Colombia op weg naar een welvarend en vreedzaam land

Week of the International Student: Mario Reina
Tijdens de Week van de Internationale Student interviewen we internationale studenten en alumni van de Erasmus Universiteit Rotterdam en vragen we hen naar hun verhaal. Ontmoet Mario Reina, afgestudeerd met een master in Public Policy, die met zijn land aan het begin staat van een reis naar een vreedzame en welvarende natie, na tientallen jaren van interne conflicten.

Mario Reina portret

Tijdens zijn periode bij het ministerie van Handel maakte Mario deel uit van het Colombiaanse onderhandelingsteam dat vrijhandelsovereenkomsten sloot met Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en Singapore in het kader van het regionale partnerschap Pacific Alliance, waarbij hij gebruik maakte van de vaardigheden en kennis die hij in Rotterdam had opgedaan. Mario werkt nu op de Ambassade van Zwitserland in Bogotá, waar hij toezicht houdt op projecten die particuliere bedrijven ondersteunen en hen helpen toegang te krijgen tot financiering en bedrijfsadvies.

Colombia ziet de toekomst optimistisch tegemoet. Een vredesakkoord met de FARC in 2016 maakte een einde aan 50 jaar burgeroorlog en zette het land op weg naar herstel; het werd in 2020 lid van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Toch staat de progressieve leider van het land, president Gustavo Petro, die in augustus 2022 werd verkozen, nog voor veel uitdagingen om duurzame groei te bevorderen en beleid in te voeren dat het sociale welzijn van zijn bevolking verbetert.

Mario is vastbesloten om zijn land te helpen de recente turbulente geschiedenis te boven te komen: "Colombia staat voor een nieuwe horizon. Jarenlang was onze wereldwijde reputatie niet goed, de wereld associeerde Colombia met drugshandel en terrorisme. We moeten ervoor zorgen dat het geweld nooit meer terugkeert en welvaart brengen in heel ons grote en diverse land."

Nederlandse vastberadenheid

Na zijn bachelordiploma in politieke wetenschappen en economie aan de Pontificia Universidad Javeriana, stak Mario de Atlantische Oceaan over om met een beurs van de Colombiaanse regering aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam een Master in International Public Management & Policy te volgen. Hij zegt dat hij altijd al gefascineerd was door Nederland: "Ik wilde meer leren over de Nederlandse vastberadenheid en hoe een klein land dat werd bedreigd door de stijgende zeespiegel een sterke Europese macht en een wereldleider in handel, innovatie en waterbeheer werd. Ik wist dat het ontwikkelen van mijn vaardigheden aan een toonaangevende universiteit mij ten goede zou komen voor mijn land."

Mario Reina PSV

Wel de juiste beslissing?

Hoewel hij zijn kans om in het buitenland te studeren met beide handen aangreep, begon het allemaal wat moeizaam. Mario legt uit: "Ik moest veel officieel papierwerk regelen met de beurs en mijn visum, het was een langdurig proces en de tijd drong. Juli en augustus gingen voorbij en ik kwam in Nederland aan op de dag van de eerste les. Gelukkig was er een vriend die me op Schiphol ophaalde, mijn koffers afzette en me rechtstreeks naar de universiteit bracht. Mijn Engels was op dat moment niet erg goed en ik begreep maar ongeveer 20 procent van het eerste college. Ik vroeg me wel af of ik de juiste beslissing had genomen."

Gelukkig kwam Mario al snel tot rust en genoot hij van zijn jaar in Rotterdam. "Ik was de enige Latijns-Amerikaan in de klas, de meeste anderen waren Europees. Ze hebben me goed geholpen en velen van hen zijn nog steeds vrienden. We hadden veel plezier. Ik herinner me avondjes uit met salsadansen en veel voetbalwedstrijden. In feite ben ik PSV-fan geworden. Het was een geweldige ervaring voor mij, zowel persoonlijk als professioneel, en het heeft mijn leven zeker verrijkt. Ik kijk ernaar uit om over niet al te lange tijd terug te gaan en te zien hoe Rotterdam is veranderd sinds 2015."

Succesvol onderweg

Mario is er zeker van dat zijn land op weg is om zijn plaats als succesvolle en veilige natie veilig te stellen. "Colombia is een van de meest biodiverse landen ter wereld. We hebben een schat aan grondstoffen, veel natuurlijk kapitaal en het vermogen tot duurzame ontwikkeling om klimaatverandering tegen te gaan en bij te dragen aan de wereldeconomie. Wij werken meer samen met commerciële partners in de hele wereld. Zo zijn er bijvoorbeeld bedrijven in Zwitserland die bij onze gespecialiseerde cacaoproducenten willen kopen om hun beroemde chocolade te maken. En toerisme is natuurlijk van vitaal belang. Ik moedig iedereen die geïnteresseerd is in ongerepte natuurwonderen, bergen, regenwoud, verbazingwekkende natuur, historische steden, vriendelijke mensen en wereldberoemde stranden aan om meer over ons te weten te komen en Colombia te bezoeken."

Foto's

Setting Colombia on track to become a prosperous and peaceful country

Setting Colombia on track to become a prosperous and peaceful country

1/8
2/8
3/8
4/8
5/8
6/8
7/8
8/8

Meer verhalen van alumni

Positieve maatschappelijke impact creëren op de werkplek

Camila Ramos Portrait on Scheveningen beach

De ware prijs van water

Catarina zet zich in voor een wereldwijde watervoorziening

Dit vind je misschien ook interessant

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen