Verkennen

In deze fase ga je gerichter naar opleidingen kijken die jou interessant lijken en waar je dus graag wat meer over zou willen weten. Je gaat in deze fase verder met informatie over jezelf te verzamelen, evenals globale informatie van opleidingen die je aanspreken. Je maakt een eerste selectie van opleidingen of sectoren waar je interesses naar uitgaan.

Bij de stap oriënteren heb je al eens na moeten denken over wie je bent en waar jouw talenten liggen. Als het goed is heb je al een beetje een beeld gekregen van wie jij bent en wat je leuk vindt. Nu is het zaak om te onderzoeken binnen welke opleidingen en of sectoren deze sterke kanten en interesses het best tot hun recht komen.

Nu je weet wie je bent, waar je goed in bent en welke waarden je op het werk belangrijk vindt, kan je gaan onderzoeken in welk werkveld je op je plek bent. Je gaat nu dus op zoek naar binnen welke branche je graag zou willen werken. Wellicht dat de volgende tests je daarbij kunnen helpen:

Wellicht heb je naar aanleiding van de vorige opdracht een lijstje met verschillende sectoren waar je in geïnteresseerd bent. Het kan dan raadzaam zijn om een open dag te bezoeken van de instelling of branche. Zo krijg je een beeld van de verschillende beroepen en specialisten die aan een industrie verbonden zijn. 

Je kunt denken aan de open dagen van:

 • Ziekenhuizen
 • Politie
 • Universiteiten
 • Havendagen
 • Dutch designweek
 • Einsteinweek
 • Open monumentendagen
 • Carrièredagen

Nu je weet welke sector je interessant vindt, weet je ook in welke studierichting je kan verdiepen. Maak een lijstje van alle opleiding waar je, je meer in zou willen verdiepen. Verzamel over deze opleidingen meer informatie aan de hand van de website van de betreffende instelling. Vaak kun je hier ook een brochure downloaden met meer informatie. Brochures en de eerste informatie over studies op de sites zijn veelal bedoeld als oriëntatiemiddel: ze geven je nog geen compleet beeld van een opleiding. Wanneer je een studie overweegt, is het belangrijk je door middel van de verdiepende fase verder in de opleiding te verdiepen.

Beroeps- en studiekeuze test

Als je inspiratie nodig hebt om je studiekeuze proces te starten

Twijfels over je studiekeuze?

Een carriere- en studiekeuze adviseur helpt je

Oriëntatie

Als je niet zo goed weet wie je bent en wat je wilt

Verkennen

Als je branches met bijpassende studies wilt bepalen

Verdiepen

Als je al studies hebt gevonden en meer informatie zoekt

Beslissen

Als je op het punt staat een uiteindelijke beslissing te maken

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen