Studeren en financiën

Campus - Polak building

Wat kost studeren? Op welke financiële voorzieningen heb ik recht op? Wat als ik (beginnende) schulden heb. Op deze pagina vind je alle informatie omtrent jouw financiën. Vind je het lastig om zelfstandig aan de slag te gaan met je financiën? Plan dan meteen je afspraak met een studentendecaan in.

Studeren kost geld. Om je een idee te geven hoeveel dat is, hebben wij de gemiddelde kosten van een uitwonende student voor je op een rij gezet:

 • Huur: De kosten van huur kunnen sterk variëren, afhankelijk van de stad en de locatie van de accommodatie. De gemiddelde huurprijs voor een kamer of studio bedraagt op dit moment €485.
 • Levensonderhoud: Dit omvat dagelijkse uitgaven voor boodschappen, maaltijden, persoonlijke verzorging, enzovoort. Een gemiddelde schatting hiervoor is rond de €250 per maand.
 • Collegegeld: Het collegegeld varieert per opleiding. Je vindt hierover meer informatie op de pagina voor collegegeldtarieven
 • Studiematerialen: Denk hierbij aan boeken, digitale leermiddelen, en andere benodigdheden voor je studie. Gemiddeld wordt hieraan ongeveer €50 tot €100 per maand besteed.
 • Verzekeringen: Ziektekostenverzekering en aansprakelijkheidsverzekering zijn vaak noodzakelijk. De kosten hiervan variëren afhankelijk van de gekozen verzekering en dekking.
 • Vervoer: Kosten voor openbaar vervoer, fietsreparaties of brandstof voor een auto kunnen worden meegerekend. Gemiddeld wordt hieraan ongeveer €50 tot €100 per maand besteed.

Het is belangrijk op te merken dat dit slechts een ruwe schatting is en dat individuele omstandigheden sterk kunnen variëren. Het is verstandig om een persoonlijk budget op te stellen om een nauwkeuriger beeld te krijgen van de kosten die specifiek op jou van toepassing zijn.

Ontdek via de volgende tool hoe jij studeren betaalbaar kunt maken voor jezelf. Met de tool van 'Wat kost Studeren?'  krijg je een goed inzicht in je inkomsten, maar ook je uitgaven.

Het krijgen van meer inzicht begint met het maken van een budget.

Hoe maak je een budget?

 • Verzamel informatie: Verzamel eerst alle relevante informatie over je inkomsten en uitgaven. Denk hierbij aan studiefinanciering, bijbaantjes, huur, boodschappen, vervoer, abonnementen, toeslagen enzovoort. Gebruik bankafschriften, bonnetjes en facturen om een overzicht te krijgen.
 • Maak een lijst van inkomsten: Schrijf al je inkomsten op, inclusief studiefinanciering, salaris uit bijbaantjes, en eventuele andere bronnen van inkomsten. Zorg ervoor dat je het nettobedrag noteert (het bedrag dat je daadwerkelijk ontvangt na aftrek van belastingen en eventuele andere inhoudingen).
 • Maak een lijst van uitgaven: Maak een gedetailleerde lijst van al je uitgaven. Verdeel ze in categorieën, zoals huur, boodschappen, transport, studiematerialen, abonnementen, uitgaan, enzovoort. Gebruik je eerdere uitgaven via je internetbankieren om een realistisch beeld te krijgen van je gemiddelde maandelijkse kosten. Budgetteer 5% van je totale uitgaven als onvoorziene kosten. Zo heb je altijd een buffer voor onverwachte uitgaven.
 • Bereken het verschil: Trek je totale uitgaven af van je totale inkomsten om het verschil te berekenen. Als je een positief saldo hebt, betekent dit dat je meer inkomsten hebt dan uitgaven, en dat is een goed uitgangspunt. Als je een negatief saldo hebt, betekent dit dat je meer uitgeeft dan je verdient, en je zult waarschijnlijk aanpassingen moeten maken om je financiën in balans te brengen.
 • Stel doelen: Bepaal je financiële doelen. Dit kunnen doelen zijn zoals sparen voor een specifiek bedrag, het opbouwen van een noodfonds, enzovoort. Houd deze doelen in gedachten terwijl je je budget opstelt.
 • Pas je uitgaven aan: Kijk kritisch naar je uitgaven en identificeer gebieden waarop je kunt bezuinigen. Misschien kun je besparen op entertainment, maaltijden buiten de deur, abonnementen die je niet echt gebruikt, enzovoort. Probeer een evenwicht te vinden tussen het genieten van het leven en het besparen van geld.
 • Houd je budget bij: Blijf je budget regelmatig volgen en actualiseer het indien nodig. Houd je inkomsten en uitgaven bij en vergelijk ze met je budgetdoelen. Dit helpt je bewust te blijven van je financiële situatie en eventuele afwijkingen tijdig aan te pakken.

Het opstellen van een budget vergt in het begin wat tijd en inspanning, maar het kan je helpen om controle te krijgen over je financiën en je doelen te bereiken. Je kunt met het bijgevoegde Excel bestand ook een budget maken. Tegenwoordig hebben alle banken ook de mogelijkheid om je uitgaven in de gaten te houden. Gebruik vooral wat bij je past.

In dit gedeelte vind je informatie over diverse financiële ondersteuningsmogelijkheden, variërend van studiefinanciering tot regelingen voor (internationale) studenten en studenten met bijzondere omstandigheden.

Als Nederlandse student kom je afhankelijk je leeftijd in aanmerking voor studiefinanciering. Dit is een tegemoetkoming in je studiekosten en je levensonderhoud. Op de website van DUO kun je meer informatie vinden over welke onderdelen de studiefinanciering uit bestaat en hoe je deze kunt aanvragen.

Afhankelijk van je nationaliteit, leeftijd en opleiding kan je in aanmerking komen voor studiefinanciering. Meer informatie hierover lees je op de website van DUO

Als je door een medische omstandigheid je opleiding niet nominaal kunt afronden, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een verlenging van je prestatiebeurs bij DUO

Als je een verlenging van je prestatiebeurs wilt aanvragen, maak dan een afspraak bij een studentendecaan. Samen zal er dan gekeken worden of je in aanmerking komt.

De universiteit geeft financiële ondersteuning aan studenten die door bepaalde persoonlijke omstandigheden studievertraging hebben opgelopen tijdens de nominale duur van hun studie (denk aan familieomstandigheden, zwangerschap, langdurige ziekte enzovoorts). Je vindt meer informatie hierover op onze aparte pagina.

Als je een aanvraag wilt doen voor financiële ondersteuning door overmacht, maak dan een afspraak bij een studentendecaan. Samen zal er dan gekeken worden of je in aanmerking komt.

Particulier fondsen helpen studenten die door persoonlijke omstandigheden hun studie en levensonderhoud niet meer kunnen bekostigen. Deze studenten ervaren een tekort door omstandigheden buiten hun schuld om. Elk fonds bepaalt zelf zijn doelstellingen en criteria. Ook verschilt de aanvraagprocedure van fonds tot fonds. Wel verwachten de fondsen dat je als student maximaal leent bij DUO. Op onze pagina vind je meer vragen over de particuliere fondsen: 

Wil je een aanvraag doen bij een fonds dan heb je een begeleidende brief van de studentendecaan nodig. Plan dan een afspraak met een studentendecaan. Samen zal er gekeken worden of je voldoet aan de eisen voor een fondsaanvraag.

Soms kan je in aanmerking komen voor een scholarship. Op de volgende pagina vind je alle informatie over de mogelijke scholarships die er zijn voor jou.

Heb je vragen over scholarships? Neem dan contact op met het International office.

De universiteit beschikt voor studenten die in acute financiële nood verkeren over het Sociaal Noodfonds. De financiële bijdrage uit dit fonds is beperkt van omvang en bedoeld om de eerste acute financiële nood ten behoeve van primaire levensbehoeften te lenigen. Daarvoor moet aan een aantal criteria zijn voldaan. Om een beroep te kunnen doen op het fonds moet je een afspraak maken met een studentendecaan. Maak meteen een afspraak.

In dit gedeelte vind je informatie over de belangrijkste toeslagen waar je mogelijk recht op hebt, van huur- en zorgtoeslag tot de studietoeslag voor studenten met een functiebeperking. Het is belangrijk om te weten welke toeslagen voor jou van toepassing zijn en hoe je ze kunt aanvragen. Ook de links om te controleren of je in aanmerking komt voor deze financiële steun en informatie over de Toeslagen app zijn toegevoegd.

Woonlasten zijn meestal de grootste kostenpost, waarschijnlijk ook voor jou. Wanneer je op jezelf woont en huur betaalt, kan je in aanmerking komen voor huurtoeslag. De Belastingdienst hanteert hier aantal voorwaarden voor. Je kunt op de website van de Belastingdienst lezen of je in aanmerking komt voor huurtoeslag. 

Vanaf je 18de ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Als je een basis zorgverzekering hebt, kun je checken of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Ook al betalen je ouders je zorgverzekering kun je dit checken. Ook voor de zorgtoeslag hanteert de belastingdienst een aantal voorwaarden. Check bij de Belastingdienst aanmerking komt voor zorgtoeslag.

Heb je vragen over huur- of zorgtoeslag, neem dan contact op met de Belastingdienst.

Met de app Toeslagen kan iedereen die toeslagen ontvangt zijn gegevens controleren en wijzigen. Dus ook als je huurtoeslag of zorgtoeslag ontvangt. Bijvoorbeeld als je naast je studie meer of minder gaat werken en je inkomen verandert, geef dit dan door via deze app. Belangrijk, want hierdoor ontvang je de toeslag waar je recht op hebt. Niet te veel en niet te weinig.

Mogelijkheden van de app Toeslagen

Met de app zie je met welke gegevens jouw toeslagen nu berekend worden. Ook kan je veranderingen in je jaarinkomen doorgeven. De meldingen van de app herinneren je aan het doorgeven van wijzigingen. Bijvoorbeeld om je inkomen te controleren en eventueel aan te passen na het ontvangen van je jaaropgaaf.  
 

App Toeslagen downloaden

De app Toeslagen downloaden? Dat doe je in de Apple App Store en Google Play Store.
 

Controleer of je recht hebt op toeslag

Ontvang je geen toeslag? Misschien heb je daar wel recht op. Sinds 1 januari 2024 kunnen meer mensen toeslag krijgen. En misschien geldt dat ook voor jou. Zo hebben veel jongeren recht op zorgtoeslag, maar vragen zij die niet altijd aan. Maak een proefberekening op  toeslagen.nl/proefberekening om te zien of jij recht hebt op toeslag. En vraag het daarna aan via Mijn Toeslagen. Via de app Toeslagen kan je vervolgens jouw gegevens controleren en wijzigen. 

Op toeslagen.nl vind je meer informatie over de verschillende toeslagen. Heb je hulp nodig bij het doorgeven van een wijziging? Bel dan de BelastingTelefoon op 0800 0543 (gratis).

Studenten die studiefinanciering hebben, maar niet kunnen bijverdienen naast hun studie vanwege hun functiebeperking, kunnen bij hun eigen gemeente een studietoeslag aanvragen. Meer informatie hierover kun je lezen op de site van de Rijksoverheid.

Schaam je niet als je betalingsachterstanden of schulden hebt. De Erasmus universiteit werkt samen met de 2 instanties die je hierbij kunnen helpen:

Je kunt direct contact met ze opnemen of je kunt langsgaan tijdens het maandelijkse financieel spreekuur. Dit gesprek is dan met JIP. De spreekuren vinden iedere laatste dinsdag van de maand plaats in de Personal Support Hub in de Living room.

Betalingsregeling 
Kan je je collegegeld niet tijdig betalen? Dan kan je in sommige gevallen een betalingsregeling treffen met de universiteit. Neem in dat geval contact op met de studentendecaan om de mogelijkheden te bespreken. Is je dossier al overgedragen aan het incassobureau, dan kan een studentendecaan je helaas niet meer helpen. Trek daarom tijdig aan de bel.

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen