eerdere bestandsversies (revisies) zijn belangrijk als je terug moet naar een eerdere versie van je werk. Yoda biedt je een back-up functionaliteit van deze eerdere versies. Dit betekent dat je zelf bestanden kunt terugzetten.

Yoda zorgt ervoor dat elke keer dat je een bestand met dezelfde naam opslaat, er een nieuwe revisie van je gegevens wordt opgeslagen. Yoda overschrijft het bestaande bestand niet, maar creëert een nieuwe revisie terwijl de oudere revisie wordt opgeslagen op een verborgen locatie. Dit wordt dan een vorige bestandsversie die je kunt herstellen als dat nodig is.

Naarmate de tijd verstrijkt, worden steeds meer revisies verwijderd. Dit betekent dat je veel revisies van dezelfde dag kunt terugzetten, minder revisies van de laatste paar dagen, nog minder revisies van een week terug, enzovoort. Na 16 weken wordt elke revisie ouder dan 16 weken verwijderd. Daarom adviseren we om regelmatig een versie van je ruwe data in de kluis te bewaren, zodat het altijd mogelijk is om terug te keren naar een eerdere versie.

Volg deze stappen om oudere bestandsversies te herstellen:

1) Ga naar het Yoda-portaal en meld je aan.

2) Klik op 'Research' in het menu (de zwarte balk). Er is een zoekbalk net onder het menu.

3) Selecteer ‘Search revisions by name’.

4) Typ de naam van een bestand waarvan je een revisie wilt terugzetten.

5) Klik op een bestand. Je ziet nu de bestandsversies in de zoekresultaten.

6) Je kunt de bestandsversie die je wilt herstellen op verschillende manieren opslaan:

 • onder je eigen naam in dezelfde map
 • onder een andere naam
 • in een andere map binnen de onderzoeksgroep

Houd er rekening mee dat er tijdens je werk maximaal één revisie per 60 seconden wordt uitgevoerd. Wijzigingen binnen 60 seconden na de laatste revisie zullen geen nieuwe revisie opleveren, ook al heb je deze in de tussentijd opgeslagen.

Deze pagina is het laatst bijgewerkt in juli 2023. Heb je niet-werkende links gevonden of (schijnbaar) niet correcte informatie? Stuur dan een mail met het onderwerp 'Website content' naar datasteward@eur.nl.

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen