Beslissen

Als je alle tests hebt gemaakt en de oefeningen hebt doorlopen, heb je meer inzicht gekregen in:

-          voor jou belangrijke keuzefactoren
-          je studieprestatie/motivatie
-          je interesses
-          interessante sectoren en opleidingen
-          je leerstijl(en)
-          wat voor type persoon je bent en wat daar bij past
-          je competenties
-          je werkwaarden

Nu ben je bijna zo ver dat je een definitieve keuze kunt maken. Je gaat nogmaals na of alle informatie die je verzameld hebt, klopt bij het beeld dat jij voor jezelf hebt gemaakt. Mocht je nog twijfelen, dan kun je nog eens teruggaan naar de verkennings- en de verdiepingsfase.

Vergelijk de opleidingen die je nu op je lijstje hebt staan nog eens goed met elkaar aan de hand van onderstaande opdrachten, om uiteindelijk je definitieve beslissing te kunnen nemen.

Het kan lastig zijn om een juiste keuze te maken. Studies kunnen soms erg op elkaar lijken en hoe mag je dan de juiste afweging? Door onderstaand model te downloaden, helpen wij je bij het ordenen van je gedachten. Schrijf zowel de feitelijke aspecten van een opleiding op zoals de voertaal, de locatie, de afstudeerrichtingen, als de kenmerken waar jij veel waarde aan dacht zoals: Past bij mijn kwaliteiten, de opleiding is dicht bij mijn vrienden etc.

Wanneer je alle stappen hebt doorlopen, moet je misschien nog wat laatste dingen checken voor je je kunt inschrijven voor een opleiding. Ben je bijvoorbeeld goed op de hoogte van alle DUO-regels? Red je het financieel om in een andere stad te gaan studeren? Kan je wel echt die ene afstudeerrichting kiezen die jij juist heel interessant vindt? Download hieronder het actieplan om een laatste checklist te maken zodat jij volgend studiejaar kan starten met een nieuwe opleiding naar keuze! 

Beroeps- en studiekeuze test

Studieswitch workshop

Oriëntatie

Studieswitch

Verkennen

Studieswitch

Verdiepen

Studieswitch

Beslissen

Studieswitch

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen