Een baan, hoe vind je die? Je kunt de careerpagina’s van diverse bedrijven of vacaturebanken bestuderen of de kranten in de gaten houden. Maar, wist je dat slechts 20% van alle vacatures via deze kanalen naar buiten komt? Dat betekent dat 80% van de vacatures verborgen is! Het is dus belangrijk om verder te kijken dan de vacaturebanken en te ontdekken hoe je de verborgen vacatures vindt. Netwerken, social media actief inzetten en open sollicitatiebrieven versturen, kunnen je goed op weg helpen.
Nadat je via verschillende manieren op zoek bent gegaan naar een functie, is het belangrijk een uitstekende motivatiebrief en CV te versturen. Je wilt immers dat jouw brief opvalt tussen de andere brieven. Je doet dit door je brief en CV te personaliseren voor het bedrijf waar je solliciteert. Wanneer je de eerste selectie goed doorkomt, kan je jezelf voorbereiden op de volgende ronde: het sollicitatiegesprek. Hieronder nemen we stap-voor-stap het sollicitatietraject met jou door. We geven tips en hebben voorbeelden zodat jij goed voorbereid op zoek kunt naar jouw droombaan!
Wanneer je de vorige stappen goed hebt doorlopen, vind je uiteindelijk een baan die aansluit bij je interesses en waarbij jij in het bezit ben van de juiste competenties. Je kunt niet het bedrijf zomaar binnenlopen en aan de slag gaan, je moet eerst solliciteren. Normaliter start een sollicitatieproces met het versturen van je motivatiebrief en je CV. Hierna wordt je (in het gunstigste geval) uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Afhankelijk van het bedrijf waar je solliciteert, word je hierna uitgenodigd voor een tweede gesprek en wellicht een assessment. Het is belangrijk om positief op te vallen tijdens deze rondes, je hebt maar één kans op een goede eerste indruk!
Wanneer solliciteert voor een baan is het belangrijk dat je CV opvalt in de massa. Volg de volgende CV tips bij het opstellen van een goed CV en stel je eerste baan veilig!
Er is geen vastgesteld stappenplan voor het opstellen van een CV. Wel zijn er een aantal onderdelen die in een CV horen. Je moet de volgende onderwerpen op een overzichtelijke manier opsommen: persoonlijke gegevens, educatie, kwalificaties, werkervaring, extra curriculaire activiteiten en extra informatie zoals: vaardigheden, persoonlijke interesses, successen, hobby’s en indien van toepassing referenties.
Een sterk CV is altijd goed leesbaar, het dient als checklist voor een toekomstig werkgever. De vuistregel is dat hij niet langer is dan twee pagina’s. Echter, het is belangrijk je te verdiepen in de sector waar je wilt gaan werken. Zo is het als consultant vanzelfsprekend om een CV van slechts één pagina in te leveren. Een goed CV vertelt een consistent verhaal doordat de details consequent zijn doorgevoerd.
Een aantal gegevens zijn optioneel om op je CV te vermelden (huwelijkse staat, religie) en andere adviseren we om te omzeilen (functiebeperking, gezondheidsinformatie, en salaris). Sommige onderdelen zijn niet verplicht maar in Nederland wel de gewoonte om toe te voegen aan je CV: Foto, geboortedatum, gender en nationaliteit.
Elk CV moet aangepast worden op de baan waar je voor solliciteert. Zorg dat je CV past bij het omschreven profiel uit de vacature. Je kan bijvoorbeeld bepaalde termen gebruiken of je CV aan de hand van thema’s uit de vacature indelen. Sommige bedrijven gebruiken software om CV’s te scannen. Waarschijnlijk zoeken ze daarmee aan de hand van trefwoorden zoals ze die ook in de vacature beschrijven. Het is niet de bedoeling dat je voor elke sollicitatie een compleet nieuw CV opstelt, maar door bepaalde thema’s uit te lichten maak je hem wel persoonlijk.
Een CV moet een etalage zijn van je vaardigheden. Het is belangrijk dat je aantoont welke waardevolle vaardigheden jij bezit en hoe je ze hebt ontwikkeld tijdens eerdere werkzaamheden. Voorbeelden van belangrijke vaardigheden: communicatietechnieken, computer skills, goed in teamverband kunnen werken, probleemoplossend kunnen werken etc.
Je kan verschillende kopjes maken voor je werkervaring (incl. stages), extra curriculaire activiteiten, studieprojecten en vrijwilligerswerk. Beschrijf per ervaring of werk kort voor welke activiteiten jij verantwoordelijk was en welke resultaten jouw werkzaamheden hebben opgeleverd. Het is belangrijk dat je vooral ervaringen en vaardigheden uitlicht die nuttig zijn voor je volgende werk.
In veel gevallen heb je nog eigenschappen of vaardigheden vergaard die niet onder een specifiek eerder genoemd kopje vallen. Je kan deze onder ‘extra informatie’ kwijt, zoals bijvoorbeeld de talen die je spreekt (incl. niveau), een bijzonder maatschappelijk project waar je betrokken bij was etc. Zorg wel dat de vaardigheden in relatie staat met de baan!
Je bent niet verplicht om referenten op te nemen op je CV. Het is echter wel aan te raden reeds aan je huidige werkgever te vragen of hij of zij als referent zou willen optreden, mocht het nodig zijn in de toekomst. Je geeft alleen de contactgegevens wanneer een toekomstig werkgever hierom vraagt. Wanneer je nog geen werkervaring hebt, kun je ook een docent als referent op te geven
Het is belangrijk dat je, je CV regelmatig updatet met nieuwe successen, verantwoordelijkheden, behaalde certificaten of andere kleine prestaties. Wanneer je dit niet doen vergeet je snel details die juist van toegevoegde waarde zouden kunnen zijn.
We hebben hier twee voorbeelden van CV’s. Onthoud wel, er is niet één goed voorbeeld, gebruik deze CV’s voornamelijk als inspiratiebron.
Voorbeeld CV's
Heb je je CV geactualiseerd aan de hand van bovenstaande tips, maar twijfel je nog ergens over? Maak een afspraak bij onze Loopbaanadviseurs om je CV te bespreken!
Wanneer je solliciteert, bekijkt een recruiter eerst je CV. Wanneer je CV overeenkomt met de gestelde eisen voor de positie zal hij of zij je sollicitatiebrief lezen. Een goede sollicitatiebrief vergroot je kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Meestal moet je bij het solliciteren altijd een CV én brief opsturen.
- Elke motivatiebrief moet je personaliseren op het bedrijf en functie waar je naar solliciteert. Voordat je je brief schrijft is het dus belangrijk dat je je goed in het bedrijf verdiept.
- Lees de functieomschrijving heel goed. Hier staan namelijk de kernvaardigheden en kwalificaties in genoemd die de ‘perfecte sollicitant’ bezit. Denk na over situaties en ervaringen waarin jij deze vaardigheden kan aantonen.
- Controleer je eigen netwerk op mogelijke contacten. Wie weet ken jij mensen die ervaring hebben in dit werkveld of bij het bedrijf waar je wil solliciteren en kunnen ze jou voorzien van tips.
- Begin de eerste alinea met een korte uitleg waar je de vacature hebt gevonden. Voor je solliciteert wordt aangeraden om eerst te bellen met het bedrijf. Je kan in de eerste alinea ook verwijzen naar dit gesprek. Daarnaast vertel je in deze alinea waarom je een brief schrijft en voor welke positie je solliciteert (stage, traineeship, baan).
- De kern van de brief bestaat uit twee motivaties (waarom je geïnteresseerd bent in de vacature en het bedrijf) en je verkoopverhaal (waarin je jezelf en competenties verkoopt). Maak de recruiter duidelijk dat jij vaardigheden bezit die noodzakelijk zijn voor de positie en een positieve bijdrage aan het bedrijf zullen leveren.
- In de laatste paragraaf beschrijf je wat je graag ziet gebeuren wanneer de recruiter jouw brief gelezen heeft. Laat hen weten dat je erg geïnteresseerd bent in een sollicitatiegesprek. Refereer naar je CV dat je als bijlage toevoegt. Geef hen de kans meer over jou te weten te komen.
- Verkoop jezelf bij de organisatie door ervaringen die relevant zijn voor de vacature te benoemen.
- Doe onderzoek naar de organisatie en benoem in je brief wat je opvallend en interessant vindt.
- Benoem feiten die jou als persoon extra interessant maken voor een recruiter/baas (ervaring, onderwijs).
- Controleer je grammatica en spelling!
- Bel het bedrijf en vraag om extra informatie (over de functie).
- Benoem duidelijk voor welke functie je solliciteert door het te benoemen in je onderwerp bovenaan de brief.
- Pas je brief steeds aan op de organisatie waar je zou willen werken.
- Begin je brief niet met dhr./mevr. of ‘Beste Lezer’, de aanhef van je brief moet persoonlijk zijn!
- Je hoeft jezelf niet voor te stellen in een brief. Je naam staat onderaan de brief en je hebt ook je CV meegestuurd.
- Wees niet te wanhopig (“ik verstuur heel vaak mijn CV.”), maar ook niet arrogant (“Je mist een belangrijk teamlid als je mij niet aanneemt”).
- Je brief is nooit langer dan één pagina.
Het doel van een sollicitatiegesprek is dat een werkgever kan inschatten of je binnen het team/bedrijf past, je de baan aankan en of je een goede weerspiegeling bent van het bedrijf naar klanten toe. Het is dus een check vanuit de werkgever, maar het is ook voor jou het moment om te controleren of jouw aannames kloppen. Je kan tijdens het gesprek ontdekken of de baan en het bedrijf echt passen bij jouw wensen, ambities en verwachtingen.
- Lees je CV en motivatiebrief voor het gesprek goed door. Zorg dat je weet wat je hebt geschreven en wat je hebt uitgelicht.
- Bestudeer de functieomschrijving, je kan zo inschatten wat de zwaartepunten van het gesprek zullen zijn.
- Onderzoek het bedrijf en het werkveld.
- Het is belangrijk om een goede eerste indruk te maken op degenen die het gesprek leiden. Denk na over je kleding: het is beter om overdressed te dan underdressed gekleed te zijn. Zorg dat je weet waar het gesprek plaatsvindt en wees ongeveer 15 minuten van te voren aanwezig.
- Bereid mogelijke vragen voor de werkgever voor. Dit laat zien dat je geïnteresseerd bent en dat je, je huiswerk hebt gedaan.
- Biografische vragen: Deze vragen zijn bedacht om je op je gemak te stellen en je iets over jezelf te laten vertellen. Bijvoorbeeld: Wat kan je over jezelf vertellen? Als ik aan een vriend/collega/medestudent vraag wat voor iemand jij bent, wat zou hij/zij dan vertellen?
- Motivatievragen: Deze vragen zijn bedacht om je interesse en motivatie in de functie te meten. Bijvoorbeeld: Waarom heb je specifiek voor deze baan gesolliciteerd? Wat trekt jou het meest aan in deze functie? Hoe zie jij je loopbaan voor je? Wat voor ambities heb je? Wat spreekt je aan in de organisatie? Waarom wil je bij dit bedrijf werken?
- Persoonlijke kwaliteiten vragen: Deze vragen zijn bedacht om je sterke en zwakke punten inzichtelijk te maken en te onderzoeken hoe goed jij jezelf kent. Voorbeeld vragen: Waar ben je goed in? Wat vind je het leukst aan jezelf? Wanneer functioneer jij het best? Wat maakt dat jij met plezier naar je werk gaat? Wat stimuleert jou? Wat zijn jouw vaardigheden? Wat zijn je sterke en zwakke eigenschappen? Waarom zouden we jou moeten aannemen?
- Hypothetische vragen/casussen: Wat zou jij doen als… Deze vaak complexe casussen zijn bedacht om je denkvermogen te testen en te zien hoe snel jij kan schakelen, welke denkstappen jij maakt en of jij probleemoplossend ingesteld bent. Bijvoorbeeld: wat zou jij doen als jij een beslissing zou moeten maken wat grote gevolgen heeft voor het bedrijf? Wat zou je doen wanneer je een meningsverschil hebt met een collega? Hoeveel ballonnen passen er in deze kamer? Onthoud dat er geen goede of verkeerde antwoorden zijn. De interviewer is voornamelijk geïnteresseerd hoe jij reageert op de casus en welke aanpak jij toepast. De vragen dient om je analytische vaardigheden, creativiteit en flexibiliteit te testen.
- Competentiegerichte vragen: Deze vragen focussen zich specifiek op jouw competenties en competenties die belangrijk zijn voor je toekomstige baan. Er zal worden doorgevraagd hoe je deze vaardigheden hebt vervaardigd en hoe je ze hebt toegepast. Bijvoorbeeld: Vertel ons wanneer/waar jouw communicatieve vaardigheden cruciaal waren. Omschrijf een situatie waarin je een echte teamplayer was. Deze vragen refereren naar de STAR-methode.
- Denk na over je antwoorden. Wanneer je een vraag gesteld word waar je niet direct een antwoord op hebt, kan je de vraag hardop (in je eigen woorden) herhalen. Zo sprokkel je wat tijd bij elkaar om na te denken. Je zou op dat moment ook tactisch een slokje van je koffie of thee kunnen nemen.
- Gebruik voorbeelden uit eerder werk, activiteiten of studieprojecten n.a.v. STAR-methode.
- Wees professioneel, begroet en beantwoord de vragen van de interviewer niet op een informele manier.
- Het is niet per sé slecht wanneer er even een stilte valt. Blijf niet praten om het praten.
- Onthoud dat de interviewers jou niet kennen, ze kennen je alleen op papier. Denk dus niet dat cruciale informatie een voor de hand liggend gegeven is, of dat ze sommige informatie wel tussen de regels door hebben gelezen in je brief.
- Een positieve uitstraling is belangrijk in je eerste gesprek. Spreek niet negatief over je vorige collega’s, werkgever, recruiter etc. Je moet de interviewer laten zien dat jij het beste maakt van elke situatie.
- Belangrijkste: wees ontspannen tijdens het gesprek. De beste manier om dit te bewerkstelligen is door het gesprek goed voor te bereiden en met een open blik het gesprek in te gaan. Het zou super leuk zijn wanneer ze geïnteresseerd zouden zijn in jou, maar indien dat niet het geval is: er zwemmen nog genoeg vissen in de zee!