10 tips om mentaal fit te blijven

Een dag heeft 24 uur, deze kun je efficiënt benutten door hem op te delen in 3 keer 8 uur. Zo heb je 8 uur om te studeren/college te volgen, 8 uur om te ‘ontspannen’ bijvoorbeeld om af te spreken met vrienden, te sporten of iets voor je zelf te doen en dan blijft er nog 8 uur over om te slapen.

Ook al heb je zelf de studie gekozen die je nu volgt en vind je het heel interessant, het is logisch dat je af en toe geen zin hebt om te studeren. Zorg er voor dat je in elk geval doordeweeks een routine hebt: sta elke dag op hetzelfde tijdstip op, plan vaste momenten in om te sporten, zoek een vaste studieplek etc. Op deze manier wordt het makkelijker om aan de studie te gaan en blijven en ervaar je minder (studie)stress.

Er zijn verschillende factoren die kunnen leiden tot slaapproblemen. Als je alcohol op hebt val je gemakkelijk in slaap, maar je slaapt minder diep, waardoor je niet goed uitrust. Laat op de avond sporten kan maken dat je lichaam nog te veel adrenaline heeft om in slaap te kunnen vallen. Ook studeren tot vlak voor het slapen gaan kan het moeilijk maken in slaap te vallen.

Als je moeite hebt in slaap te komen kan het helpen vaste tijden aan te houden voor naar bed gaan en opstaan. Zet eventueel een alarm in de avond om je te herinneren naar bed te gaan en bedenk een avondroutine die je helpt de stress van de dag achter je te laten. In de ochtend liever niet snoozen, maar sta gelijk op en stap onder de douche. Het is ook beter niet te slapen overdag, ook al ben je vermoeid.

 

Als je merkt dat je al een tijdje gestrest, somber, angstig of moe bent, kun je registreren hoe druk je bent en met welke activiteiten. Doe dit door, bij voorbeeld in je agenda, alle activiteiten van je dag te noteren, en vervolgens na afloop van elke activiteit te noteren of deze je energie gaf of energie kostte.  Zo krijg je meer inzicht en kan je bewuster omgaan met het verdelen van je energie.

Hoe ga je om met piekeren?

Het wegdrukken van piekergedachten is moeilijk en helpt vaak niet zo veel. Wat wel blijkt te werken is het uitstellen van gedachten. Mensen die leren om gedachten op te sparen tot een ‘piekerkwartier’ (een vast moment op de dag dat je gebruikt om je helemaal suf te piekeren) hebben minder last van zorgen en piekergedachten. Je kunt je piekergedachten tijdens het ‘piekerkwartier’ ook opschrijven - dat geeft soms nieuwe inzichten. Doordat je buiten het piekerkwartier niet mag piekeren, geeft dat de rest van de dag meer rust.

Een goede manier om je gedachtes een plekje te geven en minder te piekeren is mindfulness. De aandacht oefeningen van mindfulness leren je om het afdwalen van je gedachten sneller op te merken, en daardoor je aandacht sneller en met minder boosheid en irritatie weer te focussen. Doordat je sneller en beter opmerkt dat je gedachten afdwalen, kun je je ook meer bewust worden van negatieve gedachten en gevoelens. Met deze oefeningen verbeter je ook je concentratie. Kijk voor verschillende oefeningen eens hier of hier.

Regelmatig sporten is bij uitstek goed voor het verbeteren van je stemming, het leegmaken van je hoofd, je slaappatroon en je concentratie tijdens het studeren. Kijk eens op de site van Erasmus Sport naar het aanbod van groepslessen en sportverenigingen.

Deelnemen aan sociale activiteiten, naast het studeren, kan er voor zorgen dat je je beter thuis voelt op de universiteit en hiermee zal je eventuele gevoelens van eenzaamheid tegen kunnen gaan. Kijk eens op deze sites voor sport, sociale en culturele activiteiten.

Alcohol- of druggebruik kan invloed hebben op je welzijn. Als je je hier zorgen om maakt, kijk dan eens op de website van Youz .

Online is veel te vinden over stressklachten, emotionele dips en andere psychische klachten. Heb je het idee dat het niet helemaal lekker gaat, maar wil je nog niet naar de huisarts of psycholoog? Kijk eens op onderstaande sites of je nuttige tips kan vinden:

  • Korrelatie geeft individueel advies en hulp aan iedereen die hierom vraagt.
  • Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? 113Online
  • Grip op je dip - een website voor jongeren die al een poosje niet goed in hun vel zitten.
  • Ik student - studenten vertellen over hun psychische klachten in samenhang met hun studentenleven.
  • Sensoor kun je dag en nacht bellen voor een anoniem en vertrouwelijk gesprek. Je kunt ook chatten of mailen.
  • Youz - informatie over verslaving of misbruik van alcohol, drugs, gokken en/of gamen.

Maak gebruik van je sociale netwerk voor steun. Iedereen voelt zich wel eens somber of angstig, dat hoort nu eenmaal bij het leven. Mensen hebben misschien geen oplossingen voor je problemen, maar als je het kunt delen met anderen ben je om te beginnen al wat minder eenzaam. Als steun van je vrienden en familie niet voldoende is voor de problemen waar je mee zit, maak dan een afspraak bij je huisarts of de studentenpsychologen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen