Zwanger of studerende ouder

Erasmus University Rotterdam Campus

Ben je een studerende moeder? Of raak je zwanger tijdens je studie?
Op deze pagina lichten we toe wat vanuit de universiteit aan hulp en ondersteuning mogelijk is. 

Zwangerschap of studerende ouder

Studieadviseur en studentendecanen

Studenten die zwanger zijn of jonge kinderen hebben kunnen zowel bij de studentendecanen als bij de studieadviseur terecht met vragen over studieduur of andere zaken. Als je tijdens je studie zwanger wordt, is het van belang om zo snel mogelijk een afspraak te maken met de studieadviseur van je opleiding. Samen met je studieadviseur kan gekeken worden of er eventueel iets aangepast kan/moet worden in jouw studieprogramma.

Kinderopvang en toeslagen

Op de campus Woudestein is een kinderopvanglocatie van Partou. Op deze pagina vind je alle informatie als je overweegt jouw baby bij deze opvang aan te melden.
Gaat jouw kind naar de kinderopvang? Dan heb je misschien recht op kinderopvangtoeslag. Check op toeslagen.nl/kinderopvangtoeslag of jij er met jouw studie recht op hebt en vraag het meteen aan. Hoeveel toeslag je krijgt, hangt af van jouw situatie. Bijvoorbeeld hoeveel opvang je maandelijks nodig denkt te hebben en of je wel of geen toeslagpartner hebt. Verandert er iets in je situatie, dan heeft dat ook invloed op de hoogte van je toeslag. Geef veranderingen, ook als je afstudeert of stopt met je opleiding, daarom altijd meteen door via Mijn toeslagen op toeslagen.nl of de app Kinderopvangtoeslag. Lees dit artikel voor tips!
Ook bij DUO kan je terecht voor ondersteuning. Op hun website vind je meer informatie over de 'eenoudertoeslag'. Hier kan je lezen wat de criteria zijn en hoe de aanvraagprocedure verloopt. 

Een gezonde balans vinden

Het is van belang om rustmomenten te hebben naast de hectiek die het leven als zwangere student of studerende ouder met zich meebrengt. Op de campus zijn hiervoor de volgende mogelijkheden:

  • Voor een moment stilte zijn er stilteruimtes en rustruimtes aanwezig. Op deze pagina vind je meer informatie. 
  • Er zijn verschillende kolfruimtes op de campus aanwezig. 
  • Om rust te vinden te midden van kunst kan je naar de Erasmus Gallery. 
  • Voor rust in de vorm van beweging is Erasmus Sport de juiste plek of kan je je aanmelden voor de wekelijkse yogales op ISS. 

Neem ook eens een kijkje op deze website voor tips and tricks: www.studerendemoeders.nl 
En op deze pagina van de Rijksoverheid vind je een checklist van wat allemaal geregeld moet worden bij de komst van een kind.  

Financiële ondersteuning 

Als er sprake is van studievertraging door zwangerschap, is er soms financiële tegemoetkoming mogelijk (Profileringsfonds). Maak een afspraak met de studentendecaan om te bespreken wat de voorwaarden zijn en wat er eventueel voor jou mogelijk is. 
 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen