Steden staan voor uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, gezondheid, welvaart en sociale en economische cohesie. Steden groeien sterk, in 2050 wordt verwacht dat ruim twee derde van de wereldbevolking in stedelijk gebied woont. Voor beleidsmakers wereldwijd is het een prioriteit om steden gezonder en meer leefbaar te maken.
De manier waarop we onze steden gebruiken, verandert. We zoeken steden die kansen bieden op werk, maar ook gelegenheid geven om te ontspannen en te genieten. Met andere woorden inwoners zoeken steden met een goede kwaliteit van leven. Succesvolle steden voeren niet alleen beleid gericht op economische groei, maar stimuleren brede welvaart onder meer in de vorm van welzijn, gezondheid en geluk.Â
Gezonde en gelukkige steden
Onze experts hebben uitgebreide ervaring met het meten en onderzoeken van de effecten van beleid gericht op gezondheid en geluk in steden. Bijvoorbeeld: welke kenmerken van de stedelijke omgeving dragen bij aan gezond gedrag? Wat is het effect van groene infrastructuur op het welzijn van mensen? Wat is het effect van snelheidsverlaging op de gezondheid van mensen?
Van gezonde steden naar gezonde mensen
Een gezondheids- en welzijnsperspectief kan stedelijke interventies en transportinterventies succesvoller maken. Het aanmoedigen van een gezonde levensstijl of het transformeren van de gebouwde omgeving kan bijdragen aan het veranderen van het gedrag van mensen en het verbeteren van hun gezondheid en welzijn. Gezondheid en welzijn hebben tastbare economische voordelen, waaronder het verlagen van de kosten van de gezondheidszorg, het verhogen van de productiviteit en het vergroten van de aantrekkelijkheid van steden. Door te leren van andere disciplines, plaatsen de experts van Erasmus UPT deze discussie in breder perspectief.
Innovatief onderzoek
Indien nodig ontwikkelen we onze eigen onderzoekstools. Met TRACKEUR hebben we een nieuwe innovatieve manier gecreëerd om gedetailleerde gegevens van mensen in aangewezen onderzoeksgebieden te hebben. Het is een geweldige manier om de zachtere gegevens te onderzoeken, zoals welzijn, loopgedrag en percepties van een stad.