Het Geheim van Bevlogenheid en Werkgeluk

Fascinerende inzichten in de psychologie van bloeiende organisaties, bevlogenheid en werkgeluk

De Executive Masterclass ‘Het Geheim van Bevlogenheid en Werkgeluk ’ is ontwikkeld door het Erasmus Center of Excellence for Positive Organizational Psychology en EHERO (Erasmus Happiness Economics Research Organization).

 • Hoe kun je werktevredenheid omzetten in bevlogenheid en zingeving?
 • Hoe voorkom je burn-out en bore-out?
 • Hoe ontwerp je een optimale werkplek?
 • Welke top-down en bottom-up benaderingen dragen bij aan een bloeiende organisatie?
 • Welke leiderschapsgedragingen zijn cruciaal voor de bevlogenheid en prestaties van teams?
 • Hoe kunnen leiders inspireren, empoweren en bijdragen aan het welzijn en de prestaties van hun medewerkers?

Life is too short to be unhappy at work. Yet, many professionals who are free to shape their careers are just that: disengaged, unfulfilled, unhappy.

Introductie 

Volgens een studie van Gallup 155 landen in 2017 is 85% van de werknemers niet bevlogen aan het werk. Dit terwijl onderzoek van het Erasmus Centre of Excellence for Positive Organizational Psychology aantoont dat bevlogenheid positief samenhangt met belangrijke organisatie-uitkomsten zoals prestaties en omzet. Het economische voordeel van het verhogen van de bevlogenheid is dan ook enorm, en een geweldig voorbeeld van win-win-win: winst voor het individu, voor de organisatie, én voor de samenleving. Maar hoe doen we dat?

Professor Arnold Bakker is een van ‘s werelds meest gerenommeerde experts op het gebied van de psychologie van arbeid en organisaties. Hij is in de afgelopen vijf jaar steeds opgenomen in Thomson Reuters’ lijst van ‘The World’s Most Influential Scientific Minds’. In de tweedaagse Executive Masterclass ‘Het Geheim van Bevlogenheid en Werkgeluk ’ bespreekt hij de wetenschap van positieve emoties op het werk en bevlogenheid. Daarnaast komen de mogelijkheden om ‘happy work places’ te creëren aan bod, uitmondend in de toepassing van evidence-based strategieën om tot bloeiende organisaties te komen.

De wetenschap van positieve emoties en bevlogenheid

Elke dag laten we ons in het werk leiden door emoties. Zijn we moe of verdrietig, dan hebben we weinig energie om met de complexiteit van het werk om te gaan. Als we ons daarentegen gelukkig of enthousiast voelen, staan we open voor nieuwe ervaringen en kunnen we creatief en productief zijn. Hoe kunnen we deze inzichten uit de positieve psychologie gebruiken om organisaties te laten floreren?

Op de eerste dag van deze Executive Masterclass leren deelnemers over de wetenschap van positieve emoties en over het ontwerpen van taken, banen en organisaties. We passen wetenschappelijke theorieën zoals de Job-Demands Resources-theorie toe om een optimale werkomgeving te ontwerpen, rekening houdend met de factoren die van invloed zijn op emoties en het welzijn van medewerkers. Ook bespreken we de rol van leidinggevenden bij het bevorderen van een klimaat van bevlogenheid. We analyseren daarnaast de omstandigheden die creativiteit bevorderen en gebruiken wetenschappelijke literatuur om een beter inzicht te krijgen in het realiseren van out-of-the-box vormen van creativiteit.

Bloeiende organisaties & Happy work places

Op dag 2 verkennen we strategieën om bloeiende organisaties en een gelukkige werkomgeving te creëren. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld om medewerkers hun eigen functie, inclusief functie-eisen en benodigde middelen, te laten vormgeven via job crafting. Een andere strategie schuilt in de focus op sterke punten van medewerkers, zoals sociale intelligentie, doorzettingsvermogen en humor. Deelnemers aan de Masterclass identificeren hun eigen sterke punten en leren over nieuwe manieren om juist deze punten in het werk te gebruiken. Dit is buitengewoon effectief bij het bevorderen van geluk, bevlogenheid en prestaties, omdat personen die hun sterke punten gebruiken authentiek kunnen zijn en een hoog niveau van zelfmanagement en zelfeffectiviteit ervaren. Daarnaast worden verschillende bottom-up benaderingen gepresenteerd die medewerkers kunnen gebruiken om hun bevlogenheid bij het werk te vergroten. Aan bod komen, onder andere, ‘energiemanagement’ en ‘playful work design’. Deze laatste strategie focust op plezier en competitie om werk waardevoller te maken en de betekenis van prestaties te vergroten.

Doelgroep

CEO’s, HR-managers, beleidsmakers, ondernemers en hun adviseurs die geïnteresseerd zijn om meer te leren over de toepassing van de meest recente wetenschappelijke inzichten in positieve emoties, bevlogenheid (employee engagement), en geluk op het werk. In de Masterclass worden nieuwe manieren van werken verkend.

Programma leiding

Drs. Guy van Liemt RM, Program Director van het Executive Program ‘Het Rendement van Geluk’ en Executive Director van EHERO.

Sprekers:

 • Prof. dr. Arnold Bakker - Bevlogen aan het werk
 • Prof. dr. Evangelia Demerouti - Job crafting as strategy to build flourishing organizations
 • Prof. dr. Marianne van Woerkom - A strengths-based approach to employee flourishing
 • Dr. Paraskevas Petrou - Radical creativity, flow, and performance
 • Yuri Scharp MSc - Playful Work design: Making play out of work

Praktische informatie

Het programma biedt ruimschoots de gelegenheid om met de sprekers en deelnemers van gedachten te wisselen. Daarnaast is het mogelijk uw eigen casuïstiek in te brengen. De Masterclass duurt twee dagen: 11 & 12 oktober 2021. Het programma, inclusief diner, start de eerste dag om 9.30 uur en duurt tot 16.30 uur de volgende dag. De kosten voor deze tweedaagse Masterclass bedragen 1.950 euro. Dit bedrag is vrijgesteld van BTW. Gelegenheid tot overnachten is op de locatie aanwezig. Kosten voor overnachting zijn voor eigen rekening.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden door het volledig ingevulde inschrijfformulier, voorzien van handtekening, te sturen aan: ESAA Executive Programs, t.a.v. Aartie Bhawaniebhiek, Postbus 1738, 3000 DR Rotterdam. Of digitaal naar: esaa-geluk@ese.eur.nl.

Aartie Bhawaniebhiek

E-mailadres
geluk@ese.eur.nl
Telefoonnummer
010 - 408 14 15
Kamer
M5-34
Ruimte
Van der Goot
Adres
Burgemeester Oudlaan 50
3062 PA
Rotterdam

Postadres                       

ESAA Erasmus Universiteit Rotterdam
Postbus 1738
3000 DR Rotterdam

Erasmus Centre of Excellence for Positive Organizational Psychology

Het Erasmus Centre of Excellence voor positieve organisatiepsychologie is het enige onderzoekscentrum in Europa dat zich richt op de positieve psychologie van de ontwikkeling van talenten, sterke punten en excellentie in een organisatorische context. Werk is van toenemend belang in de context van een actieve en vergrijzende bevolking en een langer beroepsleven. Het centrum ontwikkelt nieuwe en creatieve benaderingen voor duurzame bevlogenheid.

 

EHERO

Erasmus Happiness Economics Research Organization (EHERO), het multidisciplinaire kennis- en onderzoeksinstituut op het gebied van geluk van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Doel is bij te dragen aan een groter geluk voor een groter aantal mensen. Naast fundamenteel onderzoek over de determinanten en resultaten van geluk richt EHERO zich op de verspreiding van kennis over geluk door toegepast onderzoek, congressen, workshops, advies en executive opleidingsprogramma’s. EHERO is bovendien de thuisbasis van de World Database of Happiness. EHERO onderneemt deze activiteiten om mensen en organisaties, zowel overheden, bedrijven als (semi)publieke instellingen in staat te stellen beter geïnformeerde keuzes te maken. Zie voor meer informatie www.ehero.nl.

"Enthusiastic employees excel in their work because they maintain the balance between the energy they give and the energy they receive."

— Prof.dr. Arnold B. Bakker

 

  Vergelijk @count opleiding

  • @title

   • Tijdsduur: @duration
  Vergelijk opleidingen