Hugo maakt Stadswandelingen voor de goede zaak

Erasmus Alumni Portrait: Hugo van der Kooij

Sommige alumni hadden zo’n fijne studententijd, dat ze na het behalen van hun diploma graag actief blijven binnen de universiteit. Alumnus Hugo van der Kooij (30) creëert nu positieve maatschappelijke impact bij studenteninitiatief Erasmus Verbindt, als maker van de podcast Stadswandelingen.

Hugo van der Kooij posing for a picture

In deze podcast voert Hugo intieme gesprekken met Rotterdammers over grootstedelijke problemen, zoals armoede, gentrificatie en duurzaamheid. “We proberen het gat te overbruggen tussen stad en academie,” vertelt de podcastmaker. “Academici vertellen vaak wat meer objectief over wat er speelt, terwijl Rotterdammers die persoonlijk betrokken zijn, hun emotie overbrengen.” In de eerste aflevering, over gentrificatie, vertelt stadssocioloog, EUR-alumna en aanjager van bewonersinitiatief Recht op de Stad Gwen van Eijk over gentrificatie in de Tweebosbuurt. Vervolgens komt bewoner Mustafa aan het woord. Hij kreeg een ‘sloopbrief’ op de mat waarin stond dat hij zijn huis moest verlaten. Mustafa vertelt dat het stadsbestuur meer welgestelde inwoners voorrang geeft op zijn woonlocatie, een zogenaamde toekomstige ‘hotspot’ op Zuid. “Dat was verschrikkelijk om te horen,” zegt Hugo. “Oud-stadsdichter Dean Bowen schreef een schitterend gedicht over dat thema: Exodus. Dat heeft hij ook voorgedragen in onze podcast. We horen zijn emotie, zijn tranen. Ik was erbij toen hij het voordroeg, maar ik krijg gewoon weer kippenvel als ik het terugluister.”

Het geeft Hugo voldoening dat hij met deze podcast kan bijdragen aan meer bewustwording van problemen in de stad. Maar hij benadrukt het belang van al het voorwerk dat het team van Erasmus Verbindt voor hem doet. “Je komt aan als een soort Jeroen Pauw en je gaat het gewoon doen.”

Gouden stemmetje

Twee uur voor de opname neemt Hugo samen met de redactie de route en de vragen door. Dan is het schoenen aan, koptelefoon op en lopen maar. “Dat is echt wel luxe. Ik doe het minste werk, dus alle credits voor de crew. Maar ik ben geboren met een stemmetje van goud, zeggen ze, haha. Ik vind mijn stem helemaal niet boeiend, maar oké,” grapt Hugo.

Hugo van der Kooij interviewing

Voor uitgebreid redactiewerk heeft hij het nu te druk. Zijn loopbaantraject startte in 2020, toen de filosofie-alumnus na zijn bachelor anderhalf jaar lang bij Rotterdam Partners een traineeship volgde in de citymarketing-branche. Nu organiseert hij als programmamaker bij Campus Nederland zomerprogramma’s voor scholen in achterstandswijken.

Maar hoe wordt een filosofiestudent podcastmaker? “Ik was met twee studievrienden, Max en Eddie, in de kroeg. Zij zijn de oprichters van Erasmus Verbindt. Ze vertelden mij over hun ideeën voor dit initiatief en vroegen of ik wilde interviewen. Ik zei meteen ja. Ik stond dus echt aan de wieg van het project,” aldus Hugo.

Verbanden leggen

Zijn connecties zijn het gevolg van een jarenlange betrokkenheid bij de filosofiefaculteit. Tijdens zijn studietijd lag Hugo’s kracht niet in zijn uitmuntende studieresultaten, maar bij zijn sociale betrokkenheid. Vijf jaar lang schreef en redigeerde hij voor filosofiemagazine Twijfel, als redactielid en hoofdredacteur. Ook ging hij mee met alle studiereizen: “Ik heb zo’n fijne tijd achter de rug daar. Het lijkt me niet leuk om dan gelijk met de noorderzon te vertrekken. Maar niet dat ik een plan heb of zo, dit overkomt me gewoon. De studie filosofie helpt me trouwens ook bij het maken van deze podcast: je leert snel verbanden te leggen, en door het vak logica kan ik nu veel beter argumentatiestructuren analyseren. Ik weet nu wanneer iemand een onzinantwoord geeft, en stel de vraag dan gewoon opnieuw.”

Hugo van der Kooij interviewing in front of a greenhouse

“Dat we met deze podcast een positieve maatschappelijke impact maken, geeft natuurlijk wel een gevoel van voldoening. Je kan wel iets leuk vinden - interviewen, podcasts maken - maar die laag van sociale impact erbovenop, maakt het nog waardevoller. Dat het je het ook nog voor ‘de good cause’ doet, weet je wel? Dat maakt alles leuker.”

Luister online naar de laatste aflevering van Stadswandelingen

De podcasts eindigen tot nu toe steevast met de voicemail van burgemeester Aboutaleb, maar deze maal trekt de burgervader zelf zijn schoenen aan voor een Stadswandeling! We doorkruisen niet alleen de stad maar ook de vele onderwerpen die dit seizoen aan bod kwamen: armoede, jeugdzorg, duurzaamheid, gentrificatie en superdiversiteit. 

Klik hier om de nieuwste aflevering op Spotify te luisteren

Meer verhalen van alumni

Werken aan een droom

Gvantsa posing for a mirror

Wereldwijde rechten voor de LHBTI-gemeenschap

A portrait picture of Anne-Roos Wasser

Dit vind je misschien ook interessant

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen